Hlavní navigace

Jsou Apple respektive Unixové systémy určené pro ČR?

6. 2. 2010 22:20 (aktualizováno) mihun

Myslím, že zdejší čtenáři znají velmi dobře trh IT. Průzkumy podílu jednotlivých operačních systémů jednoznačně upřednostňují systém Windows. I systém Windows Vista, který byl hlavním nejnovějším systémem relativně krátkou dobu, dosáhl mnohem většího obchodního úspěchu než systémy Linux, BSD a Mac OS X dohromady. A to i přes určité negativní komentáře některých IT redaktorů.

Dnes sem se chtěl zaměřit na IT politiku společnosti Apple Inc. Produkt této firmy iPad, sem zde objektivním a poměrně vyčerpávajícím způsobem recenzoval. Firma Apple Inc. sídlí v USA a její hlavní business je právě tam. Když se podíváte na její produkty, jsou určené výhradně pro americký trh. Pro český trh často neexistují i tak běžné věci, jako je podpora české klávesnice u některých typů HW, lokalizace kancelářských balíků, především z hlediska slovníků a opravy pravopisu (naprosto nezbytná věc pro práci) či neexistence oficiálních updatů pro češtinu, které se stahují kdoví odkud a nejsou k dispozici okamžitě.

Čeština je problém všech UNIX( like) systémů

Podívejte se na trhy v anglosaských zemích. Vysoké podíly systémů Mac OS X, velmi slušné podíly Linuxu či BSD. Důvod? Základy unixových systémů se používají už desítky let. Za ty roky se odladil veliký počet chyb. Zvlášť systém Linux je mi sympatický velkým počtem zdarma dodávaných balíčků softwaru s velmi dobrou kvalitou. Lidé v ČR však zájem nemají. Nedivme, se. Nápověda aplikací, návody na manuálových stránkách, wikipedie, fóra uživatelů s podporou, to vše je pro Čechy v cizím anglickém jazyce…

Tragičtí obchodníci v ČR

Jedním z důvodů, proč si  lidé v ČR nechtějí koupit jakýkoliv Apple (Unix) je defakto neexistence normálního kapitalistického trhu v této oblasti. Vzhledem k velikosti trhu a kvalitě konkurentů znamená nákup velmi rizikový business. Chtěl bych uživatele alternativních produktů, tedy nejen uživatele  Apple, varovat před různými vykuky, kteří sídlí často v bývalých kočárkárnách a prodávají. Sklady mají typicky prázdné, pokud si od nich cosi objednáte, nejprve to jdou koupit na Ebay (nedostatečně seriózní). Proč asi mají ve svém e-shopu i na běžné produkty dobu dodání i přes 4 týdny? Kvalita servisu levného „Ebay“ HW podle toho vypadá. Servis často nemají, pokud ano, kvalifikovaného a certifikovaného odborníka těžko pohledat. Tito podnikatelé žijí z ruky do úst, koupě třeba pár iMaců jim zaplatí nájem, koupíte-li u nich omylem Mac Pro, mohou rozjet mejdan. Pokud zrovna nic neprodají, končí v bankrotu a Vaše peníze již často neuvidíte. Pak zakládají další firmu.

Osobně bych si PC z kočárkárny nikdy nekoupil. Pouze ze značkového nebo seriózního obchodu s mnohamiliónovými obraty, kde zajistí i kvalitní servis v případě poruchy. Ve světě Windows PC je jistota takových obchodníků velmi vysoká, politika certifikovaných partnerů, politika dostupného OEM softwaru předpřipraveného pro uživatele, to je klíč k úspěchu firmy Microsoft.

Reportáž České televize je příkladem takového varování.

Sdílet