Hlavní navigace

Sony Playstation 3 bez GNU/Linuxu

7. 4. 2010 19:16 mihun

Jeden z nejlepších Linuxových počítačů, pokud víte a znáte, je Sony Playstation 3. Tedy byl. Dosud. Společnosti Sony se nelíbí, aby si uživatelé na její herní konzoli nainstalovávali systém Linux.

Mít doma Sony Playstation 3 bylo výhodné z mnoha důvodů. Známá herní platforma (Konzole jsou dnes tahoun her), Blueray mechanika a možnost provozovat i Linux. Člověk, který si koupil Playstation 3 měl domácí počítač (domácí kancelář s internetem) s Linuxem (např.  Ubuntu) s poměrně dostatečným množstvím RAM. Zároveň mohl zařízení používat jako UMPC, pro sledování filmů a jako herní konzoli pro zábavu.

Společnost Sony má však pocit, že přichází o finance a další firmware možnost Linuxu zablokuje.  Světem vládne DRM, uzavírání zařízení a vnucování firemních řešení lidem. Asi znáte, hovořím o iTunes Store nebo Apple Store, nově se  stále více bude jednat  i o Windows MarketPlace.

Firmware instalovat nemusíte, ale budete ochuzeni o některé moderní funkce jako je Playstation Network nebo chatování ve hrách. Samozřejmě že se starším firmwarem nebudete mít systém nejlépe  vyladěný pro  nejmodernější hry.

Firmy chtějí prodat hardware a pomocí něj z lidí tahat další peníze za software, z jejich, v zařízení „zadrátovaného“ e-shopu. Moderní doba…

Sdílet