Hlavní navigace

Maria! Jak jste na tom?

23. 9. 2013 13:30 Svatopluk Vít

V souvislosti s oznámením společnosti Google o tom, že odchází od MySQL k MariaDB mne napadlo, jak si vlastně stojí naše malá česká kotlina s projektem MariaDB? A zjistil jsem, že jsem nic nezjistil.

Jen si to shrňme. Z posledních zpráv je zřejmé, že více a víc projektů přechází od MySQL k MariaDB. Vypadá to, že to je hlavně kvůli Oraclu a tak všeobecně. Když však začnou migrovat velcí hráči typu Google, Mozilla, Wikipedie či openSUSE, je načase se nad tím zamyslet. Důvod asi můžeme přeskočit – „bo Oracle“ (řečeno razovitě).

Zůstává však otázka – měl bych i já, malý člověk? V zásadě tam nevidím žádný problém. MariaDB se chlubí Uniserver zero).

Ale pak narazíte na větší překážku – žádný větší český webhostingový server otevřeně nenabízí webhosting s MariaDB. Zkoušel jsem opravdu jen těch několik nejznámějších, ale nic. Předpokládám však, že po nějaké individuální dohodě by to mohlo jít. A předpokládám, že když si objednám VPS, tak to problém nebude. Chtěl bych ale vidět někoho, kdo řekne jako Google : pryč s MySQL, máme jen MariaDB. Na nikoho jsem nenarazil.

A teď čím to je? Malý zájem ze strany zákazníků? Zatvrzelostí webhosterů? Vzpomeňte jen před několika lety, jak to vypadalo na poli internetového bankovnictví v neWindows prostředí a bez nutnosti Internet Exploreru.

Chcete a používáte MariaDB? Je vám to jedno? Je to zbytečné víření vody ve které o nic nejde? Příkladem, kdy se Oracle staral, až se postaral, je pro mne OpenOffice.org. A jak se vlastně díváte na forky? Já jsem zjistil, že jich používám docela dost – namátkou LibreOffice, Joomla, Mageia a všem se daří dobře a původní projekt skomírá. Na druhou stranu výkon databázového serveru nevyužívám na doraz a není to u mne nějaká kritická aplikace, ale dokážu si představit, že pro spoustu lidí ano.

Budete tlačit nebo je to v tuto chvíli nezajímavé?

Sdílet