Hlavní navigace

GIMP v příkladech: hra "cestičky", dějství druhé

20. 9. 2007 19:56 (aktualizováno) Jan Hrach

Minule jsme skončili šestiúhelníkem s boulemi. Teď musíme vyrobit další karty.

Kreslení zatáček a rovin

zatackaarovna.jpg

Nejprve si zkopírujeme náš šestiúhelník (cp 6uhelnik.xcf zatackaarovna.xcf) a zatackaarovna.xcf otevřeme (gimp zatackaarovna.xcf).

Teď si zvolíme nástroj Výběr spojitých oblastí (z) a klikneme doprostřed šestiúhelníku, aby se celý vybral. Potom vybereme Výběr eliptických oblastí (e) a jako „průnik s aktuálním výběrem“ (v nastavení nástroje nahoře) klikneme na jeden z vrcholů šestiúhelníku (v obrázku červeně) a vytáhneme s CTRL+SHIFT kružnici (tu „větší). Nyní s Eliptický výběr (e) nastavíme na "ubrat z aktuálního výběru“ a znovu z vrcholu vytáhneme s CTRL+SHIFT kružnici, tentokrát tu „menší“. Teď už jenom dáme Upravit → Vyplnit barvou prostředí a je hotovo.

Kreslení roviny je o hodně jednodušší. Vybereme si Tužku (n) a stopu Circle 1 × 1 px. Klikneme na jeden záchytný bod a za držení shiftu vytáhneme rovnou čáru k protilehlému bodu. Stejně to uděláme i s druhou stranou roviny. Nakonec si vezmeme nástroj Vyplňování barou (SHIFT + b) a vnitřek vyplníme.

Klonování boulí

Zbylé dvě strany vyplníme boulemi – koncem cesty. Otevřeme si navíc ještě soubor start.xcf, vybereme nástroj Klonovací razítko © a nastavíme režim Registrující. Vybereme si nějakou hezkou tlustou stopu a s CTRL klikneme do start.xcf. Teď se přepneme do souboru, kam chceme boule zkopírovat a na tom místě, kde mají být to „začmáráme“.

Tisk

Pokud jako já nemáte u svého počítače tiskárnu a tisknete na tiskárně ve Windows – síti, vyexportujte obrázky třeba do PNG, nějak rozumně je rozmístěte po stránkách v OpenOffice.org a potom vyexporujte do PDF.

Po vytištění je dobré kartičky podlepit kartonem nabo Forexem.

Stažení příkladů

Zabalené příklady, png a pdf soubory si můžete stáhnout zde (1,2MB).

Sdílet