Hlavní navigace

Snadná konverze eknih mezi různými formáty (epub, mobi a další)

7. 11. 2012 21:20 (aktualizováno) Petr Krčmář

Používám různé čtečky elektronických knih a sypu do nich různý obsah. Často se mi hodí software, který umí konvertovat formáty.

V poslední době často testuji různé čtečky elektronických knih. Zrovna mi tu další leží na stole a já se na ni chystám nahrávat obsah. Většinu ho mám v mobi, protože to je oblíbený formát mého Kindle. Ovšem jiné čtečky mobi nechtějí a mají naopak raději epub. Do toho vstupují různé HTML, DOC, FB2 a další formáty.

Snažil jsem se některé z nich převádět na řádce, protože to je pro mě nejjednodušší způsob. U některých formátů to ale není taková legrace a zvlášť převod mobi2epub nebo naopak epub2mobi je příliš komplikovaný. Musel jsem tedy používat Calibre.

Přiznám se bez mučení, že mi ten software vůbec nevyhovuje, logika jeho ovládání je velmi… netradiční a vůbec jsme se neskamarádili. Někdy je ale potřeba po něm sáhnout a já trpím. Nesnažte se mi to vymlouvat, prostě je to pro mě uživatelsky nepříjemná aplikace. Náhodou jsem ale narazil na elegantní řešení. Balíček Calibre totiž obsahuje i řádkovou konverzní utilitu. Heureka!

Ta se jmenuje ebook-convert a je to přesně to, po čem mé srdce vždycky toužilo. Základní použití je velmi jednoduché, prostě stačí jako parametry uvést jméno konvertovaného souboru a jméno toho nového a program sám podle přípon pozná, co má dělat. Takže třeba:

# ebook-convert Karel_Capek-RUR.mobi Karel_Capek-RUR.epub

Program zvládá hromadu až haldu různých přípon. Třeba mobil, epub, fb2, azw, djvu, html, lit, odt, pdb, pdf, rtf, txt a další, které už ani neznám. Kromě toho je při konverzi možné provádět různé úpravy knihy, jako je změna velikosti fontů, nastavení okrajů nebo můžete třeba do dokumentu (pokud to formát podporuje) vložit font. Všechny parametry najdete v pěkné dokumentaci na webu Calibre.

Utilita má i vlastní inteligenci (stejně jako Calibre), takže umí třeba sama vyřešit potíže s ručním zalomením řádků v dokumentu. To by se bez úpravy projevilo stylem „co řádek to odstavec“ a celá kniha by se rozbila. Tady to umí nějakou šikovnou magii, která to pochopí, řádky slepí do odstavců a normálně vysází. Funguje to parádně.

Poznámka: Konvertor si neporadí s formátem .doc, ale to lze naštěstí velmi snadno vyřešit pomocí mé staré známé a velmi oblíbené utility antiword, kterou si můžete určitě ve své distribuci doinstalovat. Funguje vlastně jako takový doc2txt, takže převede wordovský dokument do čistého txt. To pak už můžete zpracovat třeba zmíněným konvertorem. Pěkné čtení!

Sdílet