Hlavní navigace

Blogy

  • Přehled HTML značek

    Jens Meiert sestavil přehled značek v jednotlivých verzích HTML. Je to nádherný dokument. Škoda jen, že začíná až od verze HTML3.2., pro srovnání bych velmi ocenil i náhled do začátků historie HTML, včetně zajímavostí á la HTML+. Z přehledu je patrné, že HTML není a nebylo zdaleka neměnné, jak by se mohlo zdát. Značek, které existují „od nepaměti“ a stále v (X)HTML zůstávají, je menšina.
    24. 4. 2008 15:37 (aktualizováno)
  • Podpora videa míří do Firefoxu

    Chris Double pracuje na podpoře elementu video ve Firefoxu. Jeho patch (bug #382267) se do hlavního stromu zatím nedostal, ale v sobotu Chris zveřejnil návod, jak si zájemci o novinky HTML5 mohou Firefox s podporou videa zkompilovat sami. Firefox se tak zařadil k prohlížečům Safari a Opera, kteří již na podpoře elementu pracují (taková trojka prohlížečů S. O. F. neboli Save Our Fear).
    24. 4. 2008 15:37 (aktualizováno)
  • Sháním nový chytrý telefon

    Můj dnes už postarší Siemens SX-1 se Symbianem pomalu dosluhuje a tak je čas začít se dívat po nějakém novém modelu. Myslím si, že jsem vhodného kandidáta našel. Chtěl bych telefon s operačním systémem, ale WM5 zařízení nechci moc podporovat. Co se nabízí? Dlouho jsem hledal. Vhodných kandidátů je plno. Hledal jsem samozřejmě u Siemensu a tam nic nenašel (mrzí mne, že už Siemens telefony nedělá). Symbian používá ještě Nokia a Sony-Ericsson. Tam jsem chvíli pátral, ale nebylo to ono.
    28. 4. 2008 14:28 (aktualizováno)
  • Jak na web i pro iPhone

    Apple vydalo návod Optimizing Web Applications and Content for iPhone. Mezi hlavními zásadami, které v něm najdete je psát stránky podle webových standardů, dokument dále upozorňuje na některé odlišnosti mobilního surfování oproti tomu desktopovému. Uvedu jen několik citací. UAstring /---pre The Safari user agent string for iPhone is similar to the user agent string for Safari on the other platforms except for two differences: it contains an iPhone platform name and the mobile version number…
    24. 4. 2008 15:38 (aktualizováno)
  • Česká povaha je neodhadnutelná

    Bydlím na okraji Prahy a pro internetové připojení využívám kabelovou televizi. Včera mne docela překvapila zpráva o tom, že se v jejich síti ruší limity pro přenos dat. No není to taková úplná novinka, protože se posledních několik dní šeptalo něco o tom, že se něco chystá. Já tento krok vítám. Spíše mne však pobavily komentáře uživatelů a čtenářů internetových médií.
    23. 4. 2008 13:19 (aktualizováno)
  • Story z Google Story 2

    Pokračování spotu Story z Google Story. Cesta Googlu neskončila u funkčního vyhledávače. Museli najít způsob, jak na něm vydělávat. Jenže ještě poměrně dlouho poté, přestože byl Google už dobře známý a denně zpracovával zdarma miliony dotazů uživatelů z celého světa, se společnost potýkala s problémem, jak vlastně vydělávat peníze. Protože s výjimkou dvou společností, Red Hat a Netscape, nikdo nejevil ochotu platit za licence opravňující k zabudování vyhledávače Google do svých stránek. (s. 102)
    30. 4. 2008 10:31 (aktualizováno)
  • Sládkova studánka na ruby

    Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les… and now something completely different. Ruby port Křišťálová studánka, version 1.0, required packages: sense_for_ruby_poetry. /---pre gem install -r sense_for_ruby_poetry –version ‚> 1.0.0‘ \--- Pro hadonoše tu je stará, ale nikoliv obsolete Erbenova Polednice v Pythonu.
    24. 4. 2008 15:40 (aktualizováno)
  • Jaké je Safari na iPhone?

    Před několika hodinami se začal prodávat iPhone a již se objevují zprávy, jak mobilní verze Safari vlastně vypadá a co všechno umí či neumí. Přirozeně vývojáře zajímá, zda jejich stránky a webové aplikace budou na iPhone fungovat bez problémů. Včera jsem psal obecně o Safari a WebKitu. Dnes tedy, co vše je již známo o Safari a WebKitu na iPhone. Berte tento spot s rezervou, během krátké doby po vydání iPhone nemusí být informace úplně přesné.
    24. 4. 2008 15:40 (aktualizováno)
  • Safari jde pro nás

    Nedávno dorazil prohlížeč Safari v podobě betaverze i na Windows. Ačkoliv první betaverze spíš jen padala, brzo se vše opravilo a nyní již můžeme spokojeně testovat. Překvapivě v češtině nevyšla žádná zajímavá recenze, našel jsem jen jednu úvahu stojící za přečtení Browser Wars II.: Útok Maců. Já se pokusím jen o několik postřehů.
    29. 4. 2008 18:55 (aktualizováno)
  • Budovat web jako ekosystém

    K tomuto zamyšlení mě inspiroval Karl Dubost z W3C příspěvkem The Web as An Ecosystem. Vyjadřuje se v něm k nedávným sporům o současném vývoji webu, o kterých v češtině psal Adam Hauner v Zastavit inovaci Webu? Karl vidí současný web jako ekosystém. Přiměl mě podívat se na věc trochu šířeji. V zásadě celý IT obor je složen z ekosystémů…
    26. 1. 2008 22:57 (aktualizováno)