Hlavní navigace

E-mailové služby neběží po šestce

15. 7. 2012 19:12 (aktualizováno) Ondřej Caletka

A je to tady, i velcí poskytovatelé obsahu přestali IPv6 ignorovat a svět pomalu začíná přecházet na Nový Internet. Na afterpárty letošního Installfestu jsme s Petrem Krčmářem přemýšleli, že bychom mohli „udělat něco s IPv6“ u příležitosti jeho světového jeho spuštění. Tak vznikl nápad na server http://www.nebezi.cz, který běží jen na protokolu IPv6.

Když jsme informaci o stránce ve středu zveřejnili, jak prostřednictvím zdejšího článku, tak i pomocí odznáčků rozdávaných na konferenci IPv6 Day, objevily se první pokusy o kontaktování autorů prostřednictvím e-mailové adresy, uvedené v patičce stránky. Tím se ukázalo, že spousta uživatelů, kteří mají IPv6 konektivitu, není schopna odesílat poštu na server, který nepodporuje protokol IPv4. Zřídil jsem proto novou službu, automatický odpovídač. Pošlete-li jakýkoli mail na adresu test@nebezi.cz, měla by se vám vrátit buď  zpráva o nedoručitelnosti, nebo zpráva o úspěšném doručení.

Zároveň jsem také otestoval několik freemailů (jmenovitě Seznam, Centrum a Gmail) a počítal, kolikrát se mi zprávu podaří doručit. Ani jednou!

Nejzajímavější chování přitom pozoruji u Gmailu. Nejdříve jsem měl DNS nastaveno tak, že doména nebezi.cz neměla žádný MX záznam a očekával jsem, že k doručení bude použit přímo AAAA záznam. V takovém případě se e-mail vracel jako nedoručitelný s tím, že pro doménu neexistují MX záznamy. Během dopoledne jsem byl upozorněn, že možná mám něco špatně, protože RFC 2821 hovoří o tom, že cílová doména v SMTP komunikaci může mít MX záznam, nebo A záznam, nic jiného povoleno není. A to i přesto, že daný dokument je z roku 2001 a problematikou IPv6 se na jiných místech zabývá. Tento dokument však byl překonán Draft Standardem RFC 5321 z roku 2008, kterýžto už možnost použití AAAA záznamů explicitně připouští. Řekl jsem si tedy, že přidání MX záznamu ničemu neuškodí a přidal záznam mířící sám na sebe. Od té doby Gmail nejen že nedoručuje, ale ani neposílá nedoručenky, zprávy jednoduše končí v černé díře!

Problém se mi podařilo nahlásit na podporu Gmailu, snad se tím aspoň podaří obnovit posílání nedoručenek. Do té doby můžete testovat připravenost svého e-mailového poskytovatele na IPv6. A když přitom navštívíte Neběží.cz, bude naše radost o to větší, třeba se dostaneme i do první desítky na oficiálním seznamu IPv6 webů. V době psaní tohoto postu nám k desátému místu stačí sto návštěv.

Update 9.6.2012: Tak přesně po 24 hodinách Google vrátil zprávu o „dočasných problémech s doručováním.“ Gmail zřejmě nedokáže uvěřit, že doménové jméno, na které míří MX záznam, nevrátilo při dotazu na A záznam žádná data:

This is an automatically generated Delivery Status Notification
THIS IS A WARNING MESSAGE ONLY.
YOU DO NOT NEED TO RESEND YOUR MESSAGE.
Delivery to the following recipient has been delayed:
     test@nebezi.cz
Message will be retried for 2 more day(s)
Technical details of temporary failure:
DNS Error: DNS server returned answer with no data

Sdílet