Hlavní navigace

Pozdě bycha honiti aneb když licence škrtí

10. 10. 2012 12:06 Svatopluk Vít

V rámci diskuzního fóra redakčního systému Joomla se objevil příspěvek jednoho zběhlého uživatele, který žádal radu. Dostal se do situace, která je vcelku dobře popsatelná, ale řešení je možno použít jen v ideálním světě. A souvisí to s GNU GPL licencí, kterou již delší dobu v některých situacích vnímám jako silně nevýhodnou.

Nejdříve prostá fakta :

  • uživatel se rozhodl, že si do instalace redakčního systému přidá novou funkčnost a to pomocí doplňku.
  • na svých stránkách již používal komponentu pro komfortní správu odesílání newsletterů
  • zároveň se rozhodl využít i jiné rozšíření a zjistil, že by se mu hodilo, kdyby spolu obě rozšíření komunikovala
  • kontaktoval autora a nabídl mu jistý obnos za to, že vytvoří třetí rozšíření, které oba doplňky propojí. Autor souhlasil.
  • uživatel přesně specifikoval, jak má propojení fungovat a jak si to představuje v praxi
  • po několika dnech byl nový doplněk na světě a fungoval jak má

Má to šťastný konec. Jenže se to celé začalo trochu komplikovat. Protože byl doplněk dobrý a užitečný, rozhodl se uživatel, že osloví autora s dotazem, jak je to s dalším šířením doplňku. A přišla studená sprcha – odpověď říká, že daný doplněk není možno šířit a je jen pro toho jednoho uživatele. První jeho reakce zněla – já jsem za to zaplatil a tak si s tím můžu dělat co chci! Dostalo se mu na fóru odpovědi, že bohužel nemůže. To že za něco zaplatil jej neopravňuje produkt dále šířit. Objevil se i další argument ze strany uživatele, že nechápe, že mu autor napsal, že s dalším šířením je to dobrý nápad a že jej na svých stránkách bude nabízet. Uživatel se začal pasovat do pozice spoluautora, protože on přišel s věcným popisem fungování, on přišel s nápadem a programátor mu to jen naprogramoval.

Bavili jsme se také o smlouvě, o licencích a dohodě s autorem.

Postupně se diskuze vyvinula tak, že jsme obecně a do budoucna doporučili tento postup :

  • Sepsat s programátorem smlouvu a v ní :
  • vymezit si práva ke kódu, nejlépe nějakou licencí
  • cenu za dílo
  • jak dále s aktualizacemi

Logicky se ale také objevila otázka, co s tím dělat teď. Neexistuje žádná smlouva, jen e-mailová komunikace. Programátor není z ČR. Nic než dohoda nezbývá. Uživatel řekl, že má ve svém okolí několik desítek dalších lidí, kteří by doplněk rádi použili také. Navrhli jsme, ať uspořádá sbírku a osloví programátor zpět s tím, že mají jistý obnos, kterým „vykoupí“ kód, jenž by měl autor vydat pod GNU GPL. Jak to dopadne, zatím nevím.

Nicméně pak se objevil dotaz, o kterém jsem věděl, že se dříve či později objeví. Je vcelku logický – a co virálnost GNU GPL? Joomla! je šířena právě pod licencí GNU GPL a tak se dle právního výkladu organizace spravující autorská práva Joomly! jedná o dílo odvozené (v definici samotné GNU GPL) a každý doplněk, který kdokoliv vytvoří, je nutno vydat jen a pouze pod licencí GNU GPL. Nutno ovšem přiznat, že se tak neděje. Pokud chcete další a hutné čtení, zkuste můj starší blogový zápisek, který popisuje celou situaci.

V zásadě jde o to, že programátoři komerčních doplňků vydávají svá rozšíření pod vlastními licencemi a tak (dle výkladu Joomla! vývojářů) v rozporu s GNU GPL. Potíž je v tom, že vše stojí a padá na tom, zda budeme doplněk chápat jako dílo odvozené od Joomly! tj nakažené GNU GPL nebo ne.

Jedna z cest tak spočívá v tom, že můžete programátorovi poslat e-mail, ve kterém ho upozorníte na jeho rozpor v licencování. On vám napíše, že jeho doplněk není odvozeninou. Vy si myslíte opak. Jenže jediný, kdo může určit pravdu je soud. A ten soud nemůžete vést vy, ale jen organizace zaštiťující GNU GPL práva pro Joomlu tj. Open Source Matters.

A teď mi řekněte – budete se soudit? A v cizině? Pro 200 USD? A paradoxně se může stát, že bude uživatel obviněn v případě, že neuposlechne autorova výroku a doplněk začne dále šířit…

Jak jsem naznačil – pokud bychom byli v ideálním světě, stalo by se toto :

  • programátor vytvoří doplněk dle vašeho zadání
  • vydá jej
  • vy jej upozorníte, že musí být vydán pod GNU GPL
  • programátor změní licenci

Varianta top by v druhém bodě obsahovala bod „vydá jej pod GNU GPL“ a další body by nebyly. Jenže to by pak programátor narazil, kdyby se někdo rozhodl jeho produkt dále distribuovat zdarma, což samozřejmě může. Ve „vyčůranější“ variantě za polovinu ceny autora. A dle licence může.

Jediné čisté řešení je přelicencování celé Joomly, o což se už tým pokoušel (i audit si zaplatil), ale není to možné. Jsme v patové situaci a něco je špatně. Programátoři se brání (právně nečistě) a uživatelé jsou kráceni na svých právech. Ani jedna strana není tou vítěznou. Dokážete někdo poradit, jak to vyřešit?

Sdílet