Hlavní navigace

Témata označená nálepkou Linux

  • Programy pro stahování z download serverů

    Pokud potřebujete stahovat větší množství dat z download serverů jako je Rapidshare apod., hodí se nějaký specializovaný klient, protože zadávat každý odkaz zvlášť (a pak se ještě proklikat ke stažení) je celkem pruda. Existuje celá řada skriptů, které stahování usnadňují, ale opravdový komfort poskytne pouze GUI aplikace. Vyskoušel jsem 3 z nich (samozřejmě se bavíme o Linuxovém software).
    2. 5. 2010 20:27
  • Mám nové Ubuntu: stahoval jsem dvě minuty

    Před chvílí vyšlo nové Ubuntu a já už ho mám doma. Stačilo mi přitom stahovat jen 140 MB a trvalo to dvě minuty. Použil jsem zsync. Ubuntu 10.04 Lucid Lynx je venku jen pár minut a já už ho mám stažené. Mimochodem doporučuji k přečtení dnešní Adamův článek, kde pěkně shrnul všechny novinky a několik týdnů aktivního používání testovací verze.
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)
  • Od Ubuntu k Debianu

    Poprvé jsem se s Linuxem seznámil asi před 16 lety, kdy jsem začal studovat na vysoké škole. Moje úplně první distribuce byla pravděpodobně (už je to tááák dávno) Monkey Linux, což byla česká distribuce upravená na běh na FAT filesystému a spouštěla se přímo z DOSu. Pak rychle následoval Slackware Linux, který jsem ve škole po večerech stahoval s ftp serverů a nosil domů na disketách. Pamatuji si, že první nainstalovaný Slackware měl jádro ve verzi 2.0.0 a kvůli nekompatibilnímu hardware jsem na
    24. 9. 2012 12:59 (aktualizováno)
  • LinuxExpo v novém kabátku se docela povedlo

    Když jsem se poprvé dozvěděl, že LinuxExpo bude jednodenní a skromnější, docela jsem se toho bál. Naštěstí nebyl výsledek vůbec špatný a odjíždím spokojen. Právě se vracím z letošního ročníku konference LinuxExpo, článek na zítřek je připraven a já můžu přidat ještě nějaké vlastní postřehy. Musím se přiznat, že jsem se tohoto ročníku velmi obával a byly chvíle, kdy jsem se ani moc netěšil. Bál jsem se změny k horšímu.
    21. 4. 2010 13:56 (aktualizováno)
  • Proč nikdo neprodává krásné linuxové PC?

    Linuxové PC je jako démon, obvykle je poskládané doma, protože si ho staví lidi, co tomu rozumí. A tím se staví slušná bariéra nám ostatním, co nedostaneme šanci, vlastnit taky pěkný kousek doma. Typický čtenář Root.cz bere svoje linuxové PC jako čistě technickou záležitost, která mu má posloužit k tomu, aby fungovala a byla na výši odpovídají hladině hotovosti v peněžence. Já se na to dívám už jinak… že nechci aby mi ta škatule hyzdila byt na několik následujících let…
    15. 4. 2010 20:31
  • Apple a nesvobodné systémy. Je to před nebo už za hranicí

    Tento blog se zabývá zajímavými zařízeními a především aplikacemi na těchto zařízeních. Dosud jsme měli dva hlavní typy licencí aplikací. Čtivost je relativně malá, tak příjde bomba. Uzavřené systémy komerčního typu. Většina z nás je zná a miluje je pro jejich vysokou kvalitu a podporu. Jsou opravdu kvalitní, opravdu propracované, hezké a mimořádně snadno se používají. Známým příkladem je Microsoft Office.
  • S Mintem na věčné časy a a pak možná jinak

    Linuxové distribuce se dnes smrskly do dvou kategorií – Ubuntu a ty ostatní (Fidorky, Debianisti a Kloboučníci už vytahují kudličky z kapsy, je mi to jasný). Každá distribuce si zažila několik měsíců (v ojedinělých případech i let) slávy, získala si určitou základnu a stala se standardním produktem nebo zanikla. Hodně distribucí je založeno na Ubuntu a udržují si „jakýs-takýs“ základ tvořený právě usilovnou prací týmu Canonical.
    10. 4. 2010 20:30
  • Sony Playstation 3 bez GNU/Linuxu

    Jeden z nejlepších Linuxových počítačů, pokud víte a znáte, je Sony Playstation 3. Tedy byl. Dosud. Společnosti Sony se nelíbí, aby si uživatelé na její herní konzoli nainstalovávali systém Linux. Mít doma Sony Playstation 3 bylo výhodné z mnoha důvodů. Známá herní platforma (Konzole jsou dnes tahoun her), Blueray mechanika a možnost provozovat i Linux. Člověk, který si koupil Playstation 3 měl domácí počítač (domácí kancelář s internetem) s Linuxem (např…
  • Open source, vizionářství a projektové řízení

    Open source se často prezentuje jako tržiště, kde si každý dělá co chce a každý si může vyvíjet, co je mu libo a celé je to řízené tím neprogramovatelným chaosem tržiště jako celku. Hezká myšlenka, jen trochu nefunguje v praxi. Ale na druhou stranu chápu, že se na to dívám až příliš deformovaně svou profesí.
    7. 4. 2010 19:03
  • Co tomu Linuxu chybí? Dotaženost a smysl pro detail.

    Je to jednoduchý jako facka. Linux je tu s námi už téměř 20 let a už 15 let se intenzivně mluví o tom, že letos, maximálně příští rok nastane masívní nástup Linuxu na desktop. No, letos to asi zase nebude. Ale proč se Linuxu na desktop tak hrozitánsky nechce? Protože ho tam nechtějí uživatelé. Ano… jsem připraven, že za tenhle názor dostanu pěkně přes držku (virtuálně samozřejmě, v realitě si na 100 kilovýho chlapa zase hned tak někdo netroufne).
    3. 4. 2010 18:36 (aktualizováno)