Hlavní navigace

Témata označená nálepkou Software

  • Nový rok v LinuxMarketu

    Rok 2013 je za námi a pro LinuxMarket to byl docela úspěšný rok. Podařilo se nám splnit cíl, který jsme si vytýčili a náš eshop se dostal do podvědomí linuxáků. Pomohla tomu i akce LinuxDays 2013, kde byl náš stánek docela v obležení. Pro rok 2014 jsme si znovu určili priority a cíle. Jedním z cílů je rozšíření sortimentu z dnešních 70ti položek na rovných 100. V nejbližších dnech proto přibudou v nabídce…
    10. 1. 2014 9:37 (aktualizováno)
  • Zamknutí klávesnice a myši při přehrávání videa

    Krátký tip pro ty z vás, kteří mají děti a občas jim pouští pohádky nebo písničky na počítači. Náš Matěj miluje pohádky a písničky a pouštíme mu je obvykle z notebooku. Jeho ručičky nenechavé ovšem sahají na klávesnici a umí roztodivné věci. Rodiče pak jen přemýšlejí, jak se sakra tohle dá v tom MPlayeru nastavit a jak z toho ven.
    29. 11. 2013 12:37
  • Když USB disk není USB disk

    Dostal jsem se k poměrně zajímavému problému, který jsem až dosud nemusel řešit. Nejprve jsem měl za to, že to vyřeším velmi jednoduše, ale nakonec se ukázalo, že tak triviální to není. Mluvím o stavu, kdy je USB disk „nastaven“ tak, že má dva oddíly jeden s pevným obsahem a druhý s místem k volnému nakládání. Jestli si myslíte, že to zvládne libovolný správce oddílů, jste na omylu. A pak se vám může hodit tento článek.
  • Maria! Jak jste na tom?

    V souvislosti s oznámením společnosti Google o tom, že odchází od MySQL k MariaDB mne napadlo, jak si vlastně stojí naše malá česká kotlina s projektem MariaDB? A zjistil jsem, že jsem nic nezjistil. Jen si to shrňme. Z posledních zpráv je zřejmé, že více a víc projektů přechází od MySQL k MariaDB. Vypadá to, že to je hlavně kvůli Oraclu a tak všeobecně. Když však začnou migrovat velcí hráči typu Google, Mozilla, Wikipedie či openSUSE, je načase se nad tím zamyslet…
  • Pohádka o Softwarovi

    Pan Software byl zralý otec rodiny. Byl úspěšný podnikatel, měl šťastné GNU/GPL manželství a několik BSD dětí, se kterými si sousedovic uzavřené děti dělaly co chtěly. Jednu vadu na kráse to však mělo. Celé městečko Softwarov bylo plné lidí s nadváhou. Pan Software se svou rodinou sice měl nadváhu nejmenší ze všech sousedů, ale přesto ji měl. I jeho děti měly nadváhu a mohly by s klidem bojovat v těžké váhové kategorii. Ale proti teroru sousedovic uzavřených silně obézních dětí neměly šanci.
    11. 8. 2013 13:10
  • Tip: DTRX aneb Do The Right Extraction

    Určitě vás už někdy naštval autor komprimovaného archivu tím, že dovnitř nedal adresář. Kdo má čistit ten nepořádek na disku? DTRX je jednoduché řešení. Na letošním CryptoFestu jsem se potkal s Jendou Hrachem. Jako obvykle jsme si povídali o všem možném a on se během oběda zmínil o utilitě s krkolomným názvem DTRX. Jde o zkratku slov „Do The Right Extraction“ neboli „rozbal to správně“.
    7. 8. 2013 13:37
  • Rychlá makra v editoru Vim

    Umět dobře pracovat se silným textovým editorem je někdy tuze užitečná věc. Ukážeme si šikovná rychlá makra ve Vim. Kdysi dávno jsem tu nastínil, jak si můžete vytvořit vlastní makra ve Vim. Je to velmi užitečné, pokud potřebujete stále opakovat nějakou stereotypní akci. Já tak třeba z prostého textu udělám HTML dokument. Stačí mít text dobře naformátovaný a mačkáním správných kláves si označím odstavce, nadpisy nebo třeba seznamy.
    3. 6. 2013 23:33 (aktualizováno)
  • "Stavební dozor" nad programátorem

    Dostal jsem se k zajímavému problému a úplně nevím, co si s ním počít. Jedno naše firemní oddělení si nechává vytvářet aplikaci na míru a mají pocit, že ve výkazu práce programátora není úplně vše v pořádku. Protože se však jedná o práci externí firmy, není úplně jednoduché pochopit, nakolik se vykázané programátorské hodiny blíží realitě. existuje něco, jako stavební dozor při stavbě, ale na programátorské práce?
    9. 5. 2013 9:39 (aktualizováno)
  • Pirátstvím na piráty

    Možná jste zaznamenali pokus vývojářské firmy na svých hráčích – týkal se míry pirátství a ochoty lidí platit za hry. Zároveň to byl velmi zajímavý sociologický průzkum kdy se z původce stává postižený. A výsledky stojí za to… Oním inovátorem je firma Greenheart Games. Ta již před nějakou dobou přišla s hrou nazvanou Game Dev Tycoon. A 28.dubna přišli s novou verzí 1.3. Hra je to tzv. strategického typu, kdy se v ní stáváte malou vývojářskou společností, která vyvíjí hry…
    30. 4. 2013 15:02 (aktualizováno)
  • Optimalizace metodou pokus-omyl

    Při provozování vlastního webu a sledováním ostatních webů jako návštěvník, jsem přišel na pár věcí. A v neposlední řadě, nějaký HW a SW k tomu sám musím používat, jako každý. Rychlost načítání stránky Seberychlejší přípojka k netu nic neřeší. V první až druhé sekundě se na jedno spojení nedostanete výš než na 100KB/s. Odhaduji, že to je samotným principem TCP/IP a navyšováním rychlosti pokud to linka dovolí. Pokud prohlížeč naváže celkem 10 spojení už to je 1MB/s…
    29. 4. 2013 11:47 (aktualizováno)