Hlavní navigace

Jak přidat chybějící/špatné ovladače, které při bootu způsobí pád Windows 7

11. 4. 2014 9:07 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Dostal jsem se do situace, kdy jsem potřeboval nainstalované Windows 7 „migrovat“ na podobný, ale ne stejný počítač. Prosté přendání pevného disku z počítače do počítače se povedlo, ale při zavádění systému na novém PC se vždy objevila BSOD s chybou STOP 0×7B . Nefungoval Safe Mode, jen Recovery z instalačního DVD. Ale i to nic nevyřešilo. Už jsem se smířil s tím, že budu muset spustit čistou instalaci a absolvovat martyrium instalace mnoha programů, registrací a integrací do různých systémů apod.

Ale popořadě. Před nějakou dobou jsme pořídili výkonnější počítač pro grafické práce (Photoshop + Illustrator). Ve firmě používáme jednotný diskový image na všech počítačích. Existuje globální dodavatel, který ze svého portfolia dodá vybrané modely. Lze nakoupit i „na divoko“ a většinou není s fungováním plně nepodporovaného modelu problém. Až doposud to vždy fungovalo. Přišel však problém, že firemní obraz disku na novém PC nefungoval. Dotazem na příslušné oddělení vývoje software jsem se dozvěděl, že máme nepodporovaný počítač a že si musíme počkat, až podporu přidají, jestli vůbec.

Zvolil jsem logicky krok, že jsem si nechal systém výrobcem předinstalovat a pokusil se pak integrovat jej do firemních systémů. Jenže to nebylo možné. Řada programů, které používáme, je k dispozici pouze jako součást obrazu disku, kde je vše nakonfigurováno a přednastaveno. Samostatná instalace není možná. Nemluvím o trivialitách typu Microsoft Office, ale o speciálních „klientských“ aplikacích. A to bylo jádro pudla. Bez těchto klientských aplikací není možné ve firemní síti počítač provozovat, protože nesplňuje základní bezpečnostní standardy. A máš to saláte, pořizuj si jen podporovaný hardware (Kde já to slyšel? Že by v Linuxu?)

Začal jsem tím, co jsem avizoval. Vzal jsem disk s hotovou instalací z jiného počítače, kde bylo vše již řádně nainstalované a funkční, jehož disk jsem chtěl migrovat. Po startu na mne vykoukla již zmiňovaná chyba. Pravděpodobně ji měl na svědomí chybějící ovladač SAS řadiče. Vrátil jsem se o kus dál. Na stránce výrobce jsem stáhnul potřebný ovladač a rozbalil jej na flash disk. Nastartoval jsem počítač s instalačním médiem, využil možnosti „Přidat ovladač“ s tím, že jsem doinstaloval ten z flash disku. Instalace se rozběhla vše pak fungovalo. Měl jsem čistou instalaci, ale to bylo málo.

Začal jsem zkoumat, jak dostat onen chybějící ovladač do již existují instalace i když po startu padá do BSOD. Zjistil jsem, že je to vcelku jednoduché. Stačí počítač po pádu znovu spustit do Recovery konzole a pokusit se spustit příkazový řádek. Z příkazového řádku pak můžete doinstalovat chybějící ovladač. Slouží k tomu aplikace DISM.

Syntaxe je celkem jednoduchá :

dism /image:d:\ /add-driver /driver:c:\ovladac\lsi_sas2.inf /forceunsigned 

Předpokládám, že flash disk máte namapován jako disk C:, ovladač umístěn ve složce Ovladac a složka s instalovanými Windows je dostupná jako disk D: s příslušnou složkou. Také předpokládám, že chybějící ovladač byl SAS2 (vy si samozřejmě změňte za ten, který potřebujete).  Předpokládám, že takto můžete nainstalovat libovolné chybějící ovladače, ale nejproblémovější jsou ovladače pro řadiče/disky a síťové karty.

Pak už stačilo jen počítač restartovat a Windowsy naběhly. Ze stránky výrobce jsem stáhnul všechny potřebné další ovladače (síťová karta, Video, Zvuk) a dostal jsem se k fungující instalaci s integrovanými firemními nástroji. Ušetřilo mi to odhadem cca 2 dny práce (s registrací/instalací aplikací apod.) a na řešení jsem přišel za asi 2 hodiny. Byl to dobře investovaný čas. Doufám, že to pomůže i vám, pokud hledáte odpověď na podobný problém.

Sdílet