Hlavní navigace

Market share Linuxu poroste díky Microsoftu?

28. 1. 2010 17:19 (aktualizováno) mihun

V nedávné době se řešily novinky ohledně linuxového klonu Windows. Operační systém Ylmf je založený na jádře Linuxu.

Rain Forest Wind Guangdong Computer Technology Company z Čínské lidově demokratické republiky si myslí, že okopírováním vzhledu Windows XP prolomí bariéru uživatelů mezi OS postaveném na bázi Linuxu a systémy Windows, které mají ve světě majoritu (market share zhruba 95%). Přitom záleží na aplikacích a způsobu ovládání či myšlení, ne na tupém kopírování nějakého vzhledu. Proto se tento blog má zabývat především aplikacemi.

CEO Microsoftu, pan Steve Ballmer upozorňuje na to, že konkurence firmy Apple a různých Linuxů narostla minulý rok o zhruba 1 procentní bod. Mít jedno procento na trhu s 300 milióny zákazníky je už bussiness. Vzhledem k pokračující ekonomické krizi se dá očekávat podle některých novinářů nárůst zájmu o bezplatné produkty na bázi Linuxu.

Co se týče aplikací, Linux je znám tím, že bývá dodáván s již předpřipraveným softwarem. Zcela zadarmo můžete psát v textovém editoru OpenOffice.org Writer podobném Wordu (byť verzi 97), tvořit tabulky, grafy či prezentace. V relativně složitém Gimpu lze provádět pokročilé grafické úpravy. Bezplatné aplikace pro práci s e-maily a kontakty jsou v systému také.

Hlavní přidaná hodnota dneších desktopových systémů postavených na Linuxu je ta, že je vše zadarmo. To je problém pro komerční společnosti. „Podle slov současného ředitele firma stále ještě nevydělává, ale je na dobré cestě.“ [zdroj Root.cz]. Kdo četl knihy Roberta T. Kiyosakiho, nestačí kroutit hlavou. Business musí nést zisk už od začátku, jinak nemá smysl. „Kolik si můžeš dovolit prodělat měsíčně? A kolik si můžeš dovolit businessů, které ti každý měsíc vydělají“, říká bohatý otec Kiyosakiho kamaráda Mika mladému Kiyosakimu.

Odkazy k tématu:
[1] Desktop Linux Market Share Will Rise, Thanks to Microsoft
[2] Ballmer: Linux Bigger Competitor than Apple
[3] Mark Shuttleworth už nebude ředitelem společnosti Canonical (Ubuntu)
[4] RichDad, Robert T. Kyosaki, official web page

Opravy: Linuxová distribuce se vzhledem Windows se opravdu jmenuje Ylmf. Opraven název distribuce a odkaz. Chyba byla převzata z původního (zdrojového) článku. Děkuji za upozornění

Sdílet