Hlavní navigace

Tablet týdeník Dotyk - Recenze

17. 5. 2013 15:19 (aktualizováno) Michal Breškovec

Dotyk je novým a určitě zajímavým projektem vydavatelství Michala Klímy Tablet Media. Jedná se o bezplatný (aspoň zatím) interaktivní týdeník, který je k dispozici výhradně pro tablety (ale dá se používat i na mobilu) s operačními systémy Apple iOS a Android (později zřejmě i pro zbytečné nedodělky od Microsoftu). V tomto zápisku se pokusím o recenzi prvního čísla.

Popis

Aplikaci nezbytnou pro stahování nových čísel magazínu a jejich čtení naleznete pro Android zde a pro iOS zde.

Hlavní, ale ne jedinou, zajímavostí tohoto magazínu je, že bude k dispozici výhradně elektronickou formou, tedy žádný papírový bráška, nebo on-line webová verze. Dotyk stírá několik nevýhod „off-line“ magazínů – předně se jedná o možnost diskutovat pod články. Diskuzi pochopitelně přímo v magazínu neuvidíte, ale na konci každého článku je přítomen link, který Vás na ni přesměruje. Také využívá možností různých interaktivních menu, videa (ať už integrovaného nebo embended) atd.

Tablet Media hovoří o tom, že jejich hlavní prioritou je nabídnout kvalitní obsah, jak se jim to daří si můžete přečíst níže, kde hodnotím jednotlivé články prvního vydaní, které jsem právě přelouskal.

Časopis je logicky dělen na čtyři části, ústy šéfredaktorky Dotyku Evy Hanákové je to jako čtyři chody – předkrm, hlavní chod, sorbet a dezert. Předkrm představuje sekce Enter, která má být nejvíce o aktuálním dění, hlavním chodem je sekce Fokus, která by měla zahrnovat nejvýznamnější a nejrozsáhlejší články, jako Sorbet je sekce nazvaná Hydepark, tedy jakási aréna názorů a jako dezert se servíruje sekce Inspirace, což by měli být různé zajímavosti z celého světa. Na samotný závěr se můžete těšit na digestiv v podobě fejetonu z per bývalých předsedů českého PEN klubu.

Technická stránka

Jak to tedy celé vypadá a funguje? Časopis běží na HTML5 systému Triobo. HTML5 přináší tu výhodu, že není potřeba tahat megabajty staticky generovaného obsahu a systém je multiplatformní. Na druhou stranu rychlost prohlížení časopisu není závratná (to se snad vývojem zlepší) a snaha o multiplatformnost si vybírá daň v obtížnější optimalizaci na celou paletu Android zařízení od těch nejlevnějších křápů, až po prémiové stroje. Aplikace občas upadne, někdy se zadrhne a celkově je vidět, že vyžaduje ještě hodně práce. Nicméně autoři sami na to upozorňují a protože se nejedná o iOS only systém (kde se snadněji ladí), tak nad tím lze přimhouřit oči. Uvidíme, jak se to bude dále vyvíjet a všechny mouchy se snad časem vychytají. Velmi kladně hodnotím grafické schopnosti systému, magazín vypadá skutečně k světu.

Co se týká technického zpracování, mám výhrady hlavně u přecházení na následující, či předchozí stránku. Snadno se přepnete i když nechcete a někdy se odrolujete na samotný začátek nebo konec, aniž byste o to stáli. Také mi vadí, že při přechodu na další článek si systém nepamatuje zvětšení stránky z předchozího a musíte si stránku zvětšit znovu. Toto Vás nebude tolik trápit na tabletu, ale na mobilu zcela určitě.

U zpracování textu jako takového musím vytknou hlavně typografické chyby jako sirotky na koncích stránek a nechápu dělení textů do dvou sloupců. Sloupcové dělení mi dává smysl u papírových medií, kde zlepšuje čitelnost textu, ale zde se mi to zdá naopak kontraproduktivní a čtení znepříjemňující.

Ovládání aplikace je trošku specifické, ale rychle si na něj zvyknete. Na jedné z prvních stránek magazínu se vždy nachází návod jak aplikaci ovládat a na interaktivních prvcích je vždy nápověda co a jak s nimi dělat. Je to skutečně nezbytné, protože jinak můžete daný interaktivní prvek snadno minout.

Ještě než se vrhneme na popis článků v prvním čísle Dotyku, chtěl bych se zamyslet nad dvěma tématy.

Prvním je úvaha, zda má takový projekt vůbec smysl. Je skutečně takové médium potřeba v době Internetu? Něco mě svádí říct ne, ale dejme tomu čas a uvidíme.

Druhým zamyšlením a podle mě závažnějším je jedna vlastnost systému Triobo na kterém to všechno běží. Ten umožňuje zpětně provádět změny v již uveřejněných vydáních. Na jednu stranu je fajn, že v magazínech které již máte staženy lze opravit chyby, na druhé straně „Ministerstvo pravdy“ by zajásalo, jak snadno lze měnit minulost. To mě trochu (vlastně dost) děsí. Přivítal bych možnost nějakého sledování změn, které by se do staženého magazínu ukládaly a nebylo by možné tyto záznamy externě změnit, tak aby čtenář přesně viděl, co a kdy bylo změněno.

No a nyní již na samotný obsah prvního čísla elektronického týdeníku Dotyk.

Články

Úvod

  • Téma – Národ bez hrdinů – Článek pojednává o tom, že „dnešní“ Češi hledají své hrdiny spíše v komiksech, sportovcích atd. místo v naší historii, ať už té dávnější, či současné, kdy účastníci těchto události ještě žijí, ale rychle jich ubývá (byly jmenováni naši letci z druhé světové války, oběti holokaustu, političtí vězni atd.). Jsou zde uvedeny odpovědi mladých lidí na jakýsi průzkum Dotyku, ale bohužel v článku vůbec nejsou zmíněny příčiny tohoto stavu, ani zamyšlení nad tím, zda je to vůbec špatně. Já osobně se domnívám, že ne. Proč by hrdinou nemohl být třeba fiktivní charakter, pokud představuje určité morální kvality, to přece nesouvisí s úctou, kterou chováme například ke statečným lidem, kteří za nás bojovali ve druhé světové válce. Celkově hodnotím článek spíše jako slabý až zbytečný, kdy jeho nejzajímavější částí jsou právě odpovědi studentů, ostatně ti se mi jevili rozhodně schopnější než autor článku sám, který ani netuší, že násobení jedničkou nám vrací výsledek nezměněn (vždy mě vytáčí, když někdo napíše nesmysl typu „jednou tolik“). Kladně hodnotím zajímavé grafické zpracování, ale jinak je to vata, která se podle mě nekryje s deklarovanou snahou Dotyku přinášet kvalitní obsah.

Sekce Enter

  • Události – Následují krátké zprávy k „aktuálnímu“ dění. Slovo aktuální jsem dal do uvozovek zcela záměrně – v době Internetu jsou týden staré zprávy neaktuální, až zbytečné. Domnívám se, že právě tato část do týdeníků, zvlášť elektronického, absolutně nepatří. Výjimkou by bylo, kdyby tyto události byly určitým způsobem komentovány, tedy autor by na ně projevil svůj (něčím zajímavý nebo i kontroverzní) názor. To se zde bohužel neděje. Dokonce u zprávy o výbuchu plynu v Praze nebyla ani zmíněna záměna Česka s Čečnou, což je vlastně asi jediná zajímavost na této události.
  • Dataroom – Článek (dá li se to tak nazvat) s názvem Kde (ne)máte šanci dostudovat je jen kolekcí několika grafů o počtu studentů, kteří to nedotáhli až na bakaláře. Zcela nevypovídající o ničem, ostatně v perexu článku to i sám autor zmiňuje – vata, nezajímavé, zbytečné.
  • Světová média – Jen několik krátkých úryvků článků (prolinkovaných na originál) ze světových médií. Platí zde přesně totéž co jsem zmínil o událostech – vata, ačkoliv zajímavě graficky zpracovaná.
  • Fotoreportáž – Jak se obléct na korunovaci – Pokud řešíte tento problém, možná Vám přijde tato krátká fotoreportáž zajímavou, pro mě je to jen vata, ačkoliv zrovna já jistě nejsem cílovka na kterou tato fotoreportáž míří. Na druhé straně se nemohu ubránit otázce, zkutečně něco takového patří do tohoto typu média?
  • Kalendář – V podstatě jen seznam událostí pro nacházející týden. Nakonec proč ne, ale zaujalo mě to pouze tím, že po zvětšení se mi ve stránce nepodařilo skrolovat. Velkou chybou je, že události nejsou prolinkovány na web události, případně na nákup lístku (ačkoliv grafická úprava k tomu přímo svádí a nemožnost kliknou na událost Vás tedy překvapí). Podle mě se jedná i o promarněný finanční potenciál, který z toho mohl magazínu plynout. [Aktualizace 17.5.2013 – Po aktualizaci začal kalendář fungovat tak, že jednotlivé události lze rozkliknout pro více informací a nachází se tam i odkaz na web akce – tím tedy moje výhrady padají.]

Sekce Fokus

  • Česko – Polské vztahy – Polská krev a navazující Střípky ze života v Polsku – Nebudu psát o čem články jsou, přečtěte si je sami, jsou dobré. Ano, takto to má vypadat, včetně přidaných informací a zajímavostí.
  • Češi v Americe – Jak Češi osidlovali West – Stejně jako předchozí článek i toto je kvalitní počtení, tentokrát spíše oddychového charakteru.
  • Tablety v číslech – Doba dotyková – Jen pár čísel o používání tabletů (ačkoliv tradičně pěkně graficky zpracovaných). Kdyby následoval článek zabývající se tématem bylo by to zajímavé čtení, takto je to jen vata.
  • Newsweek – Vyhoďte ten seznam – Článek převzatý z Newsweeku a velmi slušně přeložený. Jistě zajímavé čtení, ale přebrání za zahraničního média přináší problém s tím, že některé reálie, zmiňovaná jména a události nám nejsou blízká nebo známá. Nicméně OK.
  • Rozhovor – Brouk v hlavě – Rozhovor se světoznámých neurochirurgem Profesorem Vladimírem Benešem. Fajn čtení.

Sekce Hydepark

  • Newsweek – O domech a hamburgerech – Ekonomicky laděný článek přebraný z Newsweeku. Asi to nebude článek pro každého, navíc zaměřený na reálie amerických bank i když závěry článku jsou pochopitelně aplikovatelné také u nás (jednoduše řečeno, „nechte je zkrachovat,“ s čímž souhlasím).
  • Názory – Proč si ošklivíme koninu? – Zajímavý článek o historickém pozadí toho, proč máme určité výhrady ke konzumaci koňského masa.
  • Názory – Boston a slabiny sociálních sítí – Malé zamyšlení nad sociálními sítěmi a nad jejich schopností šířit dezinformace rychlostí blesku. V podstatě nic, co by se už milionkrát neřešilo jinde. Nicméně je to „názor“ a ne „vata.“
  • Studentské blogy – Boj o privátní bydlení v Kolíně – Krátký článek (blogový zápisek) o shánění studentského bydlení v Kolíně nad Rýnem. Být to trochu delší s nějakými praktickými informacemi mohlo to být zajímavé, takto je to spíš vata.
  • Citáty – několik „aktuálních“ citátů které nejsou ani poučné, ani vtipné, ani nijak komentované, takže jejich výběr je mi záhadou. Zkrátka vata. Jediným pozitivem je karikatura Martina Kuby.

Sekce Inspirace

  • Nové hotely – Jen pár obrázků interiérů nových Hogo Fogo hotelů. Pěkné kuče, ale vata.
  • Abeceda startupů – Z cukrárny do Silicon Valley. A zpět – Popis jednoho startupu jakých najdete na Lupa.cz mrtě.
  • Česko očima cizinců – Jako ve starém filmu – Určitě zajímavá rubrika, kterou vítám.
  • Test – Co víte o první republice – Hmmm, ale jo, proč ne.
  • Cestování – Rišikeš město, které stmelilo a změnilo Beatles – Cestopisný článek a pro mě první článek z kategorie Inspirace, který dává aspoň nějaký smysl.
  • Nej aplikace – Vino s přívlastkem technologie – Velmi (ale opravdu velmi) stručný popis několika mobilních aplikací zabývajících se vínem. Vata.
  • Gurmán – Na polívku – Něco málo o Vietnamské kuchyni a restauracích. Další bílá vrána v kategorii Inspirace.
  • Knihy – Prázdné místo po čarodějovi – Krátká ukázka z poslední knihy J. K. Rowlingové. Nejsem velkým příznivcem díla této dámy, ale i tak mi můžete věřit, že je to jen vata.
  • Tajné tipy – Stanislav Bernard doporučuje – Reklama nebo vata? Nebo obojí?

Závěr

  • Fejeton O bozích – Ivan Klíma jistě psát umí a jeho fejeton se čte velmi dobře, ale nepřináší nic nového ani nějaký jedinečný pohled na téma které zpracovává. Jako bůh je zde vypodobněna televize, ale možná by členové PEN klubu měli přejít ze zatuchlých knihoven do 21. století. Televize možná stále je „bohem,“ ale stojí na hliněných nohách a na ty jí usilovně močí Internet. Zkrátka, není to špatný fejeton, ale mám z něj pocit jako by autorovi vydavatelství řeklo: „Hej Ivane, potřebujeme fofrem fejeton,“ no a za dvacet minut měli na stole toto.

Zhodnocení

Co tedy říci o tomto novém médiu? Pokud se ohlédnu za tím co jsem zde napsal, je zjevné, že většinu obsahu tvoří vata, mezi kterou se občas mihne záblesk zajímavého čtení. Upřímně se domnívám, že vydavatelství Tablet Media nepochopilo význam toho co dělá a snažilo se nabídnout klasický papírový časopis obohacený o interaktivní prvky. Zřejmě si neuvědomují, že se změnou formy je potřeba změnit i obsah a přizpůsobit ho potřebám člověka, který má okamžitý přístup k téměř jakékoliv informaci prostřednictvím Internetu (respektive je přímo zavalen střípky různorodých informací).

Interaktivní časopis skutečně potřebuje kvalitní obsah, jak o tom hovoří Tablet Media, ale v prvním dílu Dotyku jsem jej zatím nenalezl. Domnívám se, že magazínu by prospělo určité zaměření, abych jako čtenář věděl co od měj mám čekat, nebo změna na měsíčník, kdy jednotlivé články budou z různých oblastí jako nyní, ale budou koncepčně propojený jedním aktuálním tématem, které budou podrobně zpracovávat.

Zatím se jedná spíše o lehké letní čtení (do kterého občas nepochopitelně upadne kámen například ekonomického článku), ale toho je všude kolem nás spousta.

Nerad to říkám, ale první číslo se příliš nepovedlo. Snad příště.

Sdílet