Hlavní navigace

HTML tabulky na web: jiný úhel pohledu

16. 10. 2012 17:35 Pavel Chalupa

Tady v článku na rootu je diskuze o použití CSS a tabulek pro layout.

V žádném z příspěvků jsem však nenarazil na hodnocení z hlediska rychlosti, náročnosti datového přenosu a náročnosti na zpracování na straně klienta. Tabulky už se používají mnohem déle než 10 let. Myslím si, že kód, který v prohlížečích zpracovává tabulky bude dost možná optimalizovaný pro tehdejší výpočetní výkon.

CSS je tak dvakrát „ukecanější“ kód a zpracování v prohlížeči bude nějaká objektová věc, která bude minimálně 10× výpočetně náročnější na straně klienta. Jestli něco dnes lidi zajímá, tak je to výdrž na baterii libovolného mobilního zařízení a informace, které dostanou z netu. Tam jako všichni od fochu selháváme a je to hlavně software, který žere baterie.

Hlavně že si všichni honí triko nad moderníma technologiema. Všechno co dnes lidi na mobilních zařízeních používají, zvládnou dnešní procesory v idle režimu. To jenom my z oboru jsme líní to udělat pořádně a efektivně.

CSS mi přijde jako byrokracie z EU. Hromady funkcí a papírování s technickými popisy. A zpracování webové stránky na straně prohlížeče (myslím pro programátory prohlížečů) je pak stejné jako vyřídit papírování s dotacema.

Celé mi to přijde jako slepá cesta a už dávno netoužím po programování. Dělám to občas pro zábavu, ale starým způsobem, aby ten výsledek zvládla dnešní technika v idle režimu.

Sdílet