Hlavní navigace

Boj proti pirátství

6. 5. 2010 20:34 (aktualizováno) mihun

Pirátství je známý zločin. Stejně tak, jako Somálští piráti se zbraní v ruce okrádají firmy provozující námořní dopravu, tak i někteří čeští podnikatelé a teenageři okrádají o peníze IT firmy a jejich zaměstnance.

Ochranu duševního vlastnictví pomáhá zajišťovat i Protipirátská  Unie. Podle Protipirátské Unie je v České republice ukradeno až 38% software. Nejčastěji se firemně krade specifický software pro design, jako jsou různé CADy pro architekturu nebo stavebnictví. Tyto balíky jsou samozřejmě relativně dražší (v ceně za jednu licenci) než třeba obyčejný MS Office.

Braňte se nelegálnímu software

Pracovník Protipirátské  Unie doporučuje všem firmám provádět audity software. „Pomocí auditů zjistíte, který software se ve firmě skutečně používá a můžete tím ušetřit spousty peněz.“ Máte-li ve firmě nelegální software, rozhodně si jej zlegalizujte. Nelegální software nese s sebou různé viry (trojany) a je tedy i hrozbou interní bezpečnosti.

Jak se sleduje dodržování zákona

Pracovníci Protipirátské Unie sledují firmy, které měly v minulosti problémy s legalitou software. V případě opakovaného nedodržování zákonů volají Policii ČR, která provede prohlídku (včetně zajištění HW).

Na zloděje lze přijít i tak, že inzerují na pracovních serverech příslušné odborné pozice a přitom evidentně nemají koupené licence. Důležitým zdrojem v odhalování zlodějů jsou i udání. Nejčastěji nekalosoutěžní praktiky ohlásí Vaše konkurece , ale i Vaši zaměstnanci.

Teenageři za katrem?

Mnoho českých teenagerů, to je 1TB nakradených filmů, her, hudby, podcastů, ale i softwarových balíků v celkové hodnotě přesahující částku 500 000 Kč. Podle ředitelky Protipirátské Unie Markéty Prchalové hrozí i těmto zlodějíčkům trestní stíhání. Paní Prchalová naznačuje, že v budoucnosti se boj proti pirátství zaměří i na závažné případy domácí kriminality. Tedy konec beztrestnosti. Za „torrent download“ se můžete dostat i do oranžových tepláků na dost dlouhou dobu do chládku.

Řešením nelegálního softwaru je jeho smazání a koupení legální licence. Pokud si konkrétní balík nemůžete dovolit, je velmi pravděpodobné, že Vám bude stačit nějaká freeware/opensource alternativa.

Zdroj:
[1]  Novinky.cz - I za pouhé stahování z internetu hrozí trestní stíhání

Sdílet