Hlavní navigace

Řádění copyrightové mafie

22. 9. 2013 23:20 Michal Breškovec

Jsem Pirát celým tělem a duší – to velké „P“ je tam důležité, protože nepřepadávám lodě, nemám hák místo ruky a papouška na rameni, ani neprzním malé holčičky, jak si myslí paní Prchalová z ČPU (http://www.pirati.cz/rekli_o_pi­ratech). Chci aby lidé měli volnost ve sdílení informací, aby nebyly pošlapávány jejich svobody, aby kultura sloužila těm kdo ji tvoří a těm pro koho ji tvoří, aby zákony měly hlavu a patu, byly spravedlivé a rozumné.

Nyní si však i na mě došlápl copyrightový moloch a já na vlastní kůži zjišťuji, jak je obtížné bojovat s větrnými mlýny, protože všechny trumfy drží ti, kteří si je u našich zkorumpovaných zákonodárců zaplatili. Poslyšte tedy příběh o Don Quijotovi…

Jednoho krásného dne jsem na svůj Youtube kanál nahrál čínský kung-fu film z roku 1986 Zrada a pomsta (http://www.csfd.cz/film/136427-zrada-a-pomsta/). Pamětníci si jistě vzpomenou, že koncem osmdesátých let u nás běžel v kinech, dokonce se objevil i v televizi a jistě na řadu lidí, stejně jako na mě, působil jako zjevení.

Dnes by se nad tím filmem jistě řada lidí jen pousmála, ale tehdy v komunistickém Československu to bylo něco neobvyklého, navíc originální znění s českými titulky filmu přidalo „grády“ (kdo z diváků si dodnes pamatuje, jak se čínsky řekne „strýčku“?) a vysoké hodnocení na ČSFD.cz také jistě hovoří samo za sebe.

Od té doby se však po filmu slehla zem a nenašel jsem žádnou informaci, že by se snad reprízoval. Roky jsem ten film sháněl a doloval jej z hlubin Internetu, ale v té době měl videorekordér jen kovaný komunista nebo někdo, komu se podařilo získat jej pokoutně ze zahraničí, takže Google nacházel jen podobné zoufalce jako já, kteří se po filmu beznadějně pídili (ostatně pokud někdo pamatujete japonský seriál Sokol, strážce noci, tak to je myslím v současnosti „number one,“ mezi nesehnatelnými dílky pro nás nostalgiky, tedy po té, co se podařilo sehnat kompletního Opičího krále).

Jednoho dne se však z ničeho nic na mě opět snesla nostalgie (zřejmě jsem se měl asi připravovat na nějakou zkoušku, tak jsem dělal cokoliv jiného, než se učil, znáte to…) a usmálo se na mě štěstí. Na ulož.to se válela stará VHS kopie nahraná z televize. Kvalita je sice mizerná, ale nic lepšího se nedalo čekat. Pochopitelně jsem dílko ihned stáhl a aby náhodou opět nezmizelo v propadlišti dějin uploadnul jsem ho na Youtube, kde si jej už našlo pár dalších nostalgiků a byly za to vděční.

Vše bylo fajn a sluníčkové, až do 18. 09. 2013 kdy mi dorazil e-mail od Google. Bylo mi oznámeno, že na základě udání od Czech Anti-Piracy Union, tedy České protipirátské unie (http://www.cpufilm.cz/), byl snímek na mém Youtube kanálu deaktivován. Pochopitelně jsem se dočkal i výhrůžky, že při opakovaném porušení copyrightu bude můj účet zrušen a já o všechno přijdu a také byly na můj účet uplatněny sankce, které mohu vypršet za šest měsíců.

Oznámení od Google o odstranění videa z Youtube

To mě skutečně rozlítilo. Nešlo ani tak o jednání Google, který si zcela pochopitelně kryje vlastní pozadí, spíš o to, jak je možné, že na podnět nějakého sdružení „zahrádkářů a práskačů,“ které nemá absolutně žádný majetko-právní vztah k danému dílu, je možné šikanovat lidi. Google sice dává možnost podat protioznámení, čehož jsem hned využil, ale má to svá ALE, viz dále. Také jsem ČPU ihned poslal email na který jsem “samozřejmě” nedostal odpověď.

V rámci vzedmutí vášní jsem zvolil poněkud ostřejší tón emailu, ale nedomnívám se, že v jiném rozpoložení mysli bych s těmito lidmi dokázal jednat zásadně jiným způsobem. Na rovinu říkám, že ty, kteří pracují pro ČPU, BSA a podobné organizace pokládám za zcela bezcharakterní, morálně zvrácené a pomýlené lidi a ruku bych jim nepodal.

Nicméně nejprve jsem vyjádřil naději, že se snad nejedná jen o pouhou buzeraci lidí a že se snad snímek dostal v Česku na trh. V tom případě  bych takové jednání považoval za zcela legitimní – i když by v takovém případě bylo vhodnější kontaktovat ohledně stažení díla přímo mě, ponechal bych na Youtube pouze ukázku a do popisu díla bych přidal odkaz pro ostatní fanoušky filmu, kde jej lze pořídit. Bohužel mi hned od začátku vylo jasné, že vydání tohoto filmu je více než nepravděpodobné, film je celosvětově nedostupný, tedy pokud mě Google neklame.

V případě, že film je na trhu stále nedostupný, žádal jsem zajištění jeho opětovného odblokování a také mě zajímalo na základě jakého podnětu došlo k zablokování snímku, respektive požadoval jsem žádost majitele práv k dílu, kterou ČPU pověřil k jednání v této věci.

E-mail České protipirátské unii

Protože jsem do stanovené lhůty nedostal od ČPU žádnou odpověď (na rozdíl od Google, ale o tom později) a myslím, že tolik práce aby si nenašli pět minut na jeden email tato zvrácená organizace nemá, neboť dle jejich stránek zřejmě (naštěstí) není ve svém konání příliš úspěšná, předpokládám, že majitel práv k dílů je k jednání nepověřil (ostatně jaký by měl na tomu zájem, když snímek není na trhu) a že se tedy z jejich strany jedná o pouhou šikanu člena České pirátské strany.

Jak už jsem zmínil, společnost Google umožňuje podat protioznámení proti zablokování díla a celkem rychle na něj i reaguje. Bohužel, celý systém je nastaven tak, aby Vám mnoho šancí nedal. Nejprve vás buzeruje nějakým směšným testem, dále musíte vyplnit veškeré údaje o sobě, jako jméno a příjmení, adresu, telefonní číslo atd. a musíte potvrdit, že se podrobíte soudnímu řízení atd. Co je však podpásovka jsou dvě pole pro zadání zprávy. Jedno pro Google, kde popíšete důvody proč protioznámení podáváte a druhé kde můžete napsat zprávu pro udavače, který o zablokování požádal. Problém je, že tato pole jsou omezena na 200 znaků, sorry ale to je žalostně málo na cokoliv kromě informační SMS nebo rychlé zprávy na Twitter.

Protioznámení, které mi prakticky neumožňovalo své jednání obhájit jsem tedy podal s dotazem, jaké právo má ČPU, která není držitelem práv k dílu, na požadování jeho zablokování.

Odpověď přišla už 19. 9. 2013 večer (ačkoliv Google deklaruje, že na odpověď má až 10 dní) a dle očekávání mě příliš neuspokojila. Bylo mi oznámeno, že dle jejich zjištění nemám ke zveřejnění nezbytná oprávnění (och jaké překvapení), proto nelze mojí žádosti vyhovět. Sankce na můj účet zůstávají v platnosti, ale hlavně, moje žádost nebyla předána nárokující straně! Zpráva byla zakončena větou „V této věci vám bohužel nemůžeme poskytnout další pomoc.“ Tímto fakticky veškerá komunikace s Googlem končí a dále nemáte šanci z jejich strany čehokoliv dosáhnout!

Reakce Google na protioznámení

Nedosáhl jsem tedy ničeho co jsem potřeboval. Že mé video nebude zveřejněno, to bylo jasné, práva na něj skutečně nemám, fair-use v ČR v americké podobě neplatí a v USA se dá takové rozhodnutí dosáhnout jen u soudu. Podlé českého zákona o kopírovacím monopolu by se takové užití snad dalo naroubovat na § 33 – Užití díla umístěného na veřejném prostranství (http://pir.at/19jh), nicméně, na rozdíl od té tlupy z ČPU nejsem právník, ale to není celkem podstatné, z povahy zákona samotného, který je zastaralý, nevyhovující a prolobovaný proti zájmům autorů a společnosti jako takové. Hlavně jde o to, že jsem nedostal odpověď jak může někdo, kdo nemá žádná práva na dílo žádat jeho stažení a je mu bez konzultace s majitelem práv nebo se mnou okamžitě vyhověno. Také nedošlo k jednání s ČPU ze strany Google, ve které jsem doufal, protože na moje emaily mohou hrát mrtvého brouka, ale Google je přeci jen trochu větší kalibr.

Chci prostě přijít na jádro pudla. Pokud se ozval majitel práv, ať už je to kdokoliv, chci s ním hovořit, chci vědět zda se dočkáme nového uvedení filmu v TV nebo v distribuci a pokud ne, chci získat souhlas k jeho zveřejnění na Youtube, aspoň v té mizerné kvalitě kterou máme a opatrujeme. A pokud nikdo takový není, chci bránit bezúčelnému a kontraproduktivnímu šikanování lidí ze strany ČPU a jiných chytráků, kteří se živi na dnešním zoufalém stavu copyrightu na úkor nás všech.

Film Zrada a pomsta jsem nahrál na Youtube proto, aby nezmizel z naší paměti, protože by to byla škoda a v naději, že rostoucí počet shlédnutí filmu by mohl být časem dobrým argumentem, aby ho některá naše televize znovu uvedla, nebo se dostal do distribuce, vždyť oficiální české titulky existují a není to žádný blockbuster, takže by to nemuselo být nijak moc nákladné.

Momentálně se zdá, že je vše na mrtvém bodě. Film se samozřejmě dále šíří Internetem od fanouška k fanouškovi, takže nezmizí zcela, ale nedočkáme se žádní oficiální statistiky jaký je o něj zájem. A teď mi „soudruzi“ z ČPU řekněte, komu jste tím prospěli? Já vím, že udržení statusu quo, tedy sobě, ale zákony zde nejsou pro vydržování trafik pro lidi jako paní Prchalová, či Žikovská, jako pánové Hlaváč, Strejček a jiní naprosto zbyteční a neproduktivní lidé, ale mají zajistit spravedlnost a rozvoj společnosti, prospěch těch, kteří tvoří hodnoty a jejich ochranu a to se Vážení v naší informační společnosti 21. století zatím neděje.

Nicméně máme před volbami a já pevně věřím, že Piráti mají šanci se do sněmovny dostat a i když se to třeba nyní nepodaří, jsem si jistý, že se jasně ukáže kontinuálně rostoucí podpora Pirátů, která nakonec vyústí v nevyhnutelné. No a pak … „sejdeme se v lepších časech.“

[gallery link=„file“]

Sdílet