Hlavní navigace

Přenos aplikací v Androidu na novou paměťovou kartu

11. 2. 2012 17:56 (aktualizováno) Petr Krčmář

Pořídil jsem si větší paměťovou kartu a snažil se z té staré přelít data. Na první pokus se mi ale nepodařilo přenést aplikace. Naštěstí to byla triviální chyba.

Ke svému ZTE Blade jsem dostal 2GB paměťovou kartu. Pro start dobrá, ale po čase začalo být těsno. Když už jsem musel mazat Cimrmany, protože aplikace řvaly, že dochází místo, rozhodl jsem se pro výměnu.

Koupil jsem proto novou micro SD kartu Kingston s kapacitou 16 GB a class 10, tedy rychlou. Mimochodem v setu s redukcí na velké SD a s malou USB čtečkou to stálo 600 Kč (velmi příjemné překvapení). Díky USB čtečce mám využití i pro starou 2GB kartu, kterou jsem dal do čtečky a mám tak pěknou miniaturní flashku.

Teď ale to podstatné: samozřejmě jsem všechny soubory ze staré karty jednoduše překopíroval na tu novou. Na první pohled se zdálo, že to funguje, soubory tam po zapnutí telefonu byly a hudba mi hrála. Takhle jsem vyrazil do města. Asi po dvou hodinách venku jsem zkusil použít Operu Mini a ouha. Ikona na ploše byla, ale aplikace se nespustila. Stejně tak žádná jiná, kterou jsem měl na kartě. Nebyly samozřejmě ani v nabídce aplikací. Ouha.

Dorazil jsem domů a začal jsem zkoumat, čím to je a ukázalo se, že jsem nepřenesl všechno. Opomenul jsem skryté adresáře. Aplikace jsou na kartě uloženy v adresáři .android_secure, ve kterém jsou soubory s příponou .asec. V nich jsou právě uložené (a snad nějak zašifrované kvůli DRM) ty programy, které máte na kartě.

Samozřejmě jsem předtím starou kartu nesmazal, takže stačilo adresář zkopírovat, což už jsem tentokrát dělal po kabelu přímo do telefonu. Po odpojení kabelu se všechny aplikace objevily v tom stavu, v jakém byly předtím. Nebylo třeba ani restartovat telefon. Ponaučení pro příště: když chcete kopírovat všechno, tak i skryté adresáře.

Tip na závěr: pokud jste nečetli můj článek se šikovnými tipy pro Midnight Commander, klávesová zkratka pro zobrazení skrytých souborů je Alt a tečka.

Sdílet