Hlavní navigace

Tablet ASUS Transformer Prime z pohledu uživatele linuxu

27. 2. 2012 11:02 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Tablety mě zajímají zhruba rok a půl, dlouho jsem je vnímal jako šikovné hračky a pro mě zatím zbytečný luxus. S příchodem Android Honeycomb a staršího sourozence (TF101) modelu, kterým se tu budu zabývat, jsem zpozorněl – ultrapřenosné zařízení s připojitelnou klávesnicí a velkou výdrží na baterie by mohlo být použitelné nejen na hraní a prohlížení internetu, ale také na práci. Když pak ASUS  na podzim oznámil nástupce Transformer Prime (TF201), začal jsem se vážně zabývat myšlenkou nahradit pět let starý notebook tímto pěkným kouskem.

Po čtení recenzí a příspěvků z diskuzních fór jsem si nakonec v půlce ledna Transformer Prime (posléze i s klávesnicí) koupil. Podělím se s vámi o zkušenosti z prvních týdnů užívání tabletu a pokusím se zodpovědět otázku, zda se na něm dá také pracovat a samozřejmě jak si rozumí s linuxem (a s mými návyky, které z linuxu mám). Android na mobilu používám už dlouho, dost mě zajímalo, jak se osvědčí na větší obrazovce zařízení, od kterého budu potřebovat něco jiného než od telefonu.

Co jsem od tabletu očekával?

  • Obecně: Mobilita, příjemné ovládání, snadný přenos dat s linuxovým desktopem
  • Pracovně: občas učím, takže si na něm budu moci připravovat texty, tabulky a prezentace pro výuku, které pak přímo z tabletu budu promítat dataprojektorem studentům. Na cestách také pohodlnější práci s emaily než z mobilního telefonu.
  • Volný čas: Čtení, filmy, skládání muziky na cestách (doma mám tři malé děti a na nic z toho tam nemám čas a klid), občasné odreagování se u nějaké té hry.

Proč právě tento model (a ne nějaký levnější)?

  • Kvalitní česká klávesnice s baterií, prodlužující výdrž nad 18 hodin
  • Konektivita – microHDMI, microSD, USB Host a čtečka SD karet (v docku nebo přes dokopitelnou redukci), možnost připojit tablet přes redukci microHDMI-VGA (dá se dokoupit) i ke starším dataprojektorům
  • Výborný Super IPS+ displej – rozlišení 1280×800 s vysokým kontrastem, chráněný Gorilla Glass
  • Velmi kvalitní dílenské zpracování, tablet je z kvalitních materiálů, je tenký a s obstojnou hmotností
  • Android ICS (nabídka na aktualizaci se objeví během několika minut po prvním spuštění
  • Samozřejmě výkon procesoru Tegra 3, který se kromě her hodí i k úplné plynulosti chodu systému ve vyšším rozlišení a práci s multimédii.

Jaká je několikatýdenní realita?

Má očekávání od Transformer Prime se z větší části naplnila, ovšem právě to, co souvisí s užíváním linuxu, mi dalo zabrat. Dále popsané problémy se až tak moc netýkají tohoto konkrétního modelu, ale spíše operačního systému Android 3.x/4.x. Nebudu tu dlouze pět ódy na to, jak je tablet designově perfektní, příjemný do ruky, rychlý, super displej, příjemně použitelná klávesnice s touchpadem atd. – prostě recenze ve chválách nelžou. Dokonce ani vady, které recenze popisují (horší GPS nebo problémy s aplikací pro Youtube) jsem nezaznamenal, ale:

Problém s připojením tabletu k počítači s nainstalovaným linuxem

V recenzích jsem se nedočetl, že Prime (zřejmě i ostatní tablety s Androidem 3.x/4.x) nepodporuje USB Mass Storage připojení k PC, namísto toho nabízí defaultně MTP (Media Transfer Protocol), případně po výběru v nastavení PTP (Picture Transfer Protocol). Důvodem je prý to, že Mass Storage neumožňuje sdílené připojení k zařízení, to znamená, že pokud takto připojíme SD kartu v mobilním telefonu, nemá k ní systém přístup. V tabletu ale není úložiště nijak od paměti pro systém oddělené, bez přístupu k jakýmkoliv souborům by systém během připojení samozřejmě nemohl pracovat. MTP standardně podporované v linuxu není a výrobce ani Google to neřeší – pro Windows je ke stažení USB driver, pro nás od výrobce tabletu nic.

Možností máme několik – můžeme MTP obejít a připojit se pomocí PTP, který defaultně podporovaný je, můžeme se pokusit pomocí mtpfs tablet k desktopu připojit, můžeme přenášet data bezdrátově a nebo „mechanicky“ pomocí flashky či externího harddisku (o této volbě se dál rozepisovat nebudu, USB v docku se občas hodí).

  • Přepnutím na PTP v nastavení se tablet okamžitě po propojení s počítačem připojí, ale nabídne přístup jen k adresáři pro fotky a video z vestavěné kamery. To může úplně stačit, nahrávat a stahov at můžeme tímto způsobem cokoliv.
  • MTP v linuxu připojit lze, z repozitáře distribuce stáhneme balíčky mtpfs, případně i mtpfs-tools a dále postupujeme podle návodu. Výhodou by samozřejmě byl volný pohyb po adresářích vnitřní paměti tabletu, nevýhodou bylo to, že mě osobně se hned po aktualizace tabletu na ICS nepodařilo spojení zrealizovat. Podle diskuzí nejsem určitě jediný, ale nevzdávám to, věřím, že časem někdo řešení najde. Mimochodem, mtpfs nebude žádný rychlík, pro přenos souborů můžeme použít ADB, ale není to rozhodně pro každého.
  • Bezdrátový přenos dat je pohodlný, ale proti kabelu pomalý. To nevadí, pokud máme čas a nepřenášíme velký objem dat. Populární je aplikace AirDroid, který zpustíte v tabUpřímletu a na desktopu vám v prohlížeči nabídne příjemné prostředí pro zprávu souborů, kontaktů a dalších věcí. Rychlejší přenost dosáhneme pomocí spuštění FTP serveru v tabletu, který mimo jiné snadno získáme v aplikaci File Expert. Pomocí FTP můžete snadno přenášet soubory i mezi tabletem a telefonem. Další možností je použít DrobBox, UbuntuOne nebo jiné cloudové úložiště, přpadně síťové propojení pomocí protokolu SMB (pokud na tabletu spustíme server a použijeme wif-tethering, můžeme se se stejným nastavením připojovat na různých místech).

Problém s užíváním souborů ve formátech ODF

Dlouhodobě pracuji s OpenOffice, poslední měsíce pak s Libreoffice, pro mé potřeby bohatě postačují. Základní kancelářský balík Polaris Office, dodávaný s tabletem, standard ODF neumí. A aplikace třetích stran problém uspokojivě neřeší. Toto opravdu není problém Transformer Prime, ale Androidu (OpenOffice /LibreOffice). kS editací ODF souborů se můžeme rovnou rozloučit, prohlížet si je můžeme s řadou nedostatků pomocí OpenOffice Document Reader, lepší je Moblie Document Viewer – jiný program na prezentaci v ODT jsem nenašel. Je to provizorium, pro seriozní práci musíme převádět do doc/xml/ppt. Upřímně mě to docela štve, ale věřím v lepší budoucnost:-)

Není lepší si koupit netbook nebo rovnou ultrabook?

Podle mě je ASUS Transformer (Prime) jediný tablet, který lze s netbooky či ultrabooky vůbec srovnávat. Pokud oceníme dotykové ovládání a v rámci pracovních aktivit si vystačíme se základním kancelářským balíkem (ani Polaris, ani ostatní kanceláře z Marketu nic víc nenabízejí), pak je to kvůli variabilitě a výdrži dobrá volba. Dobře poslouží také správcům webových stránek (článek píšu v aplikaci pro Wordpress, bez problémů se připojíme pře FTP, můžeme si vybírat mezi řadou editorů, zvýrazňujících syntaxi). Být student, určitě by byl tento tablet luxusním pomocníkem – kromě klasického zapisování poznámek snadná možnost audio či video záznamu, náčrtky prstem na displeji…

Určitě se může hodit možnost vzdáleně se připojit z tabletu na svůj domácí počítač – Transformer Prime má dost slušné rozlišení displeje na to, aby šle desktop pohodlně ovládat. Kvůli jednoduchému zprovoznění lze využít multiplatformní TeamViewer, ale je to na úkor rychlosti.

Také jsem zkoušel spustit linux (Ubuntu) přímo v tabletu podle tohoto návodu . Je třeba mít rootnutý tablet (nejjendodušší je to pomocí skriptu Prime Time), ale kvůli instalaci linuxu se tento krok určitě nevyplatí – ztratíte záruku a výsledek je spíš pro parádu než k praktickému využití.

A nějaký (trochu neuspořádaný) závěr:

Zpočátku jsem si byl jistý, že pokud si koupím tablet, budu na něm chtít provozovat plnohodnotnou linuxovou distribuci. Android mi připadal moc ořezaný a iPAD předražený, navíc uzavřenost iOS mi leze na nervy (některé aplikace hlavně pro hudebníky ale pořád Applu závidím). Androdi ICS je podle mě už dostatečně zralý systém, adaptovaný na větší rozlišení, kvalitních aplikací pro tablety přibývá a naopak kroky linuxových distribucí k dotykovému ovládání jsou pro mně nepřesvědčivé.

Tablet bez přidané hodnoty, jakou je dockovací klávesnice u Transformeru Prime, mi pořád připadá jako drahá hračka, která je fajn, ale bez které se díky slušnému smartphone celkem dobře obejdu. K naprosté spokojenosti bych přeci jen uvítal dual-boot (na XDA návod na instalaci Ubuntu jako druhého operačního systému pro Transformer existuje, ale funkcionalita je kvůli absenci ovladačů omezená).

Subjektivně se s Transformer Prime pracuje velmi příjemně, není to levné zařízení, ale za investované peníze dostaneme opravdu kvlaitní nástroj pro zábavu i pro práci. Na ovládání prsty si člověk rychle zvykne a už se mi během té krátké doby, co tablet vlastním, stalo, že jsem začal jezdit ukazováčkem po obrazovce počítače v práci. Naopak při práci s texty a tabulkami jsem oceni touchpad a klávesové zkratky ctrl+c / ctrl+v. Příjemným bonusem v balení je hadřík z mikrovlákna – dotykové ovládání je příjemné a rychlé, ale po chvíli činnosti máte upatlaný displej.

V recenzích se mezi zápory tohoto tabletu objevuje kvůli kovovému tělu slabší příjem wifi a gps – wifi mi běhá bezvadně, s gps je to opravdu slabší, ale nechystám se Prime používat jako navigaci, k tomu mi slouží praktičtější smartphone. Co mě trochu mrzí, je absence 3g – původně jsem si myslel, že pokud tablet, pak jedině s 3g. HotSpot v mobilu mi ale nakonec úplně stačí, platit další datový paušál se mi nechce, klonovaná SIM mi zase při internetovém připojení tabletu odpojí telefon, což si z pracovních důvodů přes den nemůžu dovolit.. Suma sumárum – jsem spokojený a doporučuju i ostatním.

Ještě pár odkazů:

Transformer Prime prodává dnes kdekdo, trochu horší je to s doplňky. Praktický je kryt na displej, který lze polohovat a poslouží tak i jako stojánek – je k dostání v řadě barevných provedení na www.asus.as

Jak jsem zmínil v článku, zajímal jsem se o redukci microHDMI-VGA od ASUSu, ta dnes z nějakého důvodu nikde není k dostání (pozor na záměnu s miniHDMI-VGA, která je pro starší TF101). Doufejme, že se brzy objeví v nabídce víše zmíněného shopu, případně v Alze (která starší variantu též prodává).

K zahození také není redukce kombinovaného 3.5 audio jacku na dva samostatné jack konektory pro vstu a výstup ( hlavně užitečné pro muzikanty, kteří potřebují připojit externí mikrofon a audio výstup na bedny). Takovou redukci koupíme za pár korun na adrese www.lan-shop.cz.

Sdílet

  • 20. 2. 2012 1:54

    Mickey (neregistrovaný)

    Recenze bohužel není objektivní to wifi má cenu testovat v porovnání s jiným zařízením nejlépe najednou , pak je vidět rozdíl , asus se ani nechytne . 3G nemá . A při hotspotu z mobilu baterka instantně zemře . Dáte ho na nabiječku , mobilita je tatam , a stejně to neudrží . Řešit tohle za ty peníze . Komunikace s Asus . Mrznutí ICS . Prostě asus nedostane peníze dokud se nezačne chovat normálně . Možna nové 3OO nebo 7OO pokud budou 3G . Počkat na podzim , ale to myslim že skončí zase android a nacpou tam windous a koloběh začne nanovo . Ale PRIME NEEE

  • 20. 2. 2012 10:25

    jank (neregistrovaný)

    Nejde o objektivní recenzi, těch je na internetu i v češtině několik. Většinou se shodnou (a samozřejmě jsem si toho všiml i já), že wifi je slabší, což u tabletu bez 3g (což také zmiňuju) je docela problém. Při běžném užívání (doma, v restauracích, na nádraží, práci) jsem se ale vždy bez problémů připojil a spojení bylo stabilní, byť se slabším signálem než měl mobil. Píšu jen svou zkušenost.

    Co se týká HotSpotu, podobně jako v diskuzních fórech jsem i já zaznamenal po hodině spojení úbytek 10% z baterie mobilu (HTC Desire HD) - to mi připadá přijatelné.

    O zamrzání a restartech ICS jsem četl, ale za celou dobu se mi to nestalo ani jednou, podobné zkušenosti mají i jiní. ASUS se o zákazníka docela stará, tento týden by měla dojít další z OTA aktualizací, zlepšující wifi a stabilitu systému.

  • 20. 2. 2012 12:09

    nikola (neregistrovaný)

    Trochu jsem se pozastavil nad tím, že píšeš o linuxu, ale na mysli máš Ubuntu (zmíněno jen občas). Není to totéž. I když je Ubuntu linuxovou distribucí, je distribucí hodně specifickou (tím nemyslím, že je špatná). Druhou překvapivou věcí bylo, že považuješ iPad za předražený. I ta nejvybavenější verze iPadu je levnější než to, co tady popisuješ. Nechci vyvolávat flame, linux používám na desktopu už 14 let, a ač je Android postavený na linuxovém jádře, myslím že s iOS se zatím stále srovnávat nedá. A proklamovaná uzavřenost je velmi relativní. Základ iOS i OSX je stejně otevřený (Darwin) jako jádro Androidu a příspěvky Applu do OSS jsou jistě větší než příspěvky Canonicalu :-)).
    Zkrátka: měl jsem možnost vyzkoušet Transformer i iPad, ale ASUSE bych za ty peníze nekupoval. (Další subjektivní názor ;-))

  • 20. 2. 2012 18:37

    jank (neregistrovaný)

    [3] Jassně, jsem dlouholetý uživatel Ubuntu (poslední dobou jsem spokojeně na Lubuntu), ale to by v tomto textu nemělo být nijak důležité. Problém s připojením Transformera s ICS přes mtpfs jde podle toho, co jsem se dočetl, asi napříč distribucemi, ODF standard se Ubuntu také specificky netýká. Když jsem hledal linuxovou distribuci, instalovatelnou v Androidu, našel jsem jen Ubuntu... Srovnání cen iPadu a Transformer Prime (při dost odlišném železe) si může každý udělat sám, o to, kolik kdo přizpívá do OSS mi tu také nejde (kde se tu zase vzal ten Canonical?) - konektivita, a možnosti navýšení paměti, modifikovatelnost launcheru, to jsou věci, které jsou pro mě důležité.

  • 14. 3. 2012 1:44

    Mickey (neregistrovaný)

    Ten Wifi signal je problém v tom hlinikovým těle a kam dali anténu . Má to cenu porovnávat když jste v skupině lidí na dovolený na druhý straně zeměkoule , a všichní skypujou telefonujou řídej firmu z jednoho hotspotu hotelu a vy kvuli Asus zařízeni musíte počkat až oni se unaví a pak vám to teprve začne chodit . Všechno Asus Jabko Samsung , to stojí cca 15 ooo když ošetříte DPH :o) a doma se mi taky libí , že milostivě funguje , ale je to šmejd . Měl by mít 3G a cena 12 ooo pak by seděl poměr cena výkon . No a ted když Jabko ma novej model tak tohle s těma mouchama může koupit jen někdo kdo trefí jen k zelenýmu mimozemštanovi .

  • 9. 7. 2012 22:19

    Venca (neregistrovaný)

    Stve me ipad, android je takovy dobry system, a ty aplikace na marketu bida, vzdy hledat nejake kompromisi. Kvuli ipadu je nedostatek kvalitnich aplikaci. Jo takovy garageband na ipadu, o tom si androidaci muzou nechat zdat? Vlastnim tablet s tegrou 2
    Android vseobecne:
    - nelze najit zadny kvalitni webovy prohlizec (uz jsem zkousel vsrchny) bud padaji nebo nezobrazi vsechno spravne. Proti nechapu proc si android neudela poradny prohlizec
    - dalsi vec android a android, nevim ale kdyz pripojim mobil s ics pres usb do tabletu s ics a ono to nekomunikuje at se jdou vycpat !!!
    - clovek si rekne , hmm dotykovy tablet. To bude dobre na grafiku, ale opak je pravdou. na marketu nenaleznete kvlaitni aplikaci na kresleni. jediby photoshop touch , ktery si ovsem musite koupit
    - neprehraje vsechny formaty videa (vyzkouseny vsechny prehravace) - zhruba kazdy 15film neprehraje
    - o officu ani nemluvim....zadna aplikace nefunguje jak ma
    shrnuti: nevim jak dlouho cekat na poradne aplikace, ale aby nebylo pozde. nelituji ze mam mobil htc evo z ktereho pisi, tablet acer a500. ale na linux je tolik dobrych aplikaci - bohuzel ne na android!!! celou dobu jsem mel windows mobile a telefon s 800mhz zvladal vyborbne: office, prehravani neupravenych filmu v super kvlaite, tvorba 3d grafiky a malovani, web. chjo windows je proste lepsi !!! ale bohuzel microsoft to zabil... na mobilu phone 7 at si strcej... proste vsehhny aplikace na windows mobile byli na jine urovni, skoda jen ze spousta lidi neporozumelo tomuto systemu, ktery.dnes upada do zapomneni.