Hlavní navigace

Témata označená nálepkou Vim

  • Tip: šifrování souborů pomocí Vim

    Praktický tip, jak ukládat šifrované soubory pomocí editoru Vim. Ten má v sobě podporu šifrování zabudovanou. Pod dnešním článkem o ukládání hesel někdo zmiňuje možnost šifrovat textové soubory pomocí Vim. Jakožto stoprocentní vimista tuhle možnost znám, ale hodně lidí o ní neví. Přitom je velmi jednoduchá a praktická.
    21. 2. 2014 20:55 (aktualizováno)
  • Rychlá makra v editoru Vim

    Umět dobře pracovat se silným textovým editorem je někdy tuze užitečná věc. Ukážeme si šikovná rychlá makra ve Vim. Kdysi dávno jsem tu nastínil, jak si můžete vytvořit vlastní makra ve Vim. Je to velmi užitečné, pokud potřebujete stále opakovat nějakou stereotypní akci. Já tak třeba z prostého textu udělám HTML dokument. Stačí mít text dobře naformátovaný a mačkáním správných kláves si označím odstavce, nadpisy nebo třeba seznamy.
    3. 6. 2013 23:33 (aktualizováno)
  • Jak si správně nastavit .vimrc

    Po instalaci editoru Vim z balíčků do čistého systému se často dočkáte nezkonfigurovaného programu. Jaké základní volby se hodí pro běžné použití? Opět blogpost pro mou děravou hlavu a pro lidi, kteří si (jako já) nepamatují hlavní volby do .vimrc. Od teď už (nejen mě) bude stačit na novém počítači udělat jen copy-paste.
    3. 6. 2013 23:32 (aktualizováno)