Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT - Témata označená nálepkou Praxe

  • Ani bezpečný, ani nebezpečný

    V souvislosti s různými zprávami o tom, jak lidé nakládají s bezpečností svých hesel jsem s rozhodl přidat svou trošku do mlýna. Popíšu jeden úlet ze skoro nevinné strany. ten, kterého se to týká nejvíce však nemá pocit, že by bylo něco špatně a za špatného jsem já. Funguje to tak, že v rámci optimalizace tisku ve firmě máme v našich prostorách nainstalovány tzv. multifunkční stroje. Jedná se kombinaci kopírovací a skenovacího stroje se síťovou tiskárnou…
  • Cesta do hlubin uživatelovy duše

    Otevřený, svobodný versus uzavřený. Tohle se neustále na odborných IT webech typu root.cz řeší. Jenže to řešíme my, podivínové z IT. Okolní svět to nezajímá. Má čerstvá zkušenost mi to jasně ukázala. Máte-li čas na trošku kontroverznější zamyšlení, pokračujte dál. Před mnoha lety jsem se rozhodl, že zkusím dát šanci svobodnému software. A vyhovuje mi to. V mém případě hlavně proto, protože dané produkty mají jistou kvalitu, kterou očekávám…
  • Geek s rodinou v zádech - uživatelská recenze

    Třetí díl této série článků má za cíl popsat auto z pohledu řidiče a uživatele. Je to tedy klasická recenze auta tak, jak byste ji mohli najít na motoristických webech. Zcela zjevně však nemám tolik zkušeností s jinými auty, ale postřehy se jistě hodí. Pokusím se dodržet klasickou strukturu motoristické recenze, ale přidám asi více vlastních praktických postřehů. Úvod
  • Když USB disk není USB disk

    Dostal jsem se k poměrně zajímavému problému, který jsem až dosud nemusel řešit. Nejprve jsem měl za to, že to vyřeším velmi jednoduše, ale nakonec se ukázalo, že tak triviální to není. Mluvím o stavu, kdy je USB disk „nastaven“ tak, že má dva oddíly jeden s pevným obsahem a druhý s místem k volnému nakládání. Jestli si myslíte, že to zvládne libovolný správce oddílů, jste na omylu. A pak se vám může hodit tento článek.
  • Maria! Jak jste na tom?

    V souvislosti s oznámením společnosti Google o tom, že odchází od MySQL k MariaDB mne napadlo, jak si vlastně stojí naše malá česká kotlina s projektem MariaDB? A zjistil jsem, že jsem nic nezjistil. Jen si to shrňme. Z posledních zpráv je zřejmé, že více a víc projektů přechází od MySQL k MariaDB. Vypadá to, že to je hlavně kvůli Oraclu a tak všeobecně. Když však začnou migrovat velcí hráči typu Google, Mozilla, Wikipedie či openSUSE, je načase se nad tím zamyslet…
  • Sportovní antitalent sportuje

    Bojuji se svou dnes již doživotní nemocí a jedna ze základních pouček říká – sundej pár kil. Ale jak? V práci sedím u počítače, doma jak kdy a pohyb žádný. Jako asi každý ajťák  jsem navíc líný. Ani kondiční trenér už nefunguje jak by měl. Budu muset něco vymyslet. A asi jsem to vymyslel. Své sportovní aktivity začnu realizovat skrze kolo.
  • "Stavební dozor" nad programátorem

    Dostal jsem se k zajímavému problému a úplně nevím, co si s ním počít. Jedno naše firemní oddělení si nechává vytvářet aplikaci na míru a mají pocit, že ve výkazu práce programátora není úplně vše v pořádku. Protože se však jedná o práci externí firmy, není úplně jednoduché pochopit, nakolik se vykázané programátorské hodiny blíží realitě. existuje něco, jako stavební dozor při stavbě, ale na programátorské práce?
    9. 5. 2013 9:39 (aktualizováno)
  • Máte 4 hodiny času? Věnujte je!

    Už před nějakou dobou jsem docela náhodou objevil zajímavou stránku, kterou vlastně můžeme považovat za burzu poptávek. Představte si místo, kde můžete poptat nějakou práci v rozsahu několika hodin a získat nabídku její realizace třeba úplně zadarmo. A třeba naopak – jste-li profesionál v nějakém oboru a chcete „rozdávat radost“, můžete. A také můžete získat nějakou praxi. Pokud vás nějaká poptávka osloví, domluvte se s druhou stranou.
  • Helpdesk pro Ježíška

    Častým tématem hovorů s kolegy po právě proběhnuvších svátcích bylo to, jak naše malé děti vnímají Ježíška a jak k nám přišel, tedy z technického pohledu na věc. Vyslechl jsem si několik verzí řešení a představím vám i svou verzi. Jak jsem zjistil, není to úplně jednoduché. Dá se vůbec moderní technika do celého procesu zapojit? Ano a vše výrazně zjednodušuje!
  • Vytváření schémat ve Firefoxu

    Opět zaúřadovala náhoda. Pro jeden svůj pracovní projekt potřebuji nakreslit nějaké schéma (organizační) a Visio není k dispozici. Samozřejmě mi v hlavě hned naskočí Dia, ale ta je příliš jednoduchá a grafika, která je dodávaná ve výchozí instalaci)  nevypadá úplně profesionálně. Začal jsem hledat nějakou kolekci právě do Dia a při té příležitosti objevil něco úplně jiného.