Hlavní navigace

Témata označená nálepkou html

  • HTML report v jazyce Java na pár řádků

    Dnes vám představím jednoduchý tabulkový HTML report vytvořený pomocí pouhých třinácti řádků zdrojového kódu zapsaných do jediného příkazu jazyka Java. Předpokládejme přitom, že služba pro získání dat už existuje. Pokud budeme chtít uživatelům nabídnout také jednoduché (sekvenční) filtrování obsahu tabulky s řazením sloupců, implementace vezme ještě pár řádků navíc. Pro případnou optimalizaci filtrování však bude třeba sáhnout hlouběji do backendu…
    25. 6. 2021 17:03 (aktualizováno)
  • Jednoduché webové stránky s AJAX v jazyce Java

    V době kolem covidového Silvestra roku 2020 jsem vytvořil prototyp jednoduché webové stránky s podporou AJAX s cílem eliminovat Java vývojáře od Javascriptu a ideálně také od textových HTML šablon. Vývojář se však neobejde bez znalosti struktury HTML stránky ani bez znalosti CSS selektorů. Původní řešení jsem trochu zobecnil, vybrané části přenesl do frameworku Ujorm a výsledek předkládám zde pro vaši další inspiraci. 
    4. 4. 2021 14:08 (aktualizováno)
  • Jak psát webové stránky v jazyce Java bez HTML šablon?

    Pokud nejste zrovna fanoušky textových šablon při tvorbě HTML stránek a hledáte jednoduché řešení bez dlouhých textových řetězců, tak je tento článek určen právě vám. V tomto článku si ukážeme sestavení webové stránky pomocí API jediné třídy s potomkem, nepočítám přitom třídu obsluhujícího servletu, ani standardní třídy Java 8. V ukázce jsem si pomohl ještě několika málo třídami, které pro správnou funkci sice nejsou nezbytné, ale zpřehledňují ukázkový kód (nejen) pro potřebu tohoto výkladu.
    28. 11. 2020 12:14 (aktualizováno)
  • jsem deformovaný ITák

    Mám svou oblíbený seznam webu které každý den ráno pročítám. Mezi ně patří i otřesně bulvární blesk.cz s miliardou reklam. Chodím tam prakticky z jediného důvodu. Abych si přečetl co dělají mé oblíbenkyně Helenka Vondráčková a Lucie Bílá..... :ú) Kecám… ani náhodou mě tyhle nezajímají.. Jediný důvod proč si otevřu blesk.cz je vtip dne. Často se sice opakuji ale lepší než nic.
    13. 4. 2010 23:04 (aktualizováno)
  • Nejsou RIA aplikace cestou do pekel?

    * pro vysvětlění pojmu RIA zde Jsou Rich Internet Applications opravdu tím správným směrem, kterým se máme vydat? Zdá se že ano. RIA opravdu poskytují řadu výhod, především z uživatelského hlediska. Odpadá neustálé čekání na reload a refresh stránek. Ovládání webů, řešených přes tuto technologii, bývá většinou interaktvní a většinou také intuitivní. Práce s webem je díky tomu rychlejší, pohodlnější a v některých připadech i bezpečnější…
    29. 1. 2009 23:21 (aktualizováno)
  • Kolik HTML značek dáte za 5 minut?

    Kolik HTML značek si pamatujete? Na kolik z nich jste schopni si bez přípravy vzpomenout? Dvacet, třicet nebo padesát? David mně poslal zajímavý test How Many HTML Elements Can You Name in 5 Minutes? Vaším úkolem je si během odpočítavajících pěti minut vzpomenout na co nejvíc HTML značek z jedenadevadesáti. V úvahu se berou všechny značky obsažené v HTML4 specifikaci (včetně značek, které byly touto specifikací označeny za deprecated), což by melo dát oněch 91 (nekontroloval jsem).
    24. 4. 2008 13:22 (aktualizováno)
  • Přehled HTML značek

    Jens Meiert sestavil přehled značek v jednotlivých verzích HTML. Je to nádherný dokument. Škoda jen, že začíná až od verze HTML3.2., pro srovnání bych velmi ocenil i náhled do začátků historie HTML, včetně zajímavostí á la HTML+. Z přehledu je patrné, že HTML není a nebylo zdaleka neměnné, jak by se mohlo zdát. Značek, které existují „od nepaměti“ a stále v (X)HTML zůstávají, je menšina.
    24. 4. 2008 15:37 (aktualizováno)