Hlavní navigace

Trochu nadhledu nad budoucností Linuxu

1. 8. 2012 12:29 (aktualizováno) Pavel Chalupa

Přijde mi, že se sbíhají mraky nad Linuxem a jinými svobodnými OS. Diskutuje se a vycházejí články o korporacích, ale to podstatné uniká.

Udivuje mě, že i protřelí diskutéři na netu se nechávají strhnout a obhajují svůj pohled na věc (OS) a přesvědčují druhého o své pravdě (korporaci). Je to zajímavé sledovat z pozice třetího, jak dva diskutují. Dává to možnost nadhledu a sledování z povzdálí. Hodně mě to naučilo.

Ohledně Linuxu

Jedním slovem by se to dalo pojmenovat, že jsem byl „rasista“ v IT, hlavně vůči Windows. Zkusil jsem víc distribucí a každá se hodí pro jiný účel. Ale pokud se v tom nechcete vrtat, tak zakotvíte u nějaké rozšířenější distribuce. Je to totiž ta možnost volby, co se mi na tom nejvíc líbí. V komerčním světě je to tlak na prodej a tržní zastoupení a snaha o monetizaci uživatele.

Bitevní pole

Dneska to vypadá, že se velcí hráči snaží uživatele přivázat ke svým webovým monetizačním službám a snaží se, aby si uživatel nemohl vybrat. Děje se tak napříč veškerou elektronikou od mobilů až k „chytrým“ televizím. Mě to zajímá jen do té doby, dokud nebude na PC blokována instalace Linuxu, jakože se tak začíná dít (certifikace OS na úrovni BIOSu). Takže nás korporace chtějí hezky zaškatulkovat a 99% lidí to vůbec nevadí. To jedno procento počítám jako uživatele Linuxu.

Možnost volby

Stále máme možnost volby „znalostního“ operačního systému – ve smyslu: je třeba se s ním něco málo naučit. Android je úplně něco jiného. Jde sice uvnitř o Linux, ale je tam typická vazba na monetizaci uživatele. Takže zase žádná svoboda ve smyslu: pustím si prohlížeč, který chci… pustím si webovou službu, kterou chci… nainstaluju si aplikaci, kterou chci… už mi to podsouvá, to co chce výrobce telefonu resp. výrobce operačního systému. Třeba to tak nevypadá, ale v tomhle smyslu hodně přituhuje. Svoboda volby pro pouhé jedno procento lidí nikoho z korporací nezajímá, nedá se na tom vydělat. Tohle mi přijde mnohem zajímavější téma na diskuzi a nikde se o tom nepíše. Výrobci tlačí elektroniku hotovou, do které nechtějí, abyste se vrtali. Nechápu co tím ty korporace chtějí získat – tím blokováním instalace jiného OS do zařízení, které si koupím? Oni asi nechápou, že to jedno procento jsou přemýšlející lidé, kteří vždycky vybočují z řady a dokážou používat vlastní hlavu. Nepřemýšlejícímu konzumnímu stádu je tahle svoboda někde u …, přemýšlení jim zatěžuje hlavu, tak proč by to dělali.

Z tohoto důvodu mám obavy, zda vůbec do budoucna bude ke koupi nějaké zařízení, na které půjde Linux bez problémů nainstalovat. Třeba je to předčasné a zatím se jen plánuje, že to blokování instalace půjde vypnout, ale co bude dál? Budeme „čipovat“ základní desky, aby tam šel Linux?

 

Sdílet