Hlavní navigace

Programy pro stahování z download serverů

2. 5. 2010 20:27 Jiří Václavovič

Pokud potřebujete stahovat větší množství dat z download serverů jako je Rapidshare apod., hodí se nějaký specializovaný klient, protože zadávat každý odkaz zvlášť (a pak se ještě proklikat ke stažení) je celkem pruda. Existuje celá řada skriptů, které stahování usnadňují, ale opravdový komfort poskytne pouze GUI aplikace. Vyskoušel jsem 3 z nich (samozřejmě se bavíme o Linuxovém software).

Tucan

Tucan byl první, na který jsem narazil. Najdete ho přímo v repozitářích Debianu i Ubuntu (a zřejmě i leckde jinde). Je ze všech programů nejjednodušší, má podporu asi pro 12 serverů (někde včetně placených služeb), GUI v postatě kromě stažení souboru nic víc nenabízí. Jeho ovládání mi moc nesedí, nicméně program funguje a nějakou dobu jsem ho s úspěchem používal.

FreeRapid Downloader

Tento program je napsán v Javě a nenajdete ho v repozitářích Debianu a dokonce jsem nenašel ani deb balíček. Ze stránek se stáhne archiv, rozbalí a spustí. Pluginů pro servery je zde nepočítaně, včetně placených. Program umí kontrolovat schránku a hledá v ní odkazy, které zná. Sám pak nabízí stahování. Při každém startu hledá aktualizace, které vždy najde a je s tím neuvěřitelně otravný. Asi to jde vypnout, už to nezjistím, našel jsem totiž náhradu.

JDownloader

Tou náhradou je JDownloader, můj současný favorit :-). Je také psán v Javě a lze najít deb balíček pro Ubuntu (který ovšem bez problémů funguje v Debianu). Množství podporovaných serverů víc než dostatečné a k tomu celá řada dalších vychytávek: možnost čtení CAPTCHA kódů (zatím jsem nezkoušel), rozbalování archivů včetně hesla (zkoušel, funguje) a pluginy pro Firefox a Chrome, které umožňují zahájit stahování poklikáním na skupinu odkazů. Geniální :-)

Sdílet