Hlavní navigace

Témata označená nálepkou WWW

  • Proměnné v CSS. A není to chyba?

    Na jaře s nástupem nových předsedů CSS WG se objevil návrh zavedení proměnných do CSS. Začátkem léta se objevila jejich první implementace (WebKit). Jásot se nesl celým Internetem a byl slyšet i tady v Čechách. Ne každý ovšem jásá, například bývalý předseda CSS WG Bert Bos (mimochodem spolutvůrce kaskádových stylů) je z nich poněkud rozpačitý. Své rozpaky vyjádřil v eseji Proč jsou proměnné v CSS zhoubou…
    13. 8. 2008 21:00 (aktualizováno)
  • D. Crockford: JavaScript - The Good Parts (extrémní recenze)

    Dlouho očekávaná kniha, kterou napsal JavaScriptový guru Douglas Crockford z Yahoo!, vyšla letos na jaře. Pro koho je určena? Vyplatí se ji pořídit? JavaScript – The Good Parts se od všech knih o JavaScriptu odlišuje. Soustředí se jen na základní syntaxi (žádný DOM a použití v prohlížečích), představuje JavaScript pokročilým programátorům a zcela subjektivně z pohledu autora.
    13. 8. 2008 15:53 (aktualizováno)
  • Håkon Wium Lie & Bert Bos: Cascading Style Sheets (recenze)

    Pánové Håkon Wium Lie a Bert Bos jsou autory návrhu kaskádových stylů (resp. toho vítězného návrhu, ono jich bylo víc). Bert Bos do letošního jara předsedal pracovní skupině pro CSS. Těžko bychom našli osoby, jejichž život je s kaskádovými styly více spjatý. Oba jsou také autory knihy Cascading Style Sheets: Designing for the Web, která se v roce 2005 dočkala svého třetího vydání.
    16. 7. 2008 19:11 (aktualizováno)
  • CSS triky - jak obtékat i bez "clearování"

    Dostal se ke mně zajímavý webdesignérský trik, o který se musím podělit. Jak se zachází s plovoucími („floatovanými“) prvky pomocí kaskádových stylů jistě víte. Ovšem víte i jak nejlépe jejich obtékání ukončit? Pokud ihned vyhrknete, že přidáte značku s clear:left; clear:right nebo clear:both, tak sice máte pravdu, ale já se ptal jak nejlépe plovoucí sekci ukončit.
    9. 7. 2008 19:54 (aktualizováno)
  • BBC nasadilo a opět odstranilo mikroformáty

    Na webu BBC se na jaře objevily mikroformáty. A nejen to, vývojáři BBC otevřeli veřejnou diskusi o jejich použití a možných problémech. Diskuse se časem přenesla i do oficiální mailové skupiny microformats-discuss (pro zájemce příslušné vlákno). Jaké překvapení, když BBC předevčírem oznámilo, že mikroformáty opět odstraňuje (resp. odstraňuje jen jeden z nich, viz dále).
    9. 7. 2008 19:54 (aktualizováno)
  • Proměnné v CSS implementovány ve WebKitu

    Po zařazení proměnných do kaskádových stylů volala řada webdesignerů (nedávno např. pixy).  Důvod je prostý. Při designování se řada hodnot opakuje (typicky rozměry nebo barvy) a tak možnost definování vlastních proměnných nebo konstant přijde vhod. Letos na jaře bylo webdesignerům dopřáno sluchu (viz zápis ze 4. dubna – odstavec constants). Shodou okolností se tak stalo v den nástupu nových předsedů pracovní skupiny pro kaskádové styly, kterými se stali Daniel Glazman a Peter Linss…
    30. 6. 2008 21:56 (aktualizováno)
  • Sada základních stylů od W3C pro každého

    Tvoříte také HTML dokumenty a nemáte čas řešit jejich vzhled? Já své texty píšu v HTML (ať už přímo nebo pomocí Google Docs). Při psaní se soustředím na text a správné značkování, ale neřeším jejich vzhled. Hlavní je přeci obsah, stylování často jen zdržuje. Pokud texty publikuji na blogu, tak to nevadí, vzhled dodá redakční systém. Problém je, když vystavuji dokument samotný.  Ačkoliv jsou výchozí styly v prohlížečích funkční, čtenáře příliš neosloví.
    30. 6. 2008 21:56 (aktualizováno)
  • Nejlepší HTML značka na světě

    To se takhle jednou všechny HTML značky sešly na velkým mejdanu, trochu si přihnuly a hned z toho vznikla soutěž, která z nich je nejvýznamnější. Která že je ta nejvíc sexy. Prostě která z nich je tou nejlepší značkou na světě. „Já jsem z vás ze všech nejdůležitější. Protože já jsem vaše alfa i omega,“ promluvila pyšně značka <html>.
    30. 6. 2008 21:55 (aktualizováno)
  • Canvas, editace fotek a jezdící Super Mario

    Opět se mi nahromadilo pár zajímavých příkladů s canvasem, tak šup sep s nimi. Super Mario na kolech Jacob Seidelin, který je autorem aplikací z minulého dílu, nezahálel a naprogramoval v canvasu hru další hru se Super Mariem, tentokrát se jedná o závody. BTW je to první canvasová hra, ve které proti hlavnímu hrdinovy hrají i protivníci. Jestli si dobře pamatujete, v těch minulých sice protivníci byli, ovšem stáli na místě a nic nedělali…
    20. 6. 2008 20:26 (aktualizováno)
  • Úmysl Seznam.cz nebo náhodný jev?

    Všiml jsem si zajímavého jevu při vyhledávání svých (kdo by hledal cizí že) stránek a vypadá to, že vyhledávač Seznam.cz považuje moje stránky za cizojazyčné. Přitom stránky mají české kódování a je tam i meta tag lang cz. Pokud vložím do vyhledávače Google slovní spojení „firmy Vrchlabí“, ve výsledcích se objevím. Google má default celosvětové hledání. Pokud nastavím na Google vyhledání jen českých stránek, výsledky jsou podobné.
    22. 5. 2008 19:51 (aktualizováno)