Hlavní navigace

Vodafone a moudrá horákyně (já)

20. 7. 2012 12:32 (aktualizováno) Tomas Matějíček

O individuálním přístupu mobilních operátorů k zákazníkům se už všude možně psalo dost a dost. I já přidám další trošku do mlýna. Zalíbil se mi Sony Ericsson Xperia Mini Pro, hlavně kvůli hardwarové klávesnici, díky níž je možné provozovat pomocí aplikace ConnectBOT téměř pohodlně SSH. U vodafonu mi ho nabízeli za plnou cenu 5300,– (na slevu na další telefon jsem měl mít nárok až za rok). O 50 metrů dál v prodejně T-Mobile mi tentýž telefon při slíbeném podpisu smlouvy na 3 roky nabízeli za 1700. No co na to chytrá horákyně (jakože já, věrný zákazník vodafonu)? … Prozradím vám přesně co jsem udělal.

Oslovil jsem pracovnici Vodafone za pultem a nechal si vysvětlit, že na telefon za lepší cenu bohužel nemám nárok. S nepořízenou jsem šel o dům dál a v prodejně T-Mobile si nechal vygenerovat kód pro převod čísla k jinému operátorovi. S kódem jsem se vrátil zpět k té samé pracovnici vodafonu, a vyžadoval zahájení akcí k převodu čísla. Na oplátku jsem byl telefonicky spojen s další pracovnicí někde na centrále, která poté co ze mě vytáhla, že přecházím k T-mobilu jen kvůli slevě na telefon, mi tutéž (!!) slevu poskytla také, bez jakýchkoli závazků, jen když si číslo nechám tam kde je. Výsledek? 3600,– úspora (skoro se mi chce napsat „čistý zisk“).

Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Pln entuziazmu (po namapování Esc klávesy na tlačítko fotoaparátu) mě napadla taková pitomost – co se stane, když přes redukci USB-miniUSB zapojím k telefonu externí USB klávesnici? Světe div se, funguje! A myš? Neskutečné, funguje taky! po zapojení se najednou na telefonu objeví pidiaturní kurzor a hýbe se a kliká.

Nuže, hardware by byl. A co software? Android ve verzi 2.3 s neskutečným bloatwarem. Absolutní hnus. Na pozadí běží asi 40 špehovacích procesů a výdrž baterie v pohotovostním režimu se počítá na hodiny, nekecám. Jedinou možností, jak předinstalované aplikace zrušit, se ukazuje býti rootnutí telefonu, jenže ejhle, tahle nová verze rootnout nejde. Naštěstí jsem někde narazil na flashtool, nástroj kterým jde do telefonu napláchnout jiný firmware (ze starších verzí téhož telefonu, má asi 250MB, a ten se ještě rootnout dá). A tu mě čekalo další příjemné překvapení – po úspěšném rootu telefon chvíli chroustá, a pak ohlásí, že našel novou verzi OS, tu si stáhne a nainstaluje. Výsledkem je rootnutý telefon s aktuální verzí OS (firmwaru) jako z obchodu :)

Smazání bloatware aplikací odkládám na zítra, nejdou totiž normálně odinstalovat ale musí se mazat natvrdo apk soubory. Škoda že neexistuje nějaký univerzální bloatware blacklist, který by přesně vyjmenoval apk, které je možné bezpečně smazat, aniž by si člověk rozbil důležité funkce (rozumněj: telefonování, SMS a internet). Jestli něco najdu, napíšu.

Uvažuju taky napláchnout tam CyanogenMod, očekával bych, že ten plný bloatwaru nebude, ale naprosto netuším jak to udělat. Stáhl jsem nějaký ZIP ale co s ním to nevím. Třeba mě někdo nakopne v diskusi dole…

Sdílet