Hlavní navigace

Animování pro neznalé

23. 11. 2012 13:57 Svatopluk Vít

Jak už to tak v životě bývá – nouze naučila Dalibora housti. Pro jeden svůj soukromý projekt jsem potřeboval vytvořit nějakou 2D animaci. Nemělo to být nic světaborného, ale prosté střídání obrázků nebo textů nebylo to pravé, co jsem chtěl. A začal jsem hledat nějaký snadný, rychlý a efektní nástroj. Našel jsem jej.

Zcela logicky jsem začal u Microsoft PowerPointu, ale výsledek byl naprosto amatérský, respektive něco málo udělal, ale bylo to pracné/neefektní/neefektivní. Ze zcela logického důvodu se tak „vyoutoval“ i OpenOffice/Libre Office Impress. Prezentace s nimi uděláte pěkné, ale spíše animaci textů.

Další logickou zastávkou byl Inkscape/GIMP/OCAL, ale ani tady nebylo možno jednoduše animovat. Bylo to prostě příliš pracné. Ze stejného důvodu jsem neskončil ani u Blenderu. Začal jsem se ubírat směrem nějakých pokročilejších animačních programů. V podstatě jsem našel dva – Pencil a Synfig Studio. První program se však od roku 2008 nevyvíjí, ale to není primární problém. Synfig má aktivní komunitu a vypadá také dobře. Navíc je možné doinstalovat doplněk do Inkscape, který přidá „nativní“ podporu formátu SIF pro Synfig na výstup Inkscape. Existuje i varianta pro GIMP.

Do této chvíle je vše OK. Jenže pak narazíte na tunu dokumentace a desítky minut tutoriálových videí na YouTube. Byl jsem v časové tísní a neodkázal jsem to jednoduše pobrat. Ač nerad, musel jsem to vzdát a poohlédnout se jinde. Své bádání jsem začal na této stránce. Zdá se, že online služeb nabízejících animaci v editoru v internetovém prohlížeči je dost. Jenže řada z nich neexistuje nebo nabízí jen tvorbu např. komiksových stripů. Po otestování několika nástrojů jsem skončil u služby GO!Animate a porovnával s xtranormal. Vybral jsem si GO!Animate. Obě služby jsou si hodně podobné, ale GO! Animate má v některých ohledech propracovanější možnosti úprav objektů. Podrobněji třeba zde.

Na úvod je nutno říci, že i když GO! Animate nabízí účet zdarma, jeho možnosti jsou omezené, pokud přijde třeba na tvorbu videí ke stažení. Vyplatí se pořídit si předplatné. Nejmenší je k dispozici na 3 měsíce a stojí 18 USD. Pozor na trik – pokud jej nezrušíte, automaticky se obnovuje. Když jste na tom jako já tj. chcete jen jednu animaci, musíte v nastavení svého profilu automatické prodlužování (a tím i stažení z platební karty) zrušit. Zaplacením přejdete do profilu, který nazývají Go!Plus.

Oproti free verzi nabízí možnost exportu videa do formátu MP4 a navíc máte několik tématicky udělaných kolekcí postaviček/předmětů/pozadí. Ale i po zaplacení částky můžete ještě skončit u toho, že budete něco připlácet. A nebo také můžete skončit i u toho, že radší přejdete na Business tarif. A teď pár postřehů :

  • free tarif neumožňuje export videa mimo GO! Animate
  • free tarif neumožňuje nahrávání vlastního obsahu
  • plus tarif zpřístupní řadu funkcí, ovšem watermark ve výstupním videu zůstává. Musíte si koupit Business tarif.
  • líbí se mi kolekce dodávaného obsahu, jsou opravdu bohaté
  • každá postavička má řadu „emocí“ (pláč, smích, hněv, zmatek apod.)
  • lze si vytvořit svou vlastní postavičku a ovlivnit její vzhled
  • interakce objektů je celkem snadná. V podstatě jsem byl schopen tvořit „efektní“ animaci po cca 10 minutách zkoušení v GUI
  • prostředí běží ve flashi a v prohlížeči
  • Při registraci obdržíte „virtuální“ měnu, za kterou můžete dokupovat prémiový obsah.
  • Vyšší rozlišení videa při stahování animace je za virtuální měnu. Standardní je 640×360 a zdarma, ale k dispozici je i DVD verze 720×576 a BD verze (nevím přesně kolik) právě za měnu
  • Měnu lze dokoupit samostatně

Nástroj se dobře používá a má investice se mi vyplatila. Ale beru to jen jako odrazový můstek k tomu, pokusit se něco vyčarovat v Synfig studiu.

 

Sdílet