Hlavní navigace

Nechtěné linuxové PR?

11. 8. 2014 11:49 Svatopluk Vít

„Jenže ty počítače jsou tak poruchové. Firma, co dělá Windows, vyrábí programy, ale i viry a antivirové programy, aby to mohli prodávat všechno. Proto jsem přešel na lepší systém Linux.“

Narazil jsem na článek, ve kterém je i v perexu uvedený výrok. V zásadě se jedná o rozhovor s člověkem, který se „proslavil“ jen tím, že mu snad soud před lety prokázal vraždu své manželky. V podstatě mi není jasné, proč se tam tento výrok objevil. Proč má někdo potřebu se takto vyhranit?

Trochu to zanalyzuji :

– patrně se autor výroku snaží dokázat, jak je znalý. To že v článku není uvedena firma, která za Windows stojí je tak trochu překvapující, protože jiné firmy se v textu objevují. Beru to za novinářskou zkratku.

– chápu, že je snadné se trefovat do konkrétní firmy, ale v tomto jednom konkrétním případě se hned „odkopal“. Je to totiž ten velký odborník, který ví, co je to Linux. Jenže parádní přehmat v tom, že viry vydává firma jen proto, aby mohla všechno prodávat (rozuměj antivir a ty programy) je tak trochu (ale úplně) mimo. Microsoft má antivirový program, jenže zdarma. Komerční model z výroku nějak nefunguje.

– a opravdu jsou počítače tak poruchové hlavně proto, protože je špatný SW? A navíc – jmenovaný dle jiného výroku vlastní dokonce dva počítače. A opravdu existují modely, které jsou vybaveny Linuxem a fungují „z krabice“? Osobně tomu plnému provozu na Linuxu moc nevěřím.

Takže když nic, tak mne tento výrok alespoň pobavil. Ale jinak je ten rozhovor takový podivný…

Jediná souvislost, která se mi nabízí, je autor výroku a jiný aktivní uživatel Linuxu.

 

Sdílet