Hlavní navigace

Témata označená nálepkou Linux

  • Kradete? Máte nelegální Windows? Budete mít tmu

    Jeden z nejznámějších produktů firmy Microsoft je operační systém Windows. Koupí tohoto operačního systému získáváte přístup nejen k zabudované funkcionalitě, ovladačům či bezpečnostním prvkům, ale i možnost provozovat aplikace napsané pro tento systém. Spousta chudých a hlavně nemorálních lidí tento systém krade. Je to přeci tak snadné. Stejně tak snadné je ukrást rohlík v samoobsluze nebo třeba okrást vlastní babičku, že?
    12. 2. 2010 21:35 (aktualizováno)
  • Ubuntu 10.04 bude vyhledávat přes Bing

    Shodou různých okolností nastane v Ubuntu zajímavý paradox: jeho uživatelé budou standardně využívat vyhledávač Bing od Microsoftu. Podle nedávného vyjádření Marka Shuttlewortha firma Canonical stále ještě nevydělává, ačkoliv je vše na dobré cestě. Jednou ze změn, které mají zřejmě zlepšit finanční situaci kolem Ubuntu, je přechod na model, se kterým úspěšně už mnoho let funguje Mozilla…
    10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno)
  • Jsou Apple respektive Unixové systémy určené pro ČR?

    Myslím, že zdejší čtenáři znají velmi dobře trh IT. Průzkumy podílu jednotlivých operačních systémů jednoznačně upřednostňují systém Windows. I systém Windows Vista, který byl hlavním nejnovějším systémem relativně krátkou dobu, dosáhl mnohem většího obchodního úspěchu než systémy Linux, BSD a Mac OS X dohromady. A to i přes určité negativní komentáře některých IT redaktorů.
    6. 2. 2010 22:20 (aktualizováno)
  • Vliv IT na vzdělání a humanitu

    Ve společnosti se často hovoří o vlivu informačních technologií na vzdělanost lidí a humanitu. Známé jsou projekty One Laptop Per Child (OLPC), který se snažil vyrobit relativně cenově dostupný notebook pro použití v Africe a v rozvojových zemích 3. světa. Pro chudé lidi hraje velkou roli systém založený například na Linuxu, který je dnes již velmi dobře použitelný (pro účely lidí ve 3. světě je to pravděpodobně nejlepší systém) ve velké části aplikací a hlavně – je (obvykle) zadarmo.
    3. 2. 2010 12:03 (aktualizováno)
  • Jaké prohlížeče a systémy používají naši čtenáři

    Pořád se mě někdo ptá, jak to vypadá s podíly jednotlivých prohlížečů a systémů u čtenářů Roota. Rozhodl jsem se tedy prozkoumat aktuální čísla. Dnes jsem psal zprávičku o tom, že Podnikatel.cz začal v listopadu vyzývat uživatele MSIE 6 k přechodu na jiný prohlížeč. Z ní vyplývá, že čtenáři Měšce a Lupy používají přibližně v 11 % MSIE 6. Upozorňuji, že se převážně nejedná o IT odborníky, ale lidi zajímající se o finance a podnikání.
    10. 10. 2011 11:35 (aktualizováno)
  • Už zase sněží

    Právě teď u nás v Praze velmi hustě sněží. Odpoledne okolo 14. hodiny sněžilo pouze mírně, někdy po 15. hodině začalo velmi silně sněžit. Hrozí opět nárůst kalamit? Jaké je textová předpověď? Zataženo se sněžením, na východě zpočátku sněžení pouze místy. Nejvyšší teploty –3°C až +1°C. Místy se budou tvořit sněhové jazyky, od vyšších poloh závěje.
  • Market share Linuxu poroste díky Microsoftu?

    V nedávné době se řešily novinky ohledně linuxového klonu Windows. Operační systém Ylmf je založený na jádře Linuxu. Rain Forest Wind Guangdong Computer Technology Company z Čínské lidově demokratické republiky si myslí, že okopírováním vzhledu Windows XP prolomí bariéru uživatelů mezi OS postaveném na bázi Linuxu a systémy Windows, které mají ve světě majoritu (market share zhruba 95%). Přitom záleží na aplikacích a způsobu ovládání či myšlení, ne na tupém kopírování nějakého vzhledu…
    28. 1. 2010 17:19 (aktualizováno)
  • Gtk-WARNING **: cannot open display

    Určitě už jste se setkali s takto nepříjemnou a odmítavou hláškou. Jak problém pořešit aneb návod typu snadno, rychle a bez stresu. (A hlavně pro mě, kdybych to někdy potřeboval a zapomněl.) Možná se vám už stalo, že jste se přihlásili na vzdálenou mašinu, na které běžel X server, ale nedokázali jste na ní vzdáleně spustit nějaký GUI nástroj. Vždycky vás aplikace vyhodila s tím, že se nemůže připojit k X serveru. Hláška vypadá asi tak…
    10. 1. 2010 12:39 (aktualizováno)
  • [CentOS] Dovecot + ManageSieve + SquirrelMail AvelSieve

    Zprovoznit podporu Sieve pro Dovecot v distribuci CentOS není úplně jednoduché. Když nainstalujete balíček dovecot-sieve, tak se sice nainstaluje podpora pro sieve, ale nikoliv jako daemon, takže pro AvelSieve nepoužitelné. Řešení je přidat podporu ManageSieve, avšak pro Dovecot v CentOS žádný takový balíček neexistuje. Řešení je poměrně jednoduché, i když ne moc systémové :-) Podotýkám, že uvedený postup jsem dělal na CentOS 5.4 64bit a dovecot ve verzi 1.1.20.
    27. 10. 2011 19:12 (aktualizováno)
  • Pro koho bude Chrome OS?

    Chrome OS od Google je venku, už se objevují první obrazy a začíná se vylepšovat a vymýšlet. Pro koho ale takový operační systém vlastně bude? Budou uživatelé něco takového chtít? Koncepce operačního systému Chrome OS od Google je určitě hodně nová a neotřelá. Pro některé uživatele by mohla být přínosem naprostá bezúdržbovost (jako u DVD přehrávače), absence virů, rychlost startu a podobně. Nevýhody jsou samozřejmě také jasné – video na tom prostě nesestříháte.
    23. 11. 2009 14:38 (aktualizováno)