Hlavní navigace

Sledování pohybu osob v mapách.cz

27. 3. 2020 13:28 (aktualizováno) Tomas Matějíček

Seznam integroval do své mobilní aplikace mapy.cz funkci pro sledování polohy nazvanou ZASTAV COVID, která má pomáhat uživatelům v těchto „nebezpečných“ virových dnech. Popravě úplně nerozumím, jak by mohla komukoli pomoct notifikace, že předevčírem prošel okolo nakažené osoby, protože bez indikace od praktického lékaře nebo hygienické stanice stejně nikdo nikoho neotestuje. Ale to nechme stranou. Nejsou sice k dispozici konkrétní zdrojové kódy aplikace, ale podle oficiálních vyjádření seznamu pracuje funkce následovně:

  • uživateli je po nainstalování aplikace mapy.cz nabídnuto sdílet svoji polohu
  • po odsouhlasení aplikace začne vytrvale sbírat informace o poloze zařízení, na kterém běží, a čas od času tyto informace „anonymně“ pošle na servery seznamu
  • má jít zhruba o 200KB dat za den
  • servery seznamu tyto data vyhodnotí, a „můžou“ uživatele varovat notifikací, že možná mohl přijít do kontaktu s nakaženou osobou
  • po ukončení pandemie mají být data údajně smazána

Seznam tak centrálně sbírá data o pohybu všech osob, co aplikaci používají. To by se dalo asi pochopit, většina lidí raději svěří své data jedné velké firmě, než aby svou polohu sdíleli veřejně peer to peer se všemi. 

Data o samotných nakažených ale seznam sbírá blíže neurčeným způsobem. Jejich oficiální vyjádření uvádí „Usilovně pracujeme na získání dat od všech subjektů, které spolupracují na zastavení epidemie“. Dá se tedy předpokládat, že buďto nemají data o nemocných vůbec, a nebo dojde k určitému předávání citlivých dat buď přímo od operátorů či zprostředkovaně skrz nějaké státní instituce (policie?) a to zřejmě i od lidí, kteří aplikaci nepoužívají. Upřimně z toho nemám úplně dobrý pocit.

Aktualizace: Jak se zdá, EU už upekla dohodu s operátory, a poskytování trasovacích dat bude bez souhlasu uživatelů

Sdílet