Hlavní navigace

KDE Connect, prostě geniální

10. 1. 2014 21:24 Michal Breškovec

Pokud jste majitelem smartphonu s Androidem a Váš desktop je KDE 4.xx, pak neváhejte a čtěte dál.

KDE Connect je poměrně mladý projekt a stále se vyvíjí, ale už nyní se Vám může stát cenným pomocníkem, zvlášť když se jedná o svobodný software, takže nic nestojí. Tento malý, ale šikovný program jednoduše udělá z Vašeho Android smartphonu (nejen) dálkové ovládání pro Váš počítač s KDE.

Poprvé jsem se o této skvělé utilitě dozvěděl v srpnu 2013 na CDR.cz zde, ale kromě toho, že mi přišla jako výborný nápad jsem se ji příliš nevěnoval. To se nyní změnilo a KDE Connect si mě okamžitě získal. Aplikace zatím poskytuje osm funkcí, ale je modulární, takže modulů, tedy funkcionality, bude jistě přibývat. Pojďme si tedy představit aktuálně dostupné moduly.

  • Monitor baterie – Zobrazuje nabití baterie mobilu vedle stavu baterie laptopu v KDE (toto mi v KDE 4.11.3 nefunguje).
  • Multmedia control receiver – Umožňuje z mobilu ovládat multimediální přehrávače v KDE. Mám funkční Amarok a Dragon, zkoušel jsem ještě SMPlayer a VLC, ale ty se mi v mobilu neobjevily (ačkoliv třeba VLC jsem viděl funkční na videu od tvůrce KDE Connectu, takže to asi nějak půjde).
  • Notification Sync – Ukazuje notifikace z mobilu v KDE a udržuje je synchronizované. Tato funkce bohužel vyžaduje Android 4.3, takže mi na mém mobilu s 4.1 nefunguje.
  • Pause media during calls – Toto je naprosto geniální funkce. Pokud na vašem počítači posloucháte hudbu, nebo sledujete film a někdo Vám volá, hudba / film se automaticky zastaví a po ukončení hovoru se zase spustí.
  • Ping – Umožňuje poslat notifikaci z mobilu na počítač a opačně, to se hodí například pokud se vám synchronizované zařízení z nějakého důvodu jeví jako offline, ale nemělo by být. Po pingu by se to mělo napravit.
  • Schránka – Další skvělá funkce, která umožňuje sdílet schránku mezi smartphonem a počítačem. Jednoduše zkopírujte text do schránky na mobilu a dejte vložit na počítači, nebo obráceně. Geniálně jednoduché, jednoduše geniální.
  • Share receiver – Umožňuje sdílet soubory a URL z mobilu na počítač. Jednoduše v mobilu vyberte soubor nebo v internetovém browseru mobilu stránku a zvolte v menu „Sdílet“ položku KDE Connect. Vybraný soubor se zkopíruje na Desktop počítače, respektive požadovaná webová stránka se otevře browseru na počítači.
  • Telephony integration – Při příchozím volání nebo SMS zobrazí notifikaci v počítači. Stejně tak při zmeškaném hovoru.

Jak jsem již psal, program se neustále vyvíjí a v plánu jsou funkce jako použití mobilu jako touchpadu a klávesnice, možnost odpovědět na SMS z počítače, sdílení souborů z počítače do mobilu, ovládání přehrávačů v mobilu z počítače, synchronizace různých informací mezi počítačem a mobilem, prohlížení souborů v mobilu z počítače, přijímání hovorů z počítače a také rozšíření podporovaných platforem. Jak je vidět, je na co se těšit.

Pokud jsem Vás dostatečně navnadil a chcete si KDE Connect sami vyzkoušet, pak je to poměrně jednoduché. Nejprve si nainstalujte mobilního klienta z Google Play a nyní ještě potřebujete klienta pro KDE. Pokud používáte nějakou rozumnou distribuci, měl by se klient již nacházet v repozitářích (například v Kubuntu 13.10 nainstalujte balík „kdeconnect-kde“). Pokud instalace proběhly správně, je na čase zpárovat telefon s počítačem (obě zařízení musejí být připojeny do stejné LAN). Na mobilu spusťte aplikaci KDE Connect a v nabídce byste měli vidět váš počítač (pokud ne ťapněte na ikonku synchronizace) – zvolte jej a na počítači by se měla objevit notifikace k potvrzení. Potvrďte a je hotovo. Posledním krokem může být nastavení modulů, které chcete používat. Jděte do „Nastavení systému“ a zvolte novou položku v sekci „Hardware“ s názvem „Zařízení.“ Je možné i přidat plasmoid do Systémové části panelu.

Další informace můžete získat na blogu autora Alberta Vaca zde.

Sdílet