Hlavní navigace

Témata označená nálepkou WWW

  • Mikroformáty a Web 3.0

    Nemohl jsem si pomoci, ale po přečtení komentářů některých jedinců na článek  Mikroformáty nám nabídnou v budoucnu mnoho nových možností a abych zde neplácal jen tak do vzduchu nalezl jsem pár věcí, které by nám v budoucnu mohly zpříjemnit život: Vyhledávače O tom jak budou perfektně vyhledávače v budoucnu vyhledávat bylo napsáno již mnoho a nemá cenu to zde opakovat
    10. 1. 2008 17:16 (aktualizováno)
  • Mikroformáty pod Creative Common

    Od roku 2008 se mikroformáty veřejně řadí k otevřeným standardům. Napsal to nedávno jejich duchovní otec Tantek Çelik ve svém příspěvku Making open standards as open as possible – required public domain licensing of all microformats wiki contributions. Osobně jsem mikroformáty považoval za otevřené odjakživa, ale zřejmě to dosud nebylo nikde explicitně řečeno. To se nyní změnilo. „We take these steps to make the microformats open standards as open as possible,“ píše Tantek Çelik.
    15. 5. 2008 22:56 (aktualizováno)
  • První informace o IE8 uvolněny

    Na oficiálním blogu vývojářů Internet Exploreru se po dlouhém čekání objevily první informace o jeho nadcházející verzi. Řada lidí již dlouho zahrnovala Microsoft svými všetečnými otázkami ohledně IE8, ale nedostalo se jim odpovědi. Mlčení bylo právě včera prolomeno nadějným příspěvkem nazvaným Internet Explorer 8. Určitě jsem nebyl sám, kdo se rychle do tohoto příspěvku začetl.
    24. 4. 2008 13:18 (aktualizováno)
  • ECMAScript 4 přichází

    Skupina TG1 u ECMA připravuje novou verzi skriptovacího jazyka ECMAScript4, který se má stát základem JavaScriptu2, tedy nové generace skriptovacího jazyka webu. O práci na ECMAScript4 (ES4) jsem poprvé zaslechl na jaře loňského roku, ale tématu jsem se dlouho vyhýbal. Byl to právě David, kdo mne přiměl se na ES4 podívat detailněji.
    24. 4. 2008 13:19 (aktualizováno)
  • John Resig: JavaScript a Ajax (stay tuned)

    Před několika dny se na pultech našich knihkupectí objevila kniha Johna Resiga JavaScript a AJAX. Moderní programování webových aplikací. John (tvůrce populární knihovny jQuery) se během posledních dvou let stal téměř JavaScriptovou legendou. Pokud vývoj JavaScriptu vážně sledujete, pravděpodobně jeho jméno neslyšíte poprvé. U Mozilla Corp. John zastává úlohu JavaScript Evangelist a stačí letmý pohled na jeho blog, aby bylo jasné, že JavaScriptu rozumí jako málokdo.
    24. 4. 2008 13:22 (aktualizováno)
  • Kolik HTML značek dáte za 5 minut?

    Kolik HTML značek si pamatujete? Na kolik z nich jste schopni si bez přípravy vzpomenout? Dvacet, třicet nebo padesát? David mně poslal zajímavý test How Many HTML Elements Can You Name in 5 Minutes? Vaším úkolem je si během odpočítavajících pěti minut vzpomenout na co nejvíc HTML značek z jedenadevadesáti. V úvahu se berou všechny značky obsažené v HTML4 specifikaci (včetně značek, které byly touto specifikací označeny za deprecated), což by melo dát oněch 91 (nekontroloval jsem).
    24. 4. 2008 13:22 (aktualizováno)
  • Marquee v CSS3

    „Tak se nám marquee dostalo do CSS, paní Müllerová.“ Marquee je HTML značka s pohnutou historií. Představená v Internet Exploreru během první války prohlížečů a následně implementovaná v řadě dalších prohlížečů v oné válce poražených. Je to takový pionýr z dob, kdy na nás každá webová stránka blikala a byla plná posouvajícího se textu. Značka <marquee> měla za úkol právě ono svislé nebo vodorovné posouvání obsahu.
    24. 4. 2008 13:23 (aktualizováno)
  • CSS2.2 bude?

    Tak CSS2.2 prý bude, jen se bude jmenovat jinak. Letos v létě jsem v článku Quo vadis, CSS? rozebíral možnou budoucnost CSS. Jednou z cest bylo vydání CSS2.2, jakési meziverze mezi CSS2 (v současné době finišující revizí CSS2.1) a CSS3, které přináší řadu novinek, jenže je v nedohlednu a kdo ví, zda se během pěti let něco změní.
    24. 4. 2008 15:20 (aktualizováno)
  • HTML5 trailer - objevte svého hrdinu

    Trailer není ničím jiným než reklamou na film, který má někdy v budoucnu přijít do kin. V traileru se zpravidla objeví několik záběrů z připravovaného snímku (což se nesmí přehnat, to by se nám z traileru stal tzv. spoiler), uvedou se důležitá jména pana režiséra, pánů scénáristů a taktéž názvy společností, které film uvádí a zpravidla ho finančně či jinak podpořily.
    24. 4. 2008 15:29 (aktualizováno)
  • XML5 na hřišti

    V nedávném článku o příchodu SQL5 na Lupě jsem zmínil, že Anne van Kesteren se pustil do projektu XML5, o kterém sám píše: XML5 je zpětně kompatibilní s XML1 a XML1.1, krom toho, že dokáže pracovat i s nesprávně strukturovanými (non well-formedness) dokumenty. Anne nedávno zveřejnil XML5 Playground (ukázka), na kterém si můžeme vyzkoušet jeho aktuální výsledky. Anne plánuje v rámci projektu XML5 sepsat nejen specifikaci, ale poskytnout i její implementaci v Pythonu…
    24. 4. 2008 15:30 (aktualizováno)