Hlavní navigace

Proč je taková rivalita mezi OS?

31. 10. 2012 12:13 (aktualizováno) Marek Pszczolka
Hlavně na webu Živě.cz – „Poradna“ probíhají neustálé slovní přestřelky mezi zastánci MS Windows a GNU/Linux. Docela často tam píšou své příspěvky typičtí flameři a lidé s omezenou inteligencí. Většina z nich ani nepronikla do základů jakéhokoliv OS, ale na diskuzích jsou to „největší znalci“.

Rozesmívají mě hlavně argumenty typu: „Na Linuxu stejně nerozjedu Adobe…“, „Na Linux nejsou pořádné hry…“, „Ukažte mi, jak tam spustím…(dosaďte si program pro Windows) a pak možná ten Linux vyzkouším…“ a následuje spousta neobjektivních až nesmyslných argumentů (zejména o příkazové řádce a uživatelském prostředí).

Je potřeba si uvědomit, že toto je účelem těchto diskuzí – rozpoutat vášnivé hádky, oponovat argumenty, které jsou už zastaralé (platily třeba před 5 lety), provokovat a urážet lidi, kteří Linux používají.

Přitom by stačilo tak málo – nevšímat si těchto výpadů, s úsměvem doporučit, pokud chtějí používat profesionální produkty např. Adobe Photoshop a pokud chtějí hrát nejnovější hry, ať prostě na Linux zapomenou a používají Windows…

GNU/Linux je pro lidi, kteří ctí svobodu a nechtějí být jakkoliv omezováni. Operační systém má sloužit člověku pro práci i pro zábavu, ale nesmí ho svazovat nesmyslnými pravidly a omezeními.

Sám používám jak MS Windows XP Professional, tak distribuci Ubuntu 6.10 – v současné době to je tak 1 ku 9. V Ubuntu jsem, když jsem na internetu, stahuji si poštu, upravuji a dělám obrázky a fotky, poslouchám muziku, koukám na filmy. Ve Windows XP dělám pár věci pro web, taky poslouchám muziku a taky koukám na filmy a hraju sem tam nějakou hru. Ale většinou jsem na Ubuntu.

Moje přítelkyně je skvělý vzorek klasického BFU: chce se kouknout na net, podívat se na poštu, něco si napsat v textovém editoru, poslechnout si svoje písničky a kouknout se na oblíbené filmy. Sem tam se odreagovat nějakou hrou. A je jí úplně jedno, jestli je notebook nabootovaný ve Windows nebo v Ubuntu, vlastně ji to ani moc nezajímá nebo tomu nevěnuje takovou pozornost. V obou má Firefox, kterým si prohlédne internetové stránky a koukne se na své emaily, v obou má textové editory – zřetelně označené ikonou a s velmi podobným ovládáním (MS Office Word a AbiWord), hudbu i filmy si přehraje vždy (Windows Media Player a VLC a XMMS a VLC) a líbí se jí Frozen Bubble, které má jak ve Windows, tak v Ubuntu. Vzhledově i ovládáním se jí víc líbí Ubuntu. No, a jako perličku: chvíli v jedné práci používala Mac OS pro běžnou administrativní práci a když chtěla jednou poradit, jak stáhnou nějaký soubor z netu, uložit do složky, otevřít a upravit, tak to nakonec zvládla sama „Jen ty obrázky (ikony) byly nějaké jiné“ :)

No, co jsem tím chtěl říct? Že je jedno, jaký OS vlastně běžný uživatel má na svém PC či notebooku naistalován – ovládání běžných GUI je skoro identické a čím dříve s tím, kterým OS člověk začne a čím více, jen tak na nějakou dobu si několik OS plně vyzkouší, tím je pro něj přecházení mezi operačními systémy jednodušší a vlastně vnímají změnu jen v grafickém prostředí a v úvodní, bootovací obrazovce :)

Tak proč je taková rivalita? Každý ať si používá, co se mu líbí a je to jeho svobodná volba. Chci Windows, tak si musím zaplatit, chci Linux, tak se ho musím naučit…A vvvovovo tom to je! :D

Sdílet