Hlavní navigace

Blogy

  • Problém s Audacity

    Natrefil jsem na problémek s programem Audacity:  – když chci vybrat úsek nějaké skladby v mp3, označím ho a dám exportovat výběr jako mp3, tak mi to hodí hlášku, že pro převod je nutná knihovna LAME libmp3lame.so viz obrázky VYŘEŠENO!!! Po poradě na fóru ubuntu.cz jsem v Synapticu vyhledal balíček liblame0, který jsem naistaloval. Poté se mi již v adresáři /usr/lib objevila knihovna libmp3lame.so.0.0.0…
    3. 2. 2007 21:40 (aktualizováno)
  • Čínské násobení

    Pamatujete si ještě na školní trápení s násobením na papíře? Číňané mají vlastní metodu vizualizace tohoto procesu, která vše příjemně zjednodušuje. Připravte si tužku a papír!
    2. 2. 2009 14:48 (aktualizováno)
  • Technická podpora

    Možná také patříte k lidem, kteří se někdy pokoušeli získat informaci od technické podpory nějakého výrobce – něčeho, nebo poskytovatele nějaké služby. Možná také vy jste zjistili, že to nemá žádný smysl, protože člověk po pár mailech nebo telefonech získá dojem, že musí mluvit hotentotsky nebo nějakým jiným nesrozumitelným jazykem. Pokud prostě potřebujete získat konkrétní informaci, nemáte šanci…
    23. 3. 2007 12:10 (aktualizováno)
  • Můj přechod z MS Windows na GNU/Linux – Ubuntu 6.10 EE

    Tak jsem zcela a definitivně přešel z Windows na Linux. Po několika letech neustálého boje s padáním systému, restarty, viry, spywarem, nesvobodným softwarem a hlavně drahým softwarem, jsem se rozhodl, že budu využívat svobodný operační systém a svobodný software.   Ne, že bych byl nějaký počítačový pirát, který se živí stahováním, crackováním a vypalováním filmů, hudby či programů, ale ruku na srdce, kdo nesáhl např…
    17. 1. 2007 19:15 (aktualizováno)
  • Proč mám Jabber?

    Diskuse pod mým předchozím zápisem mě inspirovala k volnému pokračování. Kolegové se mě po zveřejnění původní zprávy ptali, jaké má Jabber výhody. Jako obvykle záleží na konkrétním uživateli, ale pokusím se sepsat, co přivedlo k přechodu mě. Projdu to postupně podle důležitosti a ke každému bodu se pokusím napsat krátké vysvětlení.
    2. 2. 2009 14:48 (aktualizováno)
  • PF celému matrixu

    V matrixu se něco chystá, Trinity má nečekanou novinu. Šťastný a veselý nový rok čtenářům tohodle blogu, Roota a i těm, co to tu vůbec nečtou. P.S.: Tohle je ukázka, jak snadno jde na Macu (no, teď jsem trochu kontroverzní) udělat komix s Comic Life. Ale o tom zas někdy příště.
    24. 4. 2008 16:03 (aktualizováno)
  • Čtvrtina mých známých má Jabber!

    Dnešní zápisek bude trochu kratší, ale o to pozitivnější. Právě jsem si přepočítal lidi, které mám v Jabber rosteru a jsem mile překvapen výsledkem. Vyšlo mi, že 18 jich má přímo Jabber a 77 mám připojených přes ICQ transport. Znamená to, že 23,3 % lidí, které mám v kontakt listu, už používá Jabber. To je skoro čtvrtina všech lidí, které mám v IM. Neskromně přiznávám, že osm těch jabberistů jsem od ICQ přetáhl já, ale to je jen další plus. Má to takový příjemný pyramidový efekt…
    2. 2. 2009 14:48 (aktualizováno)
  • Dopis ministru kultury

    K tomuto mému prvnímu blogu mě inspiroval otevřený dopis CZLUGu. Zde na rootu uveřejněný článek mě přiměl napsat vlastní dopis k tomuto tématu a pevně věřím, že nebudu sám, kdo se takto ozve, protože situace je velmi vážná. to: posta@mkcr.cz subject: Reakce na stav softwarového vybavení ministerstva kultury České republiky.
    7. 6. 2007 19:42 (aktualizováno)
  • Blok v černém

    Jak člověk stárne, začíná být nostalgický. A konzervativní. Já pořád používám černý design Roota, a tak jsem zkusil upravit šablony blogu, aby mi ho připomínal. Stávající šablony neumožnují změnit cokoliv, tak do opravdového černého Roota ještě znatelný kus chybí, ale mé nostalgické já je spokojeno. Pokud by to někomu usnadnilo práci, níže najde potřebné úpravy. Celý proces lze provést v nastavení blogu za několik minut.
    26. 1. 2008 23:41 (aktualizováno)
  • Jablko v bůčku

    Už delší dobu jsem o tom uvažoval, zaháněl neklidný spánek, kousal nehty, plácal se přes ruce. Nechal si radit ze všech stran, že tudy opravdu ne. Nepomohlo. Když jsem zjistil, že černouška ve výprodeji zlevnili, neodolal jsem, stal se součástí marketingového programu a zároveň pyšným vlastníkem Macbůčku.
    24. 4. 2008 16:04 (aktualizováno)