Hlavní navigace

Témata označená nálepkou Software

  • Samsung Galaxy S III mini NFC - Uživatelská recenze

    Vyfasoval jsem nový smartphone Samsung Galaxy S III mini NFC, který nahradil moji starou dobrou NOKIA N900, čest její památce. Není to smartphone přesně podle mých představ, ale jak se říká, darovanému koni na zuby nekoukej – nicméně já se teď hodlám podívat a nejen na zuby…Nejprve pár slov k zemřelé – tedy ona stále žije, ale už jen jako záloha v případě nouze…
  • Kterak ajťák internet a televizi zapojoval a co se při tom všechno seběhlo

    Přečtěte si, co se stalo v městě Praze, tedy spíše na jeho okraji, v letech 2010 až 2013 v bytovém domě u jednoho ajťáka. Příběh je to dlouhý, spletitý a plný nečekaných zvratů. Popíšeme si boje s devítihlavou stvůrou, potměšilým skřetem a se slečnami Štěstěnou  a Náhodou. A vše končí šťastně. Inu tak, jak se na pořádnou pohádku sluší a patří. Pozor, pohádka je hodně dlouhá, čtení se vám protáhne.
  • Kterak vyrobit Slax 7 usb flash v linuxu

    Kratký návod na instalaci nového Slaxu na usb flash. Vzhledem k nefunknčnosti slax/boot/bootinst.sh na Archlinuxu. Pro začátek bych měl napsat, že toto je prováděno na Archlinuxu a že pro správnou funkci syslinuxu je třeba balík  extra/mtools. Jakožto zvídavý tvor jsem si stáhnul nový Slax 7. Nejdříve jsem zkusil iso. V kvm fungovalo moc hezky hned po tom, co jsem mu dal dostatečné množství paměti. Uznávám, že defaultních 128M je pro současné systémy opravdu málo.
    17. 1. 2013 11:25
  • Helpdesk pro Ježíška

    Častým tématem hovorů s kolegy po právě proběhnuvších svátcích bylo to, jak naše malé děti vnímají Ježíška a jak k nám přišel, tedy z technického pohledu na věc. Vyslechl jsem si několik verzí řešení a představím vám i svou verzi. Jak jsem zjistil, není to úplně jednoduché. Dá se vůbec moderní technika do celého procesu zapojit? Ano a vše výrazně zjednodušuje!
  • Vytváření schémat ve Firefoxu

    Opět zaúřadovala náhoda. Pro jeden svůj pracovní projekt potřebuji nakreslit nějaké schéma (organizační) a Visio není k dispozici. Samozřejmě mi v hlavě hned naskočí Dia, ale ta je příliš jednoduchá a grafika, která je dodávaná ve výchozí instalaci)  nevypadá úplně profesionálně. Začal jsem hledat nějakou kolekci právě do Dia a při té příležitosti objevil něco úplně jiného.
  • Animování pro neznalé

    Jak už to tak v životě bývá – nouze naučila Dalibora housti. Pro jeden svůj soukromý projekt jsem potřeboval vytvořit nějakou 2D animaci. Nemělo to být nic světaborného, ale prosté střídání obrázků nebo textů nebylo to pravé, co jsem chtěl. A začal jsem hledat nějaký snadný, rychlý a efektní nástroj. Našel jsem jej.
  • Snadná konverze eknih mezi různými formáty (epub, mobi a další)

    Používám různé čtečky elektronických knih a sypu do nich různý obsah. Často se mi hodí software, který umí konvertovat formáty. V poslední době často testuji různé čtečky elektronických knih. Zrovna mi tu další leží na stole a já se na ni chystám nahrávat obsah. Většinu ho mám v mobi, protože to je oblíbený formát mého Kindle. Ovšem jiné čtečky mobi nechtějí a mají naopak raději epub. Do toho vstupují různé HTML, DOC, FB2 a další formáty.
    7. 11. 2012 21:20 (aktualizováno)
  • Už jsem starý aneb když není na co navazovat

    Patřím do skupiny uživatelů, kteří na dvoupanelového správce stylu NC nedají dopustit. I když pracuji s Windows, stále používám správce souborů. Pro Windows existuje několik dobrých „kousků“ a jedním z nich je i Freecommander. Autor z Polska jej nabízí jako freeware a již nějakou dobu vyvíjí novou verzi nazvanou XE. Nejde o „textovou“ verzi, ale plně okenní variantu s několika novými vlastnostmi.
  • HTML tabulky na web: jiný úhel pohledu

    Tady v článku na rootu je diskuze o použití CSS a tabulek pro layout. V žádném z příspěvků jsem však nenarazil na hodnocení z hlediska rychlosti, náročnosti datového přenosu a náročnosti na zpracování na straně klienta. Tabulky už se používají mnohem déle než 10 let. Myslím si, že kód, který v prohlížečích zpracovává tabulky bude dost možná optimalizovaný pro tehdejší výpočetní výkon.
    16. 10. 2012 17:35
  • Pozdě bycha honiti aneb když licence škrtí

    V rámci diskuzního fóra redakčního systému Joomla se objevil příspěvek jednoho zběhlého uživatele, který žádal radu. Dostal se do situace, která je vcelku dobře popsatelná, ale řešení je možno použít jen v ideálním světě. A souvisí to s GNU GPL licencí, kterou již delší dobu v některých situacích vnímám jako silně nevýhodnou.