Hlavní navigace

Užijte si rootnutý telefon na max

20. 7. 2012 13:32 (aktualizováno) Tomas Matějíček

Asi před dvěma měsíci jsem psal o novém mobilu Xperia Mini Pro, který jsem si pořídil. Jde o malinký mobil s hardwarovou vysouvací klávesnicí, obrázek napoví:

Xperia mini pro

Po dvou měsících můžu směle prohlásit, že se mi podařilo vyladit telefon k dokonalosti a jsem naprosto spokojený. Ovšem nebylo to jen tak, a o své zkušenosti se tu podělím. Základem je rootnutí telefonu, které ovšem rozebírat nebudu, dám se rovnou k aplikacím které root využívají.

    Bloatware

    Androidí telefony trpí v poslední době jistým nešvarem – tím je přehršle předinstalovaných aplikací třetích stran. Chápu, mobil pro masy toho musí umět hodně, a lidi jsou šílený s těma fejsbukama a syncováním všeho do kloudu, ale kdo chce mít ve svém telefonu trochu pořádek a věci pod kontrolou, má smůlu. Naštěstí jsem natrefil na aplikaci NoBloat, která ve své free verzi nabízí užitečnou funkci – zablokovat jakoukoli aplikaci bez nutnosti odinstalace. Není tedy nutné hledat a mazat v systému natvrdo apk balík (neb systémové aplikace se jinak odinstalovat ani nedají), ale v menu se jen otravná aplikace vybere a zablokuje. Samozřejmě jde pak i zase odblokovat. Nespornou výhodou je i to, že po zablokování zmizí ikonka aplikace z menu, které se tím stává přehlednějším.

      Špehování

      Spousta aplikací (i systémových) zneužívá aktivního připojení k internetu pro svoje špehovací účely. Další spousta aplikací ukazuje při aktivním internetu reklamy, jejichž účel mi už úplně uniká. Jak být ale připojen, a přitom ne špehován? Řešením je DroidWall, aplikace pro nastavení pravidel pro iptables. Velice jednoduše se s ní dá zakázat internetový přístup všem procesům kromě vyvolených které člověk zaškrtá. Můžu tak být online a přitom provozovat aplikaci, u které by jinak otravovaly reklamy, aniž bych jedinou reklamu viděl, a to vše bez obav, že na mě bude někdo někam na pozadí donášet.

        Nabíjení

        V defaultním nastavení mi tenhle mobil vydržel asi 20 hodin provozu na baterii, pak chcípnul. To se nedalo vydržet. Nejdřív jsem si myslel, že za tím problémem stojí nějaké aplikace běžící na pozadí, což možná byla částečně pravda, nicméně výrazné změny jsem blokováním všeho možného nedosáhl. Řešení přineslo až teprve regulování frekvence CPU. Procesor telefonu se umí, jako ostatně asi všechny moderní procesory, podtaktovat a tím podstatně snížit spotřebu. Některé aplikace umožňují ruční nastavení taktovací frekvence, to je ale samo o sobě dost nepraktické. Já jsem nakonec po zkoušení několika možností zůstal u aplikace CPU Tuner. Pro její správné nastavení potřebujete alespoň zevrubné pochopení governerů, nicméně dá se v konfiguraci „Simple & powerfull“ provozovat asi i bez toho. Jednoduše řečeno aplikace umožňuje nastavit taktovací frekvenci v závislosti na vypnutém/zapnutém displeji (nebo i jiných událostech). Takže jsem ji navedl, aby při vypnutém displeji běžel procesor na minimu, které je u mě 122 MHz (a nikdy víc, governor powersave) a při zapnutém displeji ať si systém sám zvolí takt mezi 122 MHz a 1024 Mhz jak chce (governor ondemand). Díky tomuhle nastavení mi telefon nyní vydrží 100 hodin (!!!) na jedno nabití, a navíc ve stavovém řádku snadno vidím u ikonky CPU Tuneru aktuální vybití baterie. Věřím, že kdyby se někomu podařilo udělat aplikaci, která CPU throtlování dokáže bez roota, vydělá milióny, protože přínos v delší výdrži baterie je k nezaplacení.

          Secure shell

          Veledůležitá aplikace pro mě je SSH klient pro připojení na Linuxové servery. Dřív jsem používal ConnectBot, než jsem našel VX ConnectBot. Je to v podstatě to samé (z connect botu vychází), ovšem přidává optimalizace právě pro hardwarovou klávesnici na Xperia Mini pro. Mám tak na jedno tlačítko přístup ke klávesám Ctrl a Esc, tudíž můžu přes mobil plnohodnotně a celkem pohodlně ovládat i mc (midnight commander). Chvíli mi teda trvalo než jsem pochopil, že to musím v nastavní nejdřív zapnout, ale od té doby to jde. Ctrl se dělá jedním zmáčknutím globu, Escape dvojím, Alt se dělá Escapem, a ještě musím někde načíst, jak se dělá Insert. Tahle aplikace rootnutý mobil ani nepotřebuje, uvádím jen protože je extra optimalizovaná pro můj telefon.

            Změny stavu

            No a poslední aplikace, bez které si neumím představit provoz tohohle mobilu, je Notification Toggle. Umožňuje nakonfigurovat si do stavového řádku moře ikon pro zapnutí a vypnutí všeho (wifi, bluetooth, gprs data, světýlko, zvuk, atd.) a zpřístupňuje tak nesčetné funkce bez nutnosti ukončovat či přerušovat právě běžící aplikaci. Rootnutý telefon nepotřebuje, ale s rootem umí několik maličkostí navíc.

            Sdílet