Hlavní navigace

Témata označená nálepkou css

  • Adventní kalendář pro geeky

    24 ways je adventní kalendář, který funguje každý advent již od roku 2005. Každý den vychází jeden velice zajímavý článek. Zajímavé je, že jejich css je tak složité, že mám zpoždění asi 3–5s při scrollování. 24ways.org Sledovat můžete i přes Twittera http://twitter.com/24ways nebo odebírat přes rss http://feeds.feedburner­.com/24ways
  • CSS layout z flexibilních boxů

    S layoutem pomocí kaskádových stylů je to složité. Ujal se ještě dřív, než stihl být dokončen, dodnes dokončen není a tak, abychom jej mohli vůbec používat, si na mnoha místech vypomáháme rozličnými hacky, u kterých jsme navíc už dávno zapomněli, že se jedná o hacky a považujeme je často za standardní řešení.
    27. 8. 2009 12:06 (aktualizováno)
  • CSS po 50 letech? Anebo ne?

    Je možné, že CSS tu nebude 50 let a budeme potřebovat nový stylovací jazyk, který bude jednoduchý z uživatelské stránky a zároveň mocnější a rozšiřitelnější z pohledu designu a implementace. Pravděpodobně odvozený od CSS. Ovšem nikoliv CSS jako takové. Dan Glazman, tohoto času předseda CSS WG v Why (some) standards fail.
    5. 8. 2009 8:00 (aktualizováno)
  • CSS3 rozšíří možnosti obrázků, přidá podporu pro sprity

    Od příchodu nových předsedů CSS WG jsme si již mohli zvyknout, že se CSS3 rozšiřuje o další moduly (odhadem rychlostí 1 modul za čtvrt roku). Nedávno zveřejněný modul CSS Image Values má název vhodný spíše pro zmatení nepřítele, ovšem nejedná se v zásadě o nic jiného, než o zavedení podpory spritů do CSS.
    5. 8. 2009 8:00 (aktualizováno)
  • K čemu jsou v CSS potřeba vendor prefixy

    V diskusi pod článkem o zavedení vendor prefixů do IE8 se ukázalo, že všem není jasné, proč kaskádové styly něco takového obsahují. Pokusím se to vysvětlit. Napřed upozornění pro všechny kodéry a webdesignery. Vendor prefixy (-moz, -webkit, -o a -ms) až na opravdu speciální případy nejsou určeny pro vás. Můžete se úplně spokojit s tím, že je k životu nepotřebujete, nadále je ignorovat a přestat číst právě teď. Neuděláte žádnou chybu a ušetříte deset minut. Opravdu! Už jste přestali číst?
    23. 9. 2008 11:02 (aktualizováno)
  • CSS v IE8 získávají vendor prefix

    Na IEblogu byl včera představen vendor prefix Internet Exploreru. Je obsažen v přicházející verzi IE8,  začíná na „-ms-“, např. „-ms-filter“. A já volám: „Konečně je to tady!“ Vendor prefixy již dávno mají jak Mozilla (-moz-), Opera (-o-), WebKit (-webkit-) nebo některé mobilní prohlížeče (-wap-) a lze je dnes již považovat za nutnost. Je to jakýsi jmenný prostor kaskádových stylů, ve kterém si výrobce prohlížeče může téměř dělat co chce…
    17. 8. 2010 14:30 (aktualizováno)
  • Proměnné v CSS. A není to chyba?

    Na jaře s nástupem nových předsedů CSS WG se objevil návrh zavedení proměnných do CSS. Začátkem léta se objevila jejich první implementace (WebKit). Jásot se nesl celým Internetem a byl slyšet i tady v Čechách. Ne každý ovšem jásá, například bývalý předseda CSS WG Bert Bos (mimochodem spolutvůrce kaskádových stylů) je z nich poněkud rozpačitý. Své rozpaky vyjádřil v eseji Proč jsou proměnné v CSS zhoubou…
    13. 8. 2008 21:00 (aktualizováno)
  • Håkon Wium Lie & Bert Bos: Cascading Style Sheets (recenze)

    Pánové Håkon Wium Lie a Bert Bos jsou autory návrhu kaskádových stylů (resp. toho vítězného návrhu, ono jich bylo víc). Bert Bos do letošního jara předsedal pracovní skupině pro CSS. Těžko bychom našli osoby, jejichž život je s kaskádovými styly více spjatý. Oba jsou také autory knihy Cascading Style Sheets: Designing for the Web, která se v roce 2005 dočkala svého třetího vydání.
    16. 7. 2008 19:11 (aktualizováno)
  • CSS triky - jak obtékat i bez "clearování"

    Dostal se ke mně zajímavý webdesignérský trik, o který se musím podělit. Jak se zachází s plovoucími („floatovanými“) prvky pomocí kaskádových stylů jistě víte. Ovšem víte i jak nejlépe jejich obtékání ukončit? Pokud ihned vyhrknete, že přidáte značku s clear:left; clear:right nebo clear:both, tak sice máte pravdu, ale já se ptal jak nejlépe plovoucí sekci ukončit.
    9. 7. 2008 19:54 (aktualizováno)
  • Proměnné v CSS implementovány ve WebKitu

    Po zařazení proměnných do kaskádových stylů volala řada webdesignerů (nedávno např. pixy).  Důvod je prostý. Při designování se řada hodnot opakuje (typicky rozměry nebo barvy) a tak možnost definování vlastních proměnných nebo konstant přijde vhod. Letos na jaře bylo webdesignerům dopřáno sluchu (viz zápis ze 4. dubna – odstavec constants). Shodou okolností se tak stalo v den nástupu nových předsedů pracovní skupiny pro kaskádové styly, kterými se stali Daniel Glazman a Peter Linss…
    30. 6. 2008 21:56 (aktualizováno)