Hlavní navigace

Novinářská zkratka a nevědomost v praxi

8. 8. 2012 8:49 Svatopluk Vít

Včera proběhla českými médii zpráva o tom, co hodlá dělat Apple s nativní aplikací pro přehrávání videa na YouTube. Ta zpráva však nebude tématem mého zápisku, spíše se podívám na to, jak o ní média informují. A zkreslují…

Jen pro úplnost – Apple oznámil, že pro nový iOS verze 6 už nebude k dispozici nativní aplikace pro přehrávání videa na YouTube. Zároveň však řekl, že to neznamená konec YouTube v Apple produktech, protože video půjde přehrávat pomocí integrovaného prohlížeče Safari. Ale některá média se toho chytla a zprávu poněkud „zkatastrofizovali“. Jak? Vše shrnuli do výroku – Apple zakazuje YouTube a uživateli, ty máš smůlu.

Podívejme se nejdříve na odborné weby :

1) Mobil.cz

Portál přichází s poměrně neutrální zprávou, kde vysvětluje co se stalo a nic nezkracuje. Informace o YouTube z prohlížeče je dokonce i v Perexu. Nemám výhrady.

 

2) Computerworld.cz

Poněkud „peprný“ perex vzbuzuje kontroverzi v tom, že YouTube nebude v iOS 6 vůbec k dispozici. Mluví se však o aplikaci, což ne každého hned trkne. Nicméně dále se v textu objevuje citace z tiskové zprávy a tam je jasně řečeno, že prohlížeč bude OK. Článek přidává i pár teorií o tom, proč se tak děje a co za tím asi je a není.

 

3) Mobilenet.cz

Tohle není zpráva, ale samostatný článek, který popisuje současnou situaci. Když jej čtu, nemám pocit, že jde o katastrofu a zajímá mne, co se ještě dozvím. Celé je to podané tak, že se stala nějaká změna a snaží se informovat o tom, proč to tak je. Vše je uvedeno na pravou míru a „prohlížečová“ možnost je zmíněna.

 

4) iPhonemania.cz

Také zde jde o samostatně vytvořený článek, který podává všechna fakta a nestaví na nějaké senzaci. Ihned se dozvím, k čemu došlo, proč k tomu došlo a jak se k tomu vyjádřily všechny strany „sporu“.

 

5) Živě.cz

Odstrašujícím příkladem pro mne je článek, který vyšel na tomto masově-odborném webu. Tento článek je napsán tak, aby vzbuzoval senzaci – Apple je zlý a natřel to Googlu! Obsahuje jen jeden záměrně vybraný fakt (v iOS 6 nebude aplikace pro YouTube) a záměrně jej nechává vyznít tak, že v iOS 6 nepůjde přehrávat YouTube videa. Žádné citace z tiskových zpráv, je to snůška rádoby komentářů, které se snaží hrát na pravdu. Když si článek přečtu, musím se zamyslet nad tím – když mám iPhone, tak mi tam nepůjde YouTube? A odpověď zní – ANO!

6) Týden.cz

Týden je časopis, který není odborný, ale je masový. Nicméně zde zařádila novinářská zkratka úplně nejvíce a v podstatě si vůbec nevím rady s tím, co mi má článek říci. Je v něm zmíněno, že aplikace pro YouTube v iOS nebude a proč tam nebude. To vše ve dvou větách. A pak už je to jen sbírka výroků, proč jsou Google a Apple na nože.

 

Když si to shrneme – asi nejvíce se mi líbí přístup mobil.cz, který informuje věcně, správně a bez nějakých emocí. Co mne zarazilo je styl Živě.cz a nechce se mi věřit, že by to bylo z toho důvodu, že se tak snaží „prosazovat“ Microsoft řešení. A zatajování informací mi asi nepřijde jako přehlédnutí, spíše záměr. na příkladu Týden.cz je vidět, jak „plnoformátová“ média pracují s informacemi. V analýze stavu se samotná původní informace úplně vytratila.

 

Sdílet