Hlavní navigace

Blogy

  • Pětky přišly do módy

    Letos přišly do módy samé pětky. Máme tu trička s nápisem 5 > 2. Písmo v zelených barvách WHATWG leckoho trkne, že se nejedná jen o známý a nepopiratelný matematický výraz, ale i o vyjádření prosté skutečnosti HTML5 > XHTML2 Pokud se zajímáte o vývoj HTML nebo si prostě chcete opakovat matematické znalosti, můžete si dát na plochu tapety, které připravil David Majda, na kterých najdete shodou okolností stejné tvrzení…
    24. 4. 2008 15:42 (aktualizováno)
  • Pojďte nám zlepšit Visual Studio, možná vás i zažalujeme

    V posledním Java podcastu mne překvapil příběh Jamie Cansdala. Jamie je programátor v .NET a již víc než rok má problém. Podmínky, za jakých šíří program, který vytvořil, jsou Microsoftu trnem v oku a na Jamieho bude možná podána žaloba. Rozšiřte produkty od Microsoftu Microsoft po vzoru ostatních již delší dobu nabízí API k rozšiřování řady svých produktů. A našli se programátoři, kteří toho využívají…
    24. 4. 2008 15:43 (aktualizováno)
  • Tak jsme tady měli Bushe

    Ve dnech 4. a 5. června 2007 byl v ČR na návštěvě prezident USA George Bush. Přespal v hotelu Hilton v pražském Karlíně a protože jsem byl celou dobu u toho, přináším Vám několik fotografií, které jsem osobně pořídil. Vím, že toto téma nemá nic společného s Linuxem a Open Source, ale protože jsem si všiml, že všeobecně se v tisku a na internetu moc fotografií neukázalo, není problém Vám přinést „akčnější“ záběry…
    31. 10. 2012 12:11 (aktualizováno)
  • Co používám - Freeware/Open Source/Komerční Software

    Po úspěšném založení deníčku, je čas začít psát seriál. Chci postupně představovat programy, které používám a vysvětlit proč je používám. Na úvod mi dovolte krátké zamyšlení se nad tím, jaký druh software vlastně zvolit. Může to znít trochu zvláštně, ale osobně nemám problém s používáním jakéhokoliv softwaru. Nemám rád fanatiky. Výkřiky typu „Linux rulez!“,„Windows sucks!“, „Linux bych si nenainstaloval ani za zlaté prase“ jsou sice cool, ale jinak na nic. Už jsem zmiňoval svou vlastní situaci.
    31. 7. 2007 15:06 (aktualizováno)
  • Často kladené dotazy čili FAQ

    Bývá dobrým zvykem se ve společnosti neznámých lidí alespoň trochu uvést. Já k tomu použiji tento článek. Pokusím se podrobněji uvést svou osobu a pohnutky, které mne vedly k založení tohoto deníčku. Článeček (ač vyšel původně v roce 2007) je postupně aktualizován. Poslední aktualizace byla provedena v srpnu 2010.
    24. 8. 2010 10:23 (aktualizováno)
  • Změna tapet v nastaveném čase v Gnome

    Návod je platný pro Ubuntu 7.04 Feisty Fawn, ale lze ho použít i pro další distribuce s GUI Gnome. Účelem této utilitky je jisté oživení pracovní plochy – žádnou jinou funkci nemá. 1) Zajistěte, že máte nainstalovaného Crona: v Synaptic > Hledat > do vyhledávače napsat „cron“ a spouštěného Crona…
    31. 10. 2012 12:12 (aktualizováno)
  • Jaký byl ručníkový den

    Minulý pátek jsem se zúčastnil akce ručníkový den. Koupil jsem si pro tu příležitost nový ručník v zářivých barvách (přeci jen mé stávající ručníky mi nepřipadly dostatečně vhodné pro nošení v lepší společnosti) a vyrazil s ním do pátečního dne. Byl jsem zvědav na večerní pražský sraz všech stopařů. Nezklamali, již v pět hodin byly u Letenského zámečku plné dva stoly a další a další stopaři přicházeli. Tak jsme postupně zaplnili asi šest stolů. Celkem přišlo odhadem necelých osmdesát lidí.
    26. 1. 2008 23:15 (aktualizováno)
  • Story z Google Story

    Před několika týdny vyšel český překlad knihy Google story autorů D.A. Vise a M. Malseeda. Na Lupě jste si mohli před týdnem přečíst její recenzi. Kniha se velmi dobře čte, nezaměřuje se příliš na technické aspekty Googlu, jako spíše na lidi, jejich příběhy a motivace, což já mám rád. Našel jsem v ní plno zajímavých momentů, které jsem chtěl někam poznamenat. Snad někoho zaujmou a třeba i motivují k přečtení knihy.
    30. 4. 2008 10:31 (aktualizováno)
  • A nezapomeňte si v pátek ručník!

    Tento pátek (25. května) je ručníkový den. Fanouškové Stopařova průvodce po Galaxii od Douglase Adamse nejspíš tuší. Ručníkový den je poctou panu Adamsovi, a protože Stopařův průvodce je dílem poněkud netradičním (alespoň my fanouškové si to myslíme), je i tato pocta skládána poněkud netradičním způsobem.
    26. 1. 2008 23:15 (aktualizováno)
  • Canvas - Doom ve vašem prohlížeči

    Nedávno jsem psal, proč je canvas připraven pro web. Dnes si ukážeme několik dalších ukázek použití canvasu, možná někoho inspirují. (Skoro)Doom v canvasu Posledně jsem ukazoval Canvascape, zárodek enginu pro procházení 3D prostorem v canvasu. Ovšem Philip Taylor se svým Canvex nabízí rovnou Dooma v prohlížeči. Zatím ještě nemá implementované potvůrky, které byste mohli střílet, ale 3D prostředí již má svou úroveň; skáčete přes sudy, dveře se před vámi otevírají, běháte po schodech atd.
    24. 4. 2008 15:45 (aktualizováno)