Hlavní navigace

Mikroformáty a Web 3.0

10. 1. 2008 17:16 (aktualizováno) jelinek

Nemohl jsem si pomoci, ale po přečtení komentářů některých jedinců na článek 

mikroformaty na zlatych strankach


Mikroformáty nám nabídnou v budoucnu mnoho nových možností a abych zde neplácal jen tak do vzduchu nalezl jsem pár věcí, které by nám v budoucnu mohly zpříjemnit život:

Vyhledávače

O tom jak budou perfektně vyhledávače v budoucnu vyhledávat bylo napsáno již mnoho a nemá cenu to zde opakovat

Kalendáře

Klasická věc, která napadne každého: na stránkách je datum koncertu, kliknu a mám ho v kalendáři. Super, ale daleko více se mi líbí představa, že si budu moci jedním kliknutím stáhnout do svého kalendáře rozvrh na celý semestr nebo datum zkoušky (pro uživatele jménem freshmouse: ano znám vCalendar ale ten prstě nikdy nebude součástí webu a vždy zůstane jen externím souborem). Nebo ještě lépe. Kalendáře, které má každý umístěné ve svém počítači, bude konečně možné sdílet v rámci nějaké skupiny on-line (ne že by to dosud nešlo, ale rozhodně ne napříč programy).


Obsah už ne jen pro browsery

V tuto chvíli je možné prohlížet obsah pomocí browserů a vyhledávat jen fultextově pomocí vyhledávačů. Ale ať mám Google seberadši neřekne mi kde naleznu nejlevnější monitor 19' s odezvou 4ms (pro rejpaly: vím, že existují portály srovnávající ceny na trhu, ale ty prohledávají vždy jen určité zdroje – rozhodně ne všechny). Utopie? Možná ne. Určitě se dočkáme několika ať už on-line nebo pevných aplikací, které budou prohledávat internet za účelem vyhledání určitých věcí. Ať už to bude nějaký univerzální E-shop prohledávající univerzálně všechny e-shopy (informace, ceníky) na internetu nebo třeba kulturní průvodce.

Samozřejmě mikroformáty nejsou jedinou věcí, kterou představuje Web 3.0. Ale rozhodně je pokládám za velký krok dopředu. Protože pro mě jsou formáty vCard a vCalendar pouhým přežitkem. A myslím si že se na mikroformáty těší i výrobci mobilního SW, protože je asi také práce s vCard a vCalendar už moc nebaví, jelikož je to dost omezená věc.

Sdílet