Hlavní navigace

Vztah Apple Inc. k Adobe Flash

29. 4. 2010 21:58 mihun

Dnešní internet, to nejsou jenom statické stránky. Kromě běžných elementů webu, jako je XHTML nebo CSS se používá používá i dalších prvků., které stránku oživí a udělají web dynamickým. Desítky webů obsahuje na svých stránkách nejrůznější animace a videa, která jsou tvořená za použití 2 moderních technologií. Adobe Flash a Microsoft Silverlight.

V dubnu 2010 napsal CEO Apple Steve Jobs dopis, ve kterém se snaží lidem nakecat údajné důvody, proč není dobré používat Adobe Flash na mobilních zařízeních Apple.

Pokud neumíte anglicky. Steve Jobs tam tvrdí, že Macy jsou nestabilní počíatače, co v pomalu každé flashové aplikaci padají jak  zralá hruška. Stěžuje si na údajnou nízkou bezpečnost (přitom Mac OS X byl opakovaně kritizován jako nejméně stabilní ze všech systémů) technologie.

Hlavní důvod nepovolení Flashe a dalších technologií je NUCENÍ vývojářů, aby si museli koupit exotický Mac s Mac OS X  a XCode a na něm vyvíjet aplikace. Zahoďte Adobe Flash, prodejte vaše PC, kupujte Macy a učte se dělat v Objective-C… Zákazem Flashe nebo Silverlightu získá Apple pár miliard USD, protože jak známo, vývojáři musí odevzdávat nehorázných 30%. O vysoké zdanění a poplatcích sem psal zde. Samozřejmě – monopolní praktiky je nejlépe zamaskovat řečmi o vysoké spotřebě baterií (podobné kecy byly důvodem pro zákaz GPS navigace) a že Flash je pro PC a ne pro mobilní zařízení.

Styl Apple Inc. vypovídá hodně. Méně peněz do moderních technologií, naopak růst podílů cetek a zábavných hraček pro náctileté. Nejvíc peněz dává do reklamy zaměřené opět na náctileté (IT odborníky a grafiky už Apple vzdal přesvědčovat) . Peníze už nevydělává kvalita, jsou to monopolní e-shopy s pop-kulturou a s 30% marží.

A co vy? Chcete si koupit o 30%-50% dražší certifikovaný HW a pro něj o 30% dražší písničkya filmy na firemním e-shopu? AAPL je riziková investice. Krátkodobě mírný růst, dlouhodobě hrozí strmý pád.

Sdílet