Hlavní navigace

Témata označená nálepkou Software

  • COW filesystémy ZFS

    Tento systém byl navržen Sun Microsystems. Poprvé byl představen v roce 2005 v distribuci OpenSolaris. Je licencován CDDL, která není kompatibilní s GPL, pod kterou je vydáván Linux. Proto jsou jeho hlavní doménou operační systémy rodiny BSD a Solaris. ZFS byla původně zkratka pro Zettabyte File system, ale v součastnosti již neznamená nic. Oproti většině file systémů používá proměnnou velikost bloku. Nepoužívá inody, ale různé struktury pro konkrétní operace (block-pointer, space-map…).
    22. 10. 2014 12:35 (aktualizováno)
  • COW filesystémy Úvod

    Proč bychom se vůbec měli zajímat o nové souborové systémy? Žurnálovací systémy mají jeden velký problém. Starají se pouze o integritu a konzistenci metadat. Pokud bychom uvažovali nad tím, že budeme do žurnálu zapisovat i změny dat, narazíme na výkonostní problém. Oproti tomu Copy On Write (COW) představuje model pro ACID transakce, které jsou známé například ze světa databází, bez použití žurnálu. COW ve světě souborových systémů představuje jednu malou, ale velmi důležitou věc…
    22. 10. 2014 12:25 (aktualizováno)
  • Nechtěné linuxové PR?

    „Jenže ty počítače jsou tak poruchové. Firma, co dělá Windows, vyrábí programy, ale i viry a antivirové programy, aby to mohli prodávat všechno. Proto jsem přešel na lepší systém Linux.“ Narazil jsem na článek, ve kterém je i v perexu uvedený výrok. V zásadě se jedná o rozhovor s člověkem, který se „proslavil“ jen tím, že mu snad soud před lety prokázal vraždu své manželky. V podstatě mi není jasné, proč se tam tento výrok objevil. Proč má někdo potřebu se takto vyhranit?
    11. 8. 2014 11:49
  • Geek s rodinou v zádech – Co je k dispozici geekovi?

    Jak jsem již psal v předchozím článku, naše rodina se rozhodla vyměnit vůz. Po zvážení všech pro a proti a částečně i díky náhodě jsme se shodli na vozu s hybridním pohonem a poměrně bohatou vnitřní výbavou. A právě tato výbava ze mě dělá geeka – takového, který se bude snažit dodané technologie používat a využívat ve svůj prospěch.
  • Geek s rodinou v zádech - Výběr

    Já vnímám geeka jako někoho, kdo je zdatný v nejposlednějších elektronických trendech, přizpůsobuje se jim a neváhá si je pořizovat. Nemusí to být nutně jen proto, aby se ukázal, ale často také proto, že je ochoten zkoušet nové věci a chce mít náskok před ostatními. Jenže má představa končí u toho, že je to člověk mladšího věku, který má dostatek zdrojů a může být sobcem tj. neohlížet se na ostatní ve svém okolí a nemít z toho výčitky svědomí…
  • Jak přidat chybějící/špatné ovladače, které při bootu způsobí pád Windows 7

    Dostal jsem se do situace, kdy jsem potřeboval nainstalované Windows 7 „migrovat“ na podobný, ale ne stejný počítač. Prosté přendání pevného disku z počítače do počítače se povedlo, ale při zavádění systému na novém PC se vždy objevila BSOD s chybou STOP 0×7B . Nefungoval Safe Mode, jen Recovery z instalačního DVD. Ale i to nic nevyřešilo…
    11. 4. 2014 9:07 (aktualizováno)
  • Microsoft Windows - Lubuntu 0 : 4

    Pokročilí dešifrují nadpis velmi snadno. Jedná se o dva operační systémy, které můžete nainstalovat na počítač. Jeden je od komerční firmy a za peníze, druhý je od méně komerční firmy/komunity a dá se získat zdarma.  Skóre říká, na kolika počítačích jsem v posledním měsíci zanechal jaký operační systém…
  • Akce na LinuxMarketu

    Vážení příznivci Linuxu, vážení zákazníci LinuxMarketu, připravili jsme pro Vás na našem LinuxMarketu celoroční Akci „Distribuce měsíce“, která bude probíhat v měsíčních cyklech vždy od 13. v měsíci do 13. v měsíci příštím. První měsíc je ve znamení openSUSE. To znamená, že celý měsíc ode dneška až do 13. dubna 2014 je sleva na výrobky s logem distribuce openSUSE.
  • Tip: šifrování souborů pomocí Vim

    Praktický tip, jak ukládat šifrované soubory pomocí editoru Vim. Ten má v sobě podporu šifrování zabudovanou. Pod dnešním článkem o ukládání hesel někdo zmiňuje možnost šifrovat textové soubory pomocí Vim. Jakožto stoprocentní vimista tuhle možnost znám, ale hodně lidí o ní neví. Přitom je velmi jednoduchá a praktická.
    21. 2. 2014 20:55 (aktualizováno)
  • KDE Connect, prostě geniální

    Pokud jste majitelem smartphonu s Androidem a Váš desktop je KDE 4.xx, pak neváhejte a čtěte dál. KDE Connect je poměrně mladý projekt a stále se vyvíjí, ale už nyní se Vám může stát cenným pomocníkem, zvlášť když se jedná o svobodný software, takže nic nestojí. Tento malý, ale šikovný program jednoduše udělá z Vašeho Android smartphonu (nejen) dálkové ovládání pro Váš počítač s KDE.