Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT - Témata označená nálepkou Hardware

  • Já a elektronické knihy aneb přelomový rok 2016 : Výběr

    Čtu knihy. Čtu poměrně dost knih. Protože dojíždím do práce MHD a na cestě strávím cca 40 minut, je to denně docela dost času. Už před několika lety jsem si pro tyto „čtecí“ účely zakoupil čtečku elektronických knih na bázi e-inku. Byl jsem s ní poměrně spokojen, jenže se u ní projevily mechanické problémy – mačkání tlačítek pro obracení stránek ne vždy funguje a celkově byla už taková dýchavičná. Dozrál asi čas k tomu, vyměnit čtečku za novou. Ale za jakou? 
    15. 7. 2016 11:28 (aktualizováno)
  • Geek s rodinou v zádech - uživatelská recenze

    Třetí díl této série článků má za cíl popsat auto z pohledu řidiče a uživatele. Je to tedy klasická recenze auta tak, jak byste ji mohli najít na motoristických webech. Zcela zjevně však nemám tolik zkušeností s jinými auty, ale postřehy se jistě hodí. Pokusím se dodržet klasickou strukturu motoristické recenze, ale přidám asi více vlastních praktických postřehů. Úvod
  • Geek s rodinou v zádech – Co je k dispozici geekovi?

    Jak jsem již psal v předchozím článku, naše rodina se rozhodla vyměnit vůz. Po zvážení všech pro a proti a částečně i díky náhodě jsme se shodli na vozu s hybridním pohonem a poměrně bohatou vnitřní výbavou. A právě tato výbava ze mě dělá geeka – takového, který se bude snažit dodané technologie používat a využívat ve svůj prospěch.
  • Když USB disk není USB disk

    Dostal jsem se k poměrně zajímavému problému, který jsem až dosud nemusel řešit. Nejprve jsem měl za to, že to vyřeším velmi jednoduše, ale nakonec se ukázalo, že tak triviální to není. Mluvím o stavu, kdy je USB disk „nastaven“ tak, že má dva oddíly jeden s pevným obsahem a druhý s místem k volnému nakládání. Jestli si myslíte, že to zvládne libovolný správce oddílů, jste na omylu. A pak se vám může hodit tento článek.
  • Kterak ajťák internet a televizi zapojoval a co se při tom všechno seběhlo

    Přečtěte si, co se stalo v městě Praze, tedy spíše na jeho okraji, v letech 2010 až 2013 v bytovém domě u jednoho ajťáka. Příběh je to dlouhý, spletitý a plný nečekaných zvratů. Popíšeme si boje s devítihlavou stvůrou, potměšilým skřetem a se slečnami Štěstěnou  a Náhodou. A vše končí šťastně. Inu tak, jak se na pořádnou pohádku sluší a patří. Pozor, pohádka je hodně dlouhá, čtení se vám protáhne.
  • Drobty ze stolu

    V tomto zápisku najdete několik spolu vzájemně nesouvisejících témat, ale není možno z nich vytvořit regulérní zápisek. Jsou to takové minifejetony. Najdete zde něco z „ulicesloví“, něco o pokročilém hackování telefonů a o tom, jak jako výrobce mobilních zařízení ušetřit. Profesionální deformace Jednou z největších událostí poslední doby spojené s mou osobou je stěhování. Přestěhovali jsme se z jedné klidné čtvrti do ještě klidnější čtvrti…
  • Mám nové tetování

    Tedy kecám. Jak jsem již zmíňoval jsem vlastníkem (spíše) low endového telefonu HTC Tattoo.  Je to poměrně dobrý kus HW za příznivou cenu. Výrobce mu do vínku dal OS Android 1.6 (Donut) a přislíbil upgrade na novější verzi. Ze slibu sešlo a tak jsem se začal poohlížet, co by se s tím dalo udělat. Narazil jsem na tzv. Custom ROM.
  • Jak jsem potřeboval mobilní telefon

    Jako člověk pohybující se ve světě IT mám rád technická „udělátka“ se zajímavými vlastnostmi, rád se na ně podívám, prozkoumám atd. Ale nějak úplně neřeším svůj mobilní telefon. Například do května jsem spokojeně po několik let používal Nokii E50, která však odešla do věčných lovišť. Nastalo období hledání, co za ni jako náhradu.Měl jsem možnost výběru. Logicky se nabízeli nástupci v podobě E51/E52…
    24. 8. 2010 10:05 (aktualizováno)
  • Zahoďte zrcadlovky!

    Agentura Reuters včera zveřejnila poměrně zajímavou zprávu – těšte se na nové mobily. Jejich fotoaparáty brzy udělají revoluci v pořizování fotografií.  Prostě vám bude stačit mobil a vyfotíte všechno. Je to přece praktické. Za tímto výrokem nestojí nikdo menší než víceprezident firmy Nokia v záležitostech obchodních Anssi Vanjoki.
    21. 4. 2010 15:45
  • Machrujeme po česku

    Chtěl bych, aby se ze mne stal lepší fotograf.  A asi jsme zapomněl, jak se pokročilí a „guru“ chovají k začátečníkům. Občas jsem slýchával o tom, jak „nabubřelí“ uživatelé schválně tepou do nováčků a nechávají jim vše vyžrat. Ano přiznám, setkal jsem se s tím. Našel jsem však jednu skupinu, kde je atmosféra hustá ještě asi tak o jeden stupeň více.Tím, jak se dnes svět propojuje pomocí internetu, je jasné, že existují i diskuzní skupiny příznivců programů, výrobků či aut…