Hlavní navigace

Linux a multimédia - ukládání streamu

20. 9. 2007 19:56 (aktualizováno) Jan Hrach

Minule jsme si ukázali, jak stáhnout video z Youtube a podobně. Dnes si povíme něco o tom, jak zaznamenávat stream.

Úvod

Ne všechen multimediální obsah na Internetu je jako soubor (ať už ve flv, ogg nebo v jiném formátu) dotupný přes http nebo ftp (protokoly, které umí prohlížeče). Například TV archiv Novy (náhodou Na vlastí oči je občas docela zajímavé) nebo internetové vysílání ČT 24 je šířené jako stream (datový tok), konkrétně přes protokol mmsh nebo rtsp a je pro „smrtelníka“ neuložitelné.


Některý obsah může být chráněn copyrightem a zejména jeho další šíření
může být nezákonné.

UnPlug

UnPlug umí vytáhnout i média vložená do stránek. Řekne adresu média, ale tím to pro něj končí. S adresou už musíme něco dělat sami.

Uložení

Takže si například v TV archivu Novy něco vybereme a až to začne hrát, tak klikneme na UnPlug ve Firefoxu. UnPlug toho asi najde víc, musíme si podle názvu souboru vybrat, co by asi mohlo být „ono“. Teď si adresu odkazu zkopírujeme (pravým a kopírovat adresu odkazu), spustíme si VLC a dáme Soubor → Open network stream. Zaškrtneme HTTP/HTTPS/FTP/MMS a adresu vložíme do políčka URL. V Pokročilá nastavení zaškrtneme Stream/Save a dáme Nastavení. Jako výstup vybereme File, zadáme název souboru, do kterého chceme stream uložit a zaškrtneme Dump raw input (abychom měli přesnou kopii). Teď už jenom OK a znovu OK a už jenom čekáme, až se to uloží.

Přehrávání

Vesměs by mělo stačit v nějakém chytrém správci souborů na soubor dvakrát kliknout.


Příště si povíme něco o konverzi formátů.

Sdílet

  • 18. 8. 2007 7:15

    brk (neregistrovaný)

    Jedna technická. Když zmiňuješ UnPlug, nebyl by od věci odkaz. Kdybych náhodou nekoukal, cos ještě v minulosti napsal, tak se od tebe vůbec nedozvím, co to je zač. Snižuješ si zbytečně návštěvnost svých glogpostů a proto je snad píšeš, ne?

    Možná bys mohl zmínit i mencoder. Je to sice věc vkusu, ale příkazová řádka mi na toto připadá jednodušeji a hlavně bych řekl, že ho velká část z nás má nainstalovaný spolu s mplayerem, na rozdíl od VLC.

    A na závěr otázka. umí UnPlug vytáhnout nějaký link na stream ze stream.cz?

  • 19. 8. 2007 18:45

    Jenda (neregistrovaný)

    [1]
    >Jedna technická. Když zmiňuješ UnPlug, nebyl by od věci odkaz. Kdybych náhodou nekoukal, cos ještě v minulosti napsal, tak se od tebe vůbec nedozvím, co to je zač.
    Ano, dám odkaz na předchozí díl do článku a odkaz na UnPlug.

    >Možná bys mohl zmínit i mencoder.
    Já jsem spíš na VLC, dá se přes něj i streamovat, ale příště napíšu o FFmpegu, jsou si s MPlayerem taky dost blízcí (už jenom doménou...).

    >umí UnPlug vytáhnout nějaký link na stream ze stream.cz?
    Jak na to tak koukám, tak asi ne... Hodí víc odkazů na .flv, ale všechny končí chybou 404....

  • 21. 8. 2007 4:21

    Tomas (neregistrovaný)

    V textu je zmineno vysilani CT24. Diky pomalejsi lince jsem se podle popisu pokusil stahnout porad z archivu CT (napr. Udalosti, komentar), ale bez uspechu. Pokusil jsem se stahnout vsechny odkazy, ktere mi UnPlug nasel s vyjimkou tech, ktere odkazovaly na reklamu (bbmedia, ad...). Pokud to dobre chapu, vse je jen o tom, najit "ten spravny" odkaz.

    Navic tam davaji na zacatek casto nejakou reklamu. Tipuji to na nejaky playlist.

    Ma nekdo zvladnuty postup jak najit odkaz na porad z archivu CT?

    Dekuji

  • 2. 9. 2007 17:59

    Jenda (neregistrovaný)

    [3] Zkus http://stream3a.visual.cz/CT24-High (omlouvám se za delší odmlku, byl jsem na dovolené). Funguje i ČT1 (když vysílají něco "volného"): mms://stream3a­.visual.cz/CT1-High?MSWMExt=.asf a ČT2 nějak jako mms://stream3a­.visual.cz/CT2-High