Hlavní navigace

Už jsem starý aneb když není na co navazovat

19. 10. 2012 14:09 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Patřím do skupiny uživatelů, kteří na dvoupanelového správce stylu NC nedají dopustit. I když pracuji s Windows, stále používám správce souborů. Pro Windows existuje několik dobrých „kousků“ a jedním z nich je i Freecommander. Autor z Polska jej nabízí jako freeware a již nějakou dobu vyvíjí novou verzi nazvanou XE. Nejde o „textovou“ verzi, ale plně okenní variantu s několika novými vlastnostmi.

Před několika lety jsem jistým obnosem přispěl na jeho vývoj a tak mám privilegium testovat nejposlednější verze, které nejsou normálně dostupné. Nicméně před nějakou dobou autor uvolil novou „veřejnou“ testovací verzi. Občas si testovací verzi stáhnu a dívám se, co je nového. Jen tak rutinně jsem si tento týden stáhl tu veřejnou verzi. Nainstaloval jsem ji a začal s ní normálně pracovat. Až došlo na mazání souborů. Zmáčknu F8 a nic se neděje. Zmáčknu ještě jednou a zase nic. Vyzkouším klávesu Delete a funguje to. Divné co?

Začal jsem hledat na uživatelském fóru, jestli někdo nemá podobný problém a nestačím se divit. Je zde zcela dlouhá diskuze na téma „Zrušte některé klávesové zkratky, jsou nelogické!“

První věcí, co mne napadla, proč by někdo potřeboval měnit klávesové zkratky u klasického NC ovládání? Nemohl jsem to pochopit. A pak jsem si to uvědomil. Existuje totiž dost lidí, kteří již nemají vazbu na klasický NC/VC/MC/Far/M602/Salamander a místo toho vidí souborového správce jako náhradu za Windows průzkumníka. No a ti jsou odkojeni Windows a jejich ovládáním. A pak nastávají komplikace.

Třeba F5. Ve Windows se používá pro refresh (CTRL+R v NC). Pro kopírování máme přece CTRL+C a CTRL+V!  Další je F8, které zcela nelogicky dubluje klávesu Del. Takže nám ji blokuje. Pryč s ní! A proč používat SHIFT+F4, když tu máme CTRL+SHIFT+N? Takže se mi hroutí svět. Klasika, která hodně let funguje teď bude ve výchozím stavu ve FC změněna tak, aby vyhovovala Windows uživatelům. Jistě, jde to změnit, takže diskuze je zbytečná. Jak také v diskuzi zaznělo – klasické zkratky jsou pro velmi pokročilé uživatele a ti vědí, kde to případně změnit. A pro ostatní to bude vyslyšení jejich proseb – proč je ovládání NC klonů tak nelogické? Sjednotíme to.

Takže je to blbé, když už se musím řadit do skupiny potrhlých ajťáků, kteří používají něco nelogického…

 

Sdílet