Hlavní navigace

LinuxExpo 2007

31. 10. 2012 12:13 (aktualizováno) Marek Pszczolka

Ve středu 18. dubna 2007, odpoledne, jsem navštívil akci LinuxExpo2007, která probíhala v hotelu Olympik – Artemis v Praze 8 – Karlíně.

První dojmy byly rozpačité – na pozvánce na webových stránkách výstavy nebylo nic o vstupném nebo jsem tam tuto informaci přehlédl či nenašel. Ale co, stovka za vstup a za balík propagačních materiálů (mj. 3 časopisy s CD a DVD v celkové hodnotě přes 300,–Kč) není zase tolik a rád jsem tuto částku investoval. Na druhou stranu je jasné, že na takové akce se vstupné platí pokaždé, jen mohli organizátoři tuto informaci na oficiálních stránkách uvést.

Moje kroky nejprve směřovaly ke stánku Ubuntu (jak jinak :) ). Ten byl v zajetí tří „Ubunťáků“, jasně odlišených tričkem s logem Ubuntu. Prohodil jsem s nima pár slov, protože stánek byl dost okupovaný návštěvníky (asi stejně jako sousední stánek distribuce Slax) a vydal se na kompletní prohlídku výstavy spojenou s fotografováním a vyslechnutím jedné přednášky v sále č. 3 o výhodách přechodu na Linux.

Docela mě zarazilo, že složení návštěvníků bylo skutečně pestré. Kdo by očekával pouze houfy uhrovitých mladíčků v trikách a mikinách s tučňákem, asi by byl zklamaný a jeho představy o komunitě kolem Linuxu by se rozpadly jako ztrouchnivělý pařez. Všude byli mladší i starší, muži i ženy, lidé v džínách i v obleku. Prostě normální, statistický vzorek lidí.

Po prohlídce, přednášce a nasnímání fotografií jsem se vrátil k Ubuntu, kde mi Martin Böhm podrobně vysvětlil novinky v nové verzi Ubuntu 7.04 Feisty Fawn a hlavně mi spolu s Ondrou ukázali, jak funguje 3D Desktop v podání aplikace Beryl. Ukázky jsem si již dříve prohlédl na internetu, ale vidět to na ostro, na vlastní oči se mi dosud nepodařilo. Můj stařeček notebook Compaq Armada E500 3D Desktop nerozchodí :( .

  • Kolega z práce má na svém novém notebooku Windows Vista ve verzi Bussines a Aero má aktivní, takže jsem mohl porovnat, který systém má tuto věc na lepší úrovni a dospěl jsem k názoru, že Vista má ještě co dohánět.

Zhruba po hodině a půl jsem z výstavy odcházel – plný dojmů a s plnou taškou propagačních materiálů.

Večer mě čekalo 3. setkání přátel Ubuntu (viz pozvánka a odkaz na fóru Ubuntu CZ), kde se diskutovalo o Ubuntu, o podobě občanského sdružení Ubuntu ČR a o mnoha dalších věcech kolem Linuxu. Ale o tom v jiném článku.

Zde jsou fotografie, které jsem na výstavě pořídil.

pic01
pic02
pic03
pic04
pic05
pic06
pic07
pic08
pic09
pic10
pic11
pic12
pic13
pic14
pic15
pic16
pic17
pic18
pic19
pic20

Sdílet