Hlavní navigace

Peníze dělají peníze, i bez peněz

17. 6. 2011 12:36 (aktualizováno) Tomas Matějíček

V předchozím blog postu jsem radil začínajícím podnikatelům, aby se vyvarovali používání podnikatelských peněz pro osobní účely, jako je nakupování aut a domů, a plození potomstva. Naopak je nezbytně nutné drtivou většinu peněz z podnikání vracet zpět do podnikání, což umožní rychlejší růst a v důsledku víc peněz pro osobní spotřebu.

Dnes se podíváme na byznys model, který je možné realizovat i bez vlastních finančních prostředků, a výrazně na něm profitovat, ovšem nikoli bez rizika. Nazval jsem ho podnikání přes páku. Princip je vcelku jednoduchý, spočívá v nakupování už existujících výdělečných projektů za peníze půjčené na úrok od třetí strany.

Krok 1: ocenění a volba projektu. Na internetu i mimo něj je možné nakoupit již hotové a profitující pojekty za řádově 12ti až 24-násobek měsíčního čistého zisku (např. na flippa.com). Proč by někdo profitující projekt za dvouletý zisk prodával? Jednoduše třeba proto, že potřebuje peníze hned, a ne až za 2 roky. Samozřejmě je nutné zvážit důvěryhodnost prodejce, důvěryhodnost statistik ohledně projektem generovaného zisku, a v neposlední řadě faktor „čím je zisk generován“. Projekt s několika tisíci stávajícími uživateli, generující příjem pomocí měsíčního předplatného, které se strhává stávajícím uživatelům automaticky z kreditní karty, poskytne jistě vyšší míru jistoty budoucích stabilních zisků než projekt výhradně závislý na prodeji reklamy, která se ukazuje na webu surferům přicházejícím z nestabilního zdroje jako jsou vyhledáváče.

Krok 2: páka. Jakkoli se může 24-násobek měsíčního zisku zdát jako obrovské číslo, není nutné mít počáteční kapitál vůbec žádný. Kupříkladu uvažujme projekt se stabilním měsíčním příjmem 10 000 peněžních jednotek (řekněme korun, ale totéž platí pro euro, atd). Nakoupit takový projekt za 240 000,– Kč se nemusí jevit jako ideální volba, ovšem uvažujme, že jsme schopni si oněch 240 tisíc půjčit, řekněme na 15% úrok (RPSN), na 5 let. Takovouhle půjčku vám dají snad všude. Měsíční splátka takového úvěru bude 5 710,– Kč, tedy cirka polovina toho co projekt vydělá.

Krok 3: už jen zisk, sociální jistoty, a dovolená v jugoslávii :) Splátky půjčky, za kterou jsme nakoupili projekt, činí 5 710,– Kč měsíčně, zisk z projektu je 10 000 Kč měsíčně. Po odečtení tedy každý měsíc uzavíráme s bilancí čistého zisku 10 000 – 5 710 = 4 290,– Kč. Podstatné je zdůraznit, že jsou tyto peněžní prostředky k dispozici již od prvního měsíce, a to aniž bychom museli vynaložit jedinou korunu z vlastního kapitálu (který samozřejmě ani nemáme).

Volba nakupovaného projektu je samozřejmě stěžejní. Pokud přestane vydělávat dost peněz dřív, než je splacená půjčka, bude problém. Proto je ideální jednak volit pokud možno projekty se stabilním a neotřesitelným příjmem (např. ve formě již popsaných uživatelů subscriberů), a druhak potom výše popsaný postup několikrát zopakovat a rozložit tak riziko na projektů několik.

Sdílet