Hlavní navigace

Android kouše do jablka - díl 1 : Aplikace, které nechci ztratit

6. 8. 2012 8:40 Svatopluk Vít

V rámci firemního projektu přecházím z Androidího prostředí do prostředí Applu. O co všechno přijdu?  Jaké aplikace používám? Jaké jsem nalezl alternativy k tomu, co už mám?

Pokud je tento seriál pro vás novinkou, začněte prosím dílem 0. Některé věci už jsem zde vysvětlil a mohlo by vás to zmást.

Desktop

Poměrně zásadní zpráva přichází z globálního IT oddělení – uživatelé nebudou muset instalovat iTunes pro to, aby využili potenciál svého iPhone. Děje se tak hlavně z důvodu podpory. Přiznám se, že se trochu obávám iTunes pro správu telefonu. Mám totiž velmi nedobré zkušenosti se softwarem Kies od Samsungu, sloužícímu ke správě telefonu. Poměrně záhy jsem přešel na produkt MyPhoneExplorer, na který nedám dopustit. Navíc funguje i pod Linuxem (byť ve Wine).

Nějaké alternativy k iTunes existují (třeba iPhone PC Suite nebo iExplorer), ale zatím nemám možnost je otestovat. Až příliš mnoho článků se točí kolem toho, jak synchronizovat hudební sbírku, což dle mne není správa telefonu. A další podstatnou otázkou je, kolik z těchto aplikací pro svůj běh vyžaduje jailbreak telefonu. Ten provést v budoucnu nebude možné, protože firemní systémy budou kontrolovat přístup jen „stock“ zařízení. Nainstalovaný jailbreak totiž znamená, že se s telefonem děje něco nestandardního a že jde například vypnout firemní „bezpečnostní“ klient.

Z tohoto všeho zůstává otázka – jak moc mne omezí v navyklém způsobu používání mobilního telefonu jeho uzavřenost? Když nemám na androidím telefonu root, některé funkce nejsou dostupné (jistě, omezení pro pokročilé uživatele. Běžný člověk to neřeší). Budu muset pro správu skrz desktop skutečně využívat iTunes protože alternativy chtějí jailbreak?

A jak s tím celým zacvičí Linux? Dočetl jsem se, že by mohly iTunes fungovat pod WINE. Je to zvěrstvo, ale MPC takto provozuju.

Aplikace

Když se podívám, které aplikace na Samsungu používám denně, je seznam poměrně krátký. O to více však může člověk lpět na detailech. Jako základ jsem zvolil AppDirectory, kde vyhledávám co a jak. Taky mi pomohl PCMag se svým seznamem.

 

Pubtran alias Jízdní řády

Tohle je stěžejní aplikace pro člověka, kterým jsem. Hledám v ní spojení pomocí MHD (metro, autobusy, vlak). Zvykl jsem si na pěkné prostředí, nechce se mi moc lézt na internet. Tady je to pěkně kompaktní. Android verze je k dispozici na Google Play.

Pokud to nevíte, tak autor aplikace Jízdní řády je shodný s tím, který vyvíjel Pubtran. Není co řešit, App Store nabízí Jízdní řády iDNES.cz  zde.

 

Taptu

Je to RSS čtečka, kterou jsem si velmi oblíbil. Vyzkoušel jsem poměrně dost aplikací a testoval a testoval. Taptu mi přirostlo k srdci a „denní tisk“ už nečtu jinak. Velmi mne proto překvapilo, že existuje jeho iPhone verze.

 

Handcent SMS

Luxusní program na SMS a MMS. Existuje ve verzi pro Android a jak jsem zjistil, je i verze pro iPhone. Jenže to má háček  – chce to jailbreak. Tak doufám, že interní SMS aplikace bude v pohodě.

 

Dolphin browser

Z mnoha u mne nainstalovaných internetových prohlížečů asi nejvíce používám Dolphin Browsewr HD. A k mému velkému  překvapení je i pro iPhone.

 

Swype

Návyková věc, na Androidí klávesnici už nijak jinak nepíšu. Abych byl přesný – ono se na ní neťuká, ale prostě táhne z jednoho místa na druhé a integrovaná „jako T9“ odhaduje, co jsem chtěl napsat. A to dost přesně.  Swype je pro mně naprosto zásadní věc. Jenže mám smůlu. Existuje sice neoficiální port pro iPhone, ale jen pro jailbreak. Našel jsem pár zmínek o tom, že by Swype mohl být v iOS 5, ale vypadá to, že ne. Tohle mne opravdu mrzí. Tak snad to stihnou do verze 6.

Mimochodem, při hledání vhodných odkazů jsem narazil na tyto stránky.  Jsou zde ukázky toho, jak zaúřadoval pomocník autokorekcí. Opravdu doporučuju!

 

Multimediální přehrávače

V tuto chvíli nemám jasnou odpověď ale myslím si, že toto „rodinné stříbro“ bude u Applu hodně střeženo a hodně lidí bude používat nativní aplikace. Nicméně existují nějaké alternativy (např. video nebo audio) jen se nimi prokousat. Tady to vypadá na hodně dlouho. Momentálně na Samsungu používám vynikající placený PowerAMP a MoboPlayer. Existuje třeba i VLC pro iPhone. Bylo dostupné i přes AppStore, ale bylo staženo. Instalace je i nadále možná, bohužel je zapotřebí jailbreak.

 

Editory office dokumentů

Ne úplně často, ale přesto je zapotřebí občas otevřít nějaký dokument v MS formátu. S tím, že budu mít k dispozici firemní e-mail, tak tato potřeba bude asi vzrůstat. Na iPhone to tedy as bude QuickOffice Pro nebo DocumentsToGo Premium. Navíc je tu i FileApp (Pro), což je zdarma prohlížeč, po zaplacení editor a navíc s podporou ODF! Nevím sice, co znamená poznámka „Simple formatting“, ale tak asi to bude pracovat. První dva se vyznačují docela vysokou cenou na iPhone aplikace (QO Pro a QO Pro HD jsou za 14.99 USD a 19.99 USD, DTG Premium jsou za 16.99 USD). File app je podezřele levný (4.99 USD) vzhledem ke konkurenci a ještě k tomu je tu Office² HD za nějakých 7.99 USD.

 

Další aplikace

A tady už jen telegraficky. Poměrně nepříjemnou zprávou je to, že iPhone ve standardu nepodporuje widgety tak, jak je znám z Androidu. Existuje neoficiální hack s názvem Dashboard X, ale chce jailbreak.

Mnou oblíbené hry od Kairosoftu mají své verze i pro iPhone.

Různé oblíbené utilitky  – Onavo Count,  Atlas hub, ČT4 nebo iVysílání. Všechny existují i pro iPhone.

 

Shrnu-li to – přechod z pohledu aplikací asi nemusí být tak drsný. To nejdůležitější, co používám, je „multiplatformní“.  Největší ztrátu v tuto chvíli vidím ve Swype klávesnici a widgetech.

 


Otázky pod čarou

Otázka 1 : Co všechno nebudu moci dělat bez jailbreaku?

Psáno 5.8.2012 - Z dosavadního zkoumání vyplývá, že to, co se vyhýbá nějaké systémovější úpravě prostě Apple blokuje.  Nové klávesnice, prohlížeče, widgety. Hlavní strach mám z toho, že nejsem úplně tuctový uživatel, kterému se líbí to, že mi někdo jeho cestu vydláždí. Z jedné strany existuje spoustu různých aplikací téměř na cokoliv, ale na druhé straně jsou to jen neškodné aplikace a hry. Je pravda, že ani Android neumožní ve standardu dělat některé věci přímo a chce root, ale těch věcí je nepoměrně méně. Jak jsem zatím zjistil, je jailbreak v tuto chvíli některým lidem nápomocen hlavně proto, aby mohli použít „alternativní“ AppStore (Cydia či jak tomu nadávají), kde jsou aplikace z „indexu“, které Apple blokuje/nepodporuje.

 

Otázka 2 : Jak spravovat iPhone přes Linux? Dá se využít iTunes přes WINE?

Sdílet