Hlavní navigace

Potíže se synchronizací Google kalendáře v Androidu

15. 1. 2013 15:54 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Pro uživatele chytrých telefonů je kalendář podle mě jednou ze základních aplikací. Díky dotykovým displejům je ovládání rychlé a příjemné, zkušenější uživatel ocení synchronizaci, která slouží nejen k zálohování aktuálních dat, ale také ke sdílení kalendáře s více lidmi. A právě synchronizace nefunguje spolehlivě nebo funguje podivně. Je to dost tristní, důležitá služba od Google na operačním systému od Google zlobí!

Problémy jsou v zásadě dva, setkáte se s nimi, pokud potřebujete v zařízení s Androidem obnovit data v kalendáři (např. po hard-resetu, při výměně telefonu, při nahrání nové ROMky):

  • Data se vůbec nezačnou do telefonu nahrávat, při synchronizaci se prostě nestane nic
  • Data se začnou stahovat, ale do telefonu se vám uloží události z posledních dvou měsíců, víc nic

Technickému pozadí obou problémů nerozumím, v prvním případě se s touto situací setkat vůbec nemusíme, stává se to u některých typů telefonu (zřejmě půjde o důsledek úprav systému jednotlivými výrobci). Načtení dat pouze za poslední dva měsíce je ale obecným jevem, na nějakém fóru jsem dokonce četl, že to bylo označováno jako vlastnost služby, ne chyba. Pokud jde o vlastnost, která nám má zřejmě šetřit datový přenos (jiný důvod jsem nevymyslel) – pak bych ale chtěl mít možnost takovou vlastnost vypnout, protože jinak se z toho stává skutečně chyba.

Než se dostanu k řešení obou problémů, chci ještě zmínit důsledky, které pro mě měl dvouměsíční limit synchronizace: Kalendář používám v práci při objednávání nových klientů – kromě jména a času schůzky ukládám před prvním setkáním i telefonní kontakt a další poznámky. S většinou klientů se potkávám i po delší době než jsou dva měsíce, když ztratím historii v kalendáři, přijdu v telefonu i o kontakty.

Takže co s tím? Nejjednodušší řešení, které by mělo pomoci s oběma problémy, je aplykace Calengoo (díky za doporučení z diskuse www.svetandroida.cz). Program je to docela drahý (cca 130 Kč), za ty peníze ale získáte kvalitní a pěkný kalendář, který má zřejmě vlastní systém synchronizace, nemusíte používat systémový). Nastavíte si to v Settings / Accounts: vypnete účet Android (systémové nastavení) a přidáte nový účet; v Settings / Visibility/Download pak u všech svých kalendářů nastavíte pravidla stahování a zobrazování. Funguje to perfektně, ALE stažená data se zobrazují pouze v této aplikaci, systémovému kalendáři a všem programům, které využívají jeho data, to nijak nepomůže. Nevím ale o žádné aplikaci, která by problém řešila komplexně, pro ty, kteří tím nechtějí trávit čas a chtějí co nejjednodušší postup je Calengoo dobré řešení.

Jestliže se vám nechce platit za kalendář, který nepotřebujete a chcete mít události dostupné „všude“, pak jsou tu dva postupy, pro každý z problémů jedno řešení:

  • Jestliže se vám nesynchronizuje kalendář, je třeba „resetovat“ účet. To uděláme tak, že nejprve v nastavení Účty a synchronizace zamítneme automatickou synchronizaci a stahování dat na pozadí. Pak v nastavení Google účtu zamítneme Synchronizovat kalendář. V Nastavení / Aplikace / Správa aplikací najdeme položku Uložení kalendáře a v ní vymažeme data aplikace. Pak už jen znovu v Nastavení / Účty a synchronizace povolíme automatickou synchronizaci a stahování dat na pozadí a v Google účtu povolíme synchronizaci kalendáře. Mělo by to fungovat, návod „po lopatě“ vyšel též na Světě Androida.
  • Chceme-li synchronizovat delší než dvouměsíční historii kalendáře, musíme se v počítači přihlásit do desktopové verze Google Kalendář. Přejdeme do nastavení kalendářů a v dolní části obrazovky najdeme import / export, sloužící k zálohování vašich dat. Vyexportováním dostaneme na počítač zazipovanou zálohu všech našich kalendářů – soubor rozbalíme a v textovém editoru otevřeme jednotlivé kalendáře, u kterých chceme prodloužit historii synchronizace. Najdeme nejstarší položku (špatně se to hledá, data nejsou nijak řazená, hledal jsem to fulltextem podle názvu události) a řádek SUMMARY název_události nahradíme výrazem SUMMARY: x název_události. Uložený soubor s daty kalendáře opět naimportujeme do Googlu – data zůstávají v pořádku a během chvilky se synchronizuje i kalendář v Androidu (díky, Romane).

Jsem rád, že se s tím dá něco dělat, na druhou stranu zvláště to poslední řešení je dost příšerné! Ale jistě nejde o ojedinělou nedotaženost služeb Googlu, co si o tom myslíte vy a jaké jsou vaše zkušenosti?

Sdílet