Hlavní navigace

Android a Linux jako všeobecně známé pojmy

2. 1. 2012 13:04 Pavel Chalupa

Všimli jste si, že v souvislosti s Androidem se vůbec nemluví o Linuxu?

Když se nad tím zamyslíte a představíte si znalost pojmů Android a Linux každý pojem zvlášť, tak je to docela logické. Google v propagaci pojem Linux vůbec nepoužívá. Dělá to tak od jeho vzniku a zpravodajské weby ho následují. Troufnu si tvrdit, že většina běžných lidí, co používají PC, tak slovo Linux znají. Ať už vědí nebo nevědí, co to zhruba je, rozhodně mají Linux v kontextu s něčím, co je z mnoha důvodů řekněme něco negativního. Nemyslím teď to zhruba 1% na desktopu. Tohle procento jsou spokojení uživatelé. Prostě po těch letech existence Linuxu na desktopu, je v marketingové branži Linux rozhodně slovo, které se k propagaci produktu nehodí.

Celé to je o použitelnosti produktu pro běžného uživatele. Na příkladu Androidu je krásně vidět, že z Linuxu se dá vytvořit použitelný produkt a není to tak těžké. A aby se prodal, nesmí se tomu říkat Linux.

Tak jako se z Androidu „z roku na rok“ stala „masovka“, tak úplně stejně by se dala vytvořit linuxová distribuce. On si totiž zatím nikdo nedal tu práci z průzkumem toho, co vlastně lidé na desktopu chtějí. Ubuntu, jako nejrozšířenější distribuce jde cestou experimentů s uživatelem. Přitom by stačilo, aby se někdo zamyslel nad tím, co uživatel od desktopu chce. Ale hlavně: základní funkcí a vlastností systému je, že musí fungovat. A není vždy potřeba nejnovější verze „bůh-ví-čeho“.

Android je v základu Linux a Google ho dotáhl do použitelného stavu pro uživatele. Možná by stačilo, kdyby se do „stavění“ linuxové distribuce vložil jako rozhodující člověk ten, který není programátor, ale ten, který se stará o uživatelskou použitelnost. V Googlu se o Android tímto způsobem určitě někdo stará.

U linuxových distribucí nikoho takového nevidím. Stále je potřeba si něco poupravit, aby to bylo použitelné a vůbec „to celé“ fungovalo. Naopak u Ubuntu vidím masový úprk uživatelů k jeho klonům a naprostý experiment s uživatelem. Programátor by měl pouze vytvořit a udělat to, co mu dá za úkol odborník na uživatelské rozhraní a starající se o použitelnost. V Linuxu je to přesně obráceně. Programátoři si podle svých zvyklostí ubastlí distribuci a většinou jsou to produkty, které vyhovují jen jim, ale pro 99% dalších lidí je to „prostě divný“.

Však se podívejte na Android. Funguje a jednoduše se ovládá. Vyberte si libovolnou distribuci Linuxu: vždycky musíte hrábnout do systému a něco nastavit, aby to bylo použitelné. Tudy cesta nevede.

„My od počítačů“ si systém vždycky dotáhneme do použitelného stavu, ale co ti ostatní? Lidi nebudou hledat na Googlu jak rozchodit tohle nebo támhleto a upravovat konfigurační soubory. A ještě k tomu v angličtině. Prostě „to nefunguje“ a negativní znění slova Linux je na světě. A už hodně dlouho.

Sdílet