Hlavní navigace

Bezpečnostní problém internetových bankovnictví

8. 2. 2018 7:28 (aktualizováno) Pavel Chalupa

Společnost Google vyzývá k objevení bezpečnostních děr ve svých systémech a je ochotna za objevení takové díry zaplatit nemalé peníze. Já jsem takovou díru objevil (možná nejsem první), ale i vyzkoušel v praxi na člověku, který nemá sebereflexi a hrozí mi trestním oznámením za ověření funkčnosti útoku.

Problém se týká zároveň i nesmyslných bankovních poplatků za něco, co má česká FIO Banka zdarma. (mimochodem poslední banka v českých rukou).

Velice snadno lze z FIO rozeslat tisíce plateb na jednu autorizaci a pokud rozešlete 0,01 Kč, bude takový útok stát pár desetikorun. V podstatě je to nákladově srovnatelné s rozesíláním spamu a přinejmenším to obtěžuje.

Zabezpečení je jednoduché. Nevyřešíte to trestním stíháním ani zakázáním zákonem, ale zase jen technologiemi. Nevyřeší to ani znemožnění provedení takové akce z výchozí banky. Musí se to vyřešit na straně příjemce v podobě něčeho podobného jako je spam filtr na e-maily.

Stačí dát uživateli možnost nastavit na takové příchozí platby filtr a směřovat je třeba do „složky“ mikroplatby. Je nutné dát možnost uživateli nastavit hodnotu platby třeba pod 10 Kč, 2 Kč, 1 Kč, 0,01 Kč… prostě nějaký limit. Samozřejmě by tyto příchozí platby neměly být zpoplatňovány bankou a v té „složce“ by se měla objevit suma těch peněz, protože jsou to také peníze, i když malé hodnoty.

Tohle by měly banky do svých internetvých bankovnictví zavést, protože takový útok lze provést i hromadně z více účtů, pokud se uživatelé hromadně domluví na takové akci. Uživateli účtu by pak u některých bank vznikala povinnost zaplatit poplatky za příchozí platby, které by mohly být vyšší než příchozí finanční hodnota. Může to být poplatek za příchozí platbu, poplatek za informační SMS (a zahlcení mobilu SMSkami) a konečně i zahlcení e-mailu, pokud informace o příchozí platbě přijde i e-mailem.

A teď si představte tu srandu, když ty platby a výpis účtu v podobě PDF pošlete na podatelnu soudu jako důkaz a bude povinnost to vytisknout. Odhadl jsem, že by za pouhých 100Kč mikroplateb bylo třeba vytisknout asi 500 listů papíru, což je balík silný tak 5–6cm :-) Mimochodem mi to připomnělo kauzu dokumentace a boj OpenOffice a Microsoft Office o otevřený formát dokumentu, bylo to tehdy snad 6000 listů papíru.

Sdílet